Pohádky s poučením

bajky
Příběhy, kde se zvířata chovají jako lidé a jsou ztělesněním jejich vlastností. Na konci vždy bývá poučení. To říká definice o literárním útvaru, který se nazývá bajka.

Kniha plná bajek od nejznámějších světových autorů Ezopa, La Fotaina a Krylova vyšla v březnu tohoto roku v nakladatelství Fragment. Jmenuje se opravdu příznačně, a to Nejznámější bajky. Bajky jsou vyprávěny Janou Eislerovou a o ilustrace se postaral Antonín Šplíchal. Díky skvělé práci obou umělců se budou příběhy líbit všem čtenářům i malým dětem, které zatím samy neumí číst.

Jana Eislerová je autorkou dětských knih i učebnic. Spolu s Antonínem Šplíchalem vydala již převyprávěné Staré pověsti české, Staré řecké báje a pověsti či Robinsona Crusoe. Tyto publikace jsou stejného formátu jako právě vydané Bajky a myslím si, že je to velmi povedené vydání. Děti si mohou přečíst klasická díla plná moudrosti, poučení, ale i zábavy v krásných barvách a výborně zvolených konverzacích.

Bajka se dá považovat i za pohádku, která má však na konci svého vyprávění morální poučení a nemusí vždy končit dobře. Děti tak díky zvířatům, které zde vystupují, lépe pochopí, co je špatné a jak by se rozhodně neměly chovat.

Mezi nejznámější a zároveň mé oblíbené patří bajka o lišce a havranovi. Poučení je tady opravdu krásné: „Měj se na pozoru před těmi, kdo ti přehnaně lichotí.“ Myslím si, že je ze života a já se jím ráda řídím. Dalším takovým inspirujícím vyprávěním je pro mě příběh o polní a městské myši „Život v blahobytu nebývá vždycky šťastný.“ Přísloví, které mi mluví z duše. Jen se podívejme na naše české celebrity, které jsou věčně pronásledovány bulvárem. Mají se lépe než obyčejní lidé? Možná mají luxusnější byt, auto či jezdí na dovolené do exotických destinací, ale myslím si, že mnohý chudší člověk má daleko víc. Šťastnou rodinu, zdravé děti a kolem sebe přátele, kteří nezradí. Vím, že se bohatství a štěstí nemusí vylučovat, ale často tomu tak opravdu je.

Každý čtenář zajisté v této knize nalezne svou oblíbenou a milovanou bajku, která ho potěší a bude pasovat na jeho životní filozofii.
Musím znovu pochválit ilustrátora, který úžasně vykreslil zvířata i jejich okolí. Z lišky, která ztělesňuje mazanost, tato vlastnost opravdu dýchá a já bych ji nevěřila nos mezi očima. Lev, jenž je spojován s královskou mocí, vypadá opravdu majestátně a ve chvíli, kdy mu pomáhá z pasti malá myška, zase bezmocně. A vlk, jenž chce oblafnout slabší zvířata? Vypadá na každém obrázku opravdu hladově a nebojácně. Ale i na něj dojde.

Samozřejmě nemohu opomenout vynikající text, který se čte jednoduše, ale výborně vyjadřuje hlavní myšlenky. Je psán velkými písmeny, takže s ním nebudou mít problém ani malí čtenáři.

S radostí doporučuji tuto dobře sestavenou publikaci. Líbí se mi nápad spojit tyto tři autory do jedné knihy. Vyprávění se hodí pro čtení na dobrou noc, ale i pro malé čtenáře, kteří je mohou číst bez problémů sami, protože příběhy nejsou moc dlouhé a jsou jasné a zábavné, takže zajisté nebudou nikoho nudit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejznámější bajky - Ezop, La Fontaine, Krylov

Eislerová, Jana

Fragment, 2012

Napsat komentář