Životní pouť se saxofonem

jazzOd-nahled
Jste-li příznivci jazzové hudby, určitě vám není neznámé jméno Jana Konopáska, saxofonisty světového věhlasu. Jeho bohatou hudební i životní pouť mapuje autobiografická novinka nakladatelství Galén.

Saxofonista Jan Konopásek (1931) je českou jazzovou legendou, zakladatelskou osobností moderního jazzu v Československu ve druhé polovině 20. století. Osudovým parťákem mu byl vibrafonista Karel Velebný. Spolu zakládali průkopnické formace Studio 5 a S+H Q. Konopásek je také jedním z mála českých hudebníků, kteří se po svém odchodu do emigrace uplatnili ve špičkových amerických jazzových orchestrech.
Konopáskovy vzpomínky jsou nejen obrazem muzikantského života, ale i svébytnou kronikou doby. Mrazivé doteky poválečné totality se střídají s humornými epizodami, jako je třeba zrození Járy Cimrmana. Spolu s vypravěčem putujeme dobrodružně v roce 1965 do emigrace – nejprve do Německa a pak do USA.
Učitel na prestižní hudební škole Berklee v Bostonu, hráč v elitních orchestrech, muzikant na zámořských lodích, ale také realitní agent a řidič náklaďáku. Humorný glosátor života. To vše je Jan Konopásek.
Spoluautorem knihy je Jiří Plocek (1961), hudebník, hudební vydavatel, publicista a rozhlasový redaktor.

Jazzová Odyssea

Autoři: Jan Konopásek, Jiří Plocek

Počet stran: 299
Vazba: vázaná
Formát: 138×205 mm
ISBN: 978-80-7492-369-2
Doporučená cena: 350 Kč

 

Knihu Jazzová Odyssea vydalo nakladatelství Galén. Můžete nahlédnout do obsahu knihy.

O autorech

Jan Konopásek (29. prosince 1931) – jazzový barytonsaxofonista, flétnista, aranžér a skladatel. Začal veřejně vystupovat v letech 1957–1961 u Karla Krautgartnera, spoluzaložil slavné skupiny Studio 5 (1958–1961) a S+HQ (1962–1965). Po odchodu do emigrace působil nejprve v západním Německu a po příchodu do USA hrál v řadě nejslavnějších jazzových orchestrů Olivera Nelsona, Budy Riche, Stana Kentona a v letech 1973–1974 ve světově proslulém bigbandu Woody Hermana.
Jiří Plocek (16. dubna 1961) – publicista, hudebník a hudební redaktor. Původním povoláním biochemik, poté profesionální muzikant (Poutníci, Teagrass, mj. i s Jitkou Šuranskou ad.). V letech 1995–2005 producent a hudební vydavatel (Gnosis Brno), v letech 2006–2016 hudební redaktor a dramaturg v Českém rozhlase Brno, nyní šéfredaktor Kulturních novin a publicista na volné noze.

Zdroj informací: nakladatelství Galén


Nakladatelství Galén vzniklo v roce 1993 se záměrem profilovat se jako odborný nakladatelský dům v oblasti medicíny. Během téměř dvacetiletého fungování bylo vydáno více než 500 publikací, ediční záměr se navíc rozšířil i do jiných oblastí. Rozsáhlým projektem je ediční program Olivovníky, který systematicky mapuje oblast nezávislé hudební scény 70. a 80. let, kdy kromě stejnojmenné ediční řady přináší vzpomínkové publikace, romány, rozhovory, sbírky básní, písňových textů atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJazzová Odyssea
Od Karla Krautgartnera k Woodymu Hermanovi

Konopásek, Jan – Plocek, Jiří

Galén, 2018

Napsat komentář