Mistr záhad a tajemství

Dan_Brown
V dnešní době neexistuje téměř nikdo, kdo by se mohl Brownovým románům plným dobrodružství a napětí rovnat. Jeho dílo je zkrátka neuvěřitelné. Jakmile se vám do ruky dostane Šifra mistra Leonarda, Andělé a démoni nebo Ztracený symbol, nepřestanete číst, dokud knihu nebudete znát nazpaměť.

Populární matematik zplodil populárního spisovatele

Dan Brown se narodil 22. června 1964 v New Hampshiru. Právě dnes slaví své čtyřicáté osmé narozeniny. A protože je na spisovatele stále poměrně mladý, můžeme doufat, že alespoň pár skvělých románů ještě napíše.

Americký spisovatel je synem středoškolského profesora matematiky, jenž v roce 1989 získal Prezidentskou cenu, kterou byl oceněn jako nejlepší středoškolský vyučující matematiky v New Hampshiru.

Poté, co vystudoval internátní školu Phillips Exeter Academy, kde zároveň učil jeho otec, odešel na vysokou školu Amherst College. Předtím, než se stal spisovatelem, vyučoval anglický jazyk. Jeho největším koníčkem je kryptografie neboli šifrování, který se, jak jistě jeho příznivci vědí, projevuje ve všech třech výše zmiňovaných knihách. Pokud tedy někdo o kryptografii dosud nevěděl, je možné, že vás po přečtení Brownových románů natolik nadchne, že se o ni alespoň trochu zajímat začnete.

Svatá trojice v čele s Robertem Langdonem

Čtenáři po celém světě jsou doslova fascinováni především jeho trilogií v čele s hlavní postavou Robertem Langdonem. Andělé a démoni (2000), Šifra mistra Leonarda (2003) a Ztracený symbol (2009). Nelze z nich vybrat román, který by převyšoval ostatní. Tady totiž neplatí pravidlo, že první díl bývá nejlepší a pokračování už jsou jen slabým odvarem. V každé knize je Robert Langdon nucen řešit jiný případ a nakonec i zachránit svět.

Nejúžasnější na jeho románech je však to, že během čtení minimálně pětkrát změníte názor, jak to asi dopadne, a stejně žádný z nich není správný. Děj se mění každou stránkou a všechna písmena, slova i jednotlivé věty mají svůj význam. Nic není zbytečné. Co platilo na straně dvacet, už je na dvaadvacáté pouhou minulostí. Přestože všechny tři knihy mají okolo pěti set stránek, nedělá vám problém přečíst jednu knihu klidně za dva dny. Pokud tedy mezitím musíte do práce, do školy nebo spát (to ale stejně nemůžete, protože neustále myslíte na to, jak to vlastně celé je). Famózní Dan Brown je mistr svého řemesla a především svého žánru.

Pro moudra se chodí do knihovny, pro Browna do knihkupectví

Jen těžko se vám bude rozpoznávat, kde končí skutečnost a začíná fikce. I pár týdnů po dočtení některého z jeho příběhů si stále budete opakovat jen jedinou otázku: A co když to tak skutečně je? Většinou se stává, že čtenáři spíše pochybují o tom, co autor napsal. Ale Dan Brown není obyčejným spisovatelem. U něj zkrátka budete věřit, že taková je realita. A jakékoliv pochybnosti si jednoduše nepřipustíte.

Mezi jeho další díla patří například Digitální pevnost z roku 1997 a Pavučina lží poprvé vydaná v roce 2001.

Ať patříte do jakékoliv věkové skupiny, jste muž nebo žena, máte rádi dobrodružné romány, thrillery, detektivky nebo rádi řešíte hádanky, pak nelze jeho knihy přehlížet. Jeho dílo je vskutku geniální. Sice u něj žádná moudra ani jiné chytré myšlenky nenajdete, ale o to tu přeci vůbec nejde. Pro takové knihy se chodí do univerzitních knihoven, pro ty Brownovy do knihkupectví.

Foto: commons.wikimedia.org, autor: Philip Scalia, Wikipedia

Doporučení:
Share

Napsat komentář