Když osud nemůže, Angelika mu pomůže…

bohyne-osudu-ze-salonu-d-amour-perex
Přijdete-li si nechat upravit účes k Angelice, můžete si být jistí, že než odejdete, budete zařazeni do trefné „škatulky“. A pokud k tomu dostanete stupeň naléhavosti pět, určitě se při další návštěvě kadeřnického salónu něco přihodí!

Romantický příběh s názvem Bohyně osudu ze salonu d´Amour švédské autorky Anny Jansson (*1958) vydalo na začátku roku nakladatelství Omega. Ač je Anna Jansson ve své domovině zavedená jako autorka detektivních románů, v češtině ji prakticky neznáme. Zveřejněn byl jen její příspěvek v povídkové antologii Temnější odstíny Švédska (2014, Host), takže ji můžeme lépe poznat až teď prostřednictvím románu, kterým poprvé vybočila ze svých zajetých kolejí.

Hlavní hrdinka knihy Angelika je majitelkou kadeřnického salonu ve Visby na ostrově Gotland. Je sedm let vdovou a celou její duši naplňuje práce. Nejen, že návštěvníkovi svého salonu změní účes, ale postará se o to, aby mu změnila i život. Příchozího totiž nenápadně vyzpovídá a zařadí do příslušné „škatulky“ podle toho, jakou má potřebu lásky. Jde-li o šťastně vdanou ženu, dostane značku B0 (běžný člověk s nulovou potřebou), je-li osoba osamělá a zahleděná do sebe, pak docela určitě dostane N5 (narcis s maximální potřebou lásky). Těm potřebným se pak Angelika snaží dohodit vhodnou partii. Tedy nenápadně! Prostě dva potenciální partnery objedná na stejnou dobu do salonu. A pak už je to na nich.

Kolik párů dala dohromady, dobře ví, vede si totiž statistiku. Jen se svým životem si jaksi neumí poradit. Už by zůstala zbytek života sama, kdyby nepřibrala do týmu syna kamarádky Rickyho, kterého její dohazování tak nadchne, že se odhodlá vyzrát i na samotnou Angeliku!

Román má snad všechna pozitiva, která od romantického příběhu očekáváte: humor, lásku, šťastné páry, ale i něco navíc. Předkládá čtenářům lehkou zábavu pro volné chvíle okořeněnou životními moudry a detektivní zápletkou. Musím říct, že jsem si knihu užila a zhltla ji jako malinu.

Bavila mě představa dohazovačky lehce přes čtyřicet, která trousí moudra a snaží se podporovat lásku v každém věku, ale na sebe přitom zapomíná. Fandila jsem Rickymu, který je představitelem typické mládeže, jež by pohodlí domova u maminky nejraději nikdy neopustila a vůbec nezná věci jako pračka, smeták a mokrý hadr na podlahu, protože až dosud o ni bylo postaráno. Jeho údiv nad tím, že neuklizené zbytky jídla plesniví, a že proto jeho byt zapáchá, je nefalšovaný, stejně jako jeho touha najít jednou tu pravou.

A jeho hlášky, které trousí, jsou vážně nepřekonatelné:

Ricky obrátil oči v sloup: „Jestli nebudeš mít sex, začneš se scvrkávat. No fakt. Dost negativně to ovlivňuje mozek. Mozkový buňky totiž nedostatkem podnětů odumřou a tělo atrofuje. Když se ani s nikým nelíbáš, přestane fungovat imunita. Ta totiž ke svýmu fungování potřebuje nový bakterie. Můžeš taky dostat infarkt. Srdce jednoduše nedostatek sexu nezvládne. Ze zdravotních důvodů…“ (str. 47–48)

Kniha však vypráví především o tom, že každá generace má touhu po lásce a hledá svou spřízněnou duši. Ať už je to nevrlá paní domácí nebo žena umírající na rakovinu – každý přirozeně hledá porozumění. Protože autorka mluví z duše všem, je její příběh přístupný nejen ženám, ale i mužům, nejen mladým, ale i těm dříve narozeným. Pobaví, potěší, dojme, ale i překvapí svou nápaditostí a množstvím různorodých příběhů. Navrch vás obdaří hrstkou kuchyňských receptů! Nebojte se švédské romantiky a román Bohyně osudu ze salonu d´Amour si přečtěte, neuděláte chybu!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBohyně osudu ze Salonu d'Amour

Jansson, Anna

Edice Knihy Omega, 2018

Napsat komentář