Může ještě Dan Brown nabídnout něco nového?

pocatek
Vyšel již pátý román s Robertem Langdonem v hlavní roli a čtenáři se ptají – může vůbec Dan Brown ještě nabídnout něco nového? Fungují v Brownových románech stále skandály vycházející ze skutečných problémů společnosti?

Když vyšel konspirační román Dana Browna Šifra mistra Leonarda (v jiném překladu Da Vinciho kód), vyvolala kniha celosvětovou senzaci. Nešlo jen o čtenářskou úspěšnost, ale i o to, že myšlenka knihy (tedy že dosud existují Ježíšovi potomci) odstartovala sérii populárně naučných knih s tématikou Svatého grálu, Máří Magdaleny a rodokmenu Ježíše Krista. Konspirace, kterou Brown ve svém románu představil, začala žít vlastním životem a z pouhé autorské licence se stal fenomén, kterému někteří věřili jako pravdě.

Román Počátek, který vydalo nakladatelství Argo roku 2018, je již pátou knihou ze série o profesoru náboženské ikonologie a symbologie Robertu Langdonovi. Stejně jako v předchozích románech (Andělé a démoni, Šifra mistra Leonarda, Ztracený symbol, Inferno) se i tentokrát Dan Brown dotýká náboženských témat. Ve své knize se ptá na dvě konkrétní otázky. Odkud pocházíme? A kam směřujeme? Brownova odpověď je samozřejmě (stejně jako jiné teze v předchozích titulech) pro rigidní náboženské obce naprosto nepřijatelná. Přesto nepředpokládám, že by kniha vyvolala takové emocionální ohlasy, jako tomu bylo v případě Šifry mistra Leonarda. Stejně jako stokrát opakovaný vtip není vtipem, i pětkrát opakovaný motiv ztrácí na atraktivitě, ačkoli je podaný čtivě a dramaticky.

Počátku otevírá Brown otázku, která v současné době stále více rezonuje ve společnosti – mají náboženství, duchovno a mystika ještě vůbec místo ve světě, kde vládne věda a technika? Na počátku příběhu stojí mladý vědec Edmond Kirsch, který tvrdí, že zná odpověď na dvě základní otázky lidské existence (Odkud pocházíme? A kam směřujeme?). Tuto odpověď se chystá přednést na přednášce, kterou uspořádal ve slavném Guggenheimově muzeu za pomoci Ambry Vidalové, snoubenky španělského následníka trůnu. Během své přednášky je však zastřelen. Kdo stojí za smrtí mladého vizionáře? Poslal vraha jeden ze tří představitelů největších církví, se kterými se Kirsch setkal krátce před odhalením svého objevu?

Kniha Počátek se odehrává dle známého scénáře – těsně před oznámením důležitého objevu dojde k něčemu (nejčastěji k vraždě), která tomuto odhalení zabrání. Záhadu se vydá rozřešit symbolog Robert Langdon společně s ženskou postavou, která je mladá, inteligentní a významná. Postupně (obvykle v lokalitě některé ze světových metropolí) dochází k odhalení záhady a k představení objevu čtenáři.

Aby čtenář neupadl do stereotypu, rozhodl se Brown využít bohatý arzenál. Jeden šokující zvrat střídá druhý a vrahem samozřejmě není ten, který se jím na první pohled zdá být. Místy je příběh až přehnaně hyperbolický a patetický. Na druhou stranu je Brown skvělý vyprávěč a umí odhadnout, kterou šokující informaci použít, aby bylo dosaženo maximálního efektu. Čtenáři, kteří od románu Počátek očekávají další skvělý román Dana Browna, budou rozhodně potěšeni, protože dostanou právě to, co očekávali. Žádné experimentování či nové struktury však od příběhu neočekávejte.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePočátek

Brown, Dan

Argo, 2018

Napsat komentář