Ukázka z knihy Zhubni díky tukům (Mark Hyman)

Zhubni diky tukum
Snažíte se zhubnout a stále zkoušíte nové a nové diety? Mark Hyman ve své knize představuje komplexní dietní program. Ten je bohatý na tuky a superpotraviny, které pomáhají v boji s nadváhou.

Knihu Zhubni díky tukům od autora Marka Hymana
vydalo nakladatelství Noxi v edici Pro zdraví.

Úvod

Víte, co nejlepšího můžete udělat pro své zdraví, ideální tělesnou hmotnost a hodnotný dlouhý život?
Jíst více tuků!
Ano, přesně tak. Jíst víc tuků proto, abyste se zbavili nadváhy, cítili se dobře, předešli srdečním potížím, diabetu, demenci, rakovině a prodloužili si život.
Jak něco takového může být pravda? Cožpak všichni lékaři, odborníci na zdravou výživu, přední medicínské asociace i sama vláda neříkají, abychom jedli méně tuků proto, že se po nich tloustne a způsobují nemoci srdce? Lidé se touto výzvou poslušně řídili déle než 50 let a teď jsme tlustší a churavější než předtím.
Pravdou je, že tuk nahromaděný v těle zvyšuje náchylnost k nemocem a je příčinou předčasné smrti. Avšak zdánlivě logický závěr, že tuk, který jíme, vytváří tělesný tuk a ucpává tepny, je mylný.
Jde o snadno pochopitelnou chybu. Představa, že tuk obsažený v jídle se v těle usazuje, dává smysl. Tuk rovná se tuk. Stejné slovo. Látka stejná vzhledově i na omak. Odborníci na výživu nás stále varují, že tuk obsahuje dvojnásobek kalorií (9 kcal na 1 g) než sacharidy a bílkoviny (přibližně 4 kcal v 1 g), a tedy když snížíme příjem tuku, zhubneme a budeme se cítit lépe. Zní to rozumně. Jenže věc se má jinak.
Celá myšlenka, kterou jsme dosud s důvěrou přijímali, je vědecky nepravdivá. Vědecké výsledky ukazují ve skutečnosti pravý opak. Když se blíže podíváte na údaje z výzkumů, zjistíte, že podporují názor o prospěšnosti tuků při hubnutí (a navíc i pro odvrácení srdečních nemocí, diabetu typu 2, demence, rakoviny a dalších chorob). Skutečnost je taková, že čím více tuků jíte, tím více tuku ztrácíte, a tím lépe tělo funguje. Od roku 1980 stále platilo vládní varování před konzumací tuků. V roce 2015 však došlo k šokujícímu zvratu. Dietní doporučení přestala hlásat dlouholeté dogma, cholesterol byl omilostněn a byly staženy všechny rady omezit cholesterol a celkově tuky na nezbytné minimum. Vaječné žloutky se slavnostně vrátily do našeho jídelníčku.
Pokud jste z toho zmatení, není těžké pochopit proč. Také mě to přivedlo do rozpaků, protože jsem pacientům řadu let ordinoval nízkotučné diety. Celá desetiletí všichni lékaři, výživoví poradci, odpovědné instituce a vládní agentury lidi přesvědčovali, aby jedli méně tuku, pokud chtějí zhubnout a předejít různým nemocem.
Ovšem tato rada nejenže nefungovala, ale dokonce napáchala značné škody. Jak dnes vidíme, omezení tuků v jídle vyústilo v nárůst obezity a nemocnosti.
Přibližně od roku 1970 jsme jako zodpovědní lidé snížili množství tuku ve stravě z 43 % na 33 % celkově přijímaných kalorií, přičemž jsme nejvíce zredukovali nasycené tuky. Přesto jsme nyní mnohem náchylnější k nemocem a počet lidí se srdečními chorobami se zvyšuje (méně osob na srdeční nemoci umírá jen díky tomu, že máme lepší léčebné prostředky). Diabetes typu 2 a obezita se šíří po celé zeměkouli raketovou rychlostí. V roce 1960 měl diabetes typu 2 například v USA jeden člověk ze 100 – a v současnosti se poměr změnil na 1 z 10 lidí, což znamená desetinásobné zvýšení počtu nemocných. Od 80. let lminulého století vzrostl výskyt diabetu 2. typu o 700 %! V roce 1960 byl obézní pouze 1 ze 7 obyvatel USA – nyní je to 1 ze 3 a podle prognózy do roku 2050 bude trpět obezitou každý druhý Američan.
V roce 1980 nebyl zaznamenán téměř žádný případ diabetu typu 2 u dětí. Do roku 2000 bylo 1 z 10 dětí buď prediabetikem, nebo mělo plně rozvinutý diabetes typu 2. Do roku 2008 připadal na každé čtyři mladistvé 1 prediabetik nebo diabetik typu 2. Kde toto skončí?
Bohužel tento nyní již celosvětový problém není stále považován za prvořadý. Podle publikovaných údajů 80 % z celkového počtu úředně registrovaných diabetiků typu 2 žije v rozvojových zemích.
Největší zdravotní problém, před nímž stojíme, je metabolická katastrofa, která vedla ke globální epidemii obezity, diabetu 2. typu a srdečních nemocí. Po celém světě denně uléhá ke spánku dvakrát tolik až po krk najedených otylých (zhruba 2,5 miliardy) než hladových podvyživených lidí. To přirozeně ovlivňuje nejen lidské zdraví, ale i globální ekonomiku. Chronické nemoci, jimž však lze předejít, budou stát v následujících 20 letech 47 bilionů amerických dolarů. Tato suma přesahuje souhrnný roční hrubý domácí produkt šesti nejmocnějších ekonomik světa. V USA převyšují požadavky na lékařskou péči a pomoc všechny ostatní federální výdaje, a pokud náklady na zdravotní péči nepřestanou stoupat, do roku 2040 spolknou 100 % celostátních daňových příjmů a neponechají žádné peníze na armádu, vzdělání, soudnictví a vše ostatní.
Situace je velmi vážná, a proto se musíme společně zaměřit na humánní, společenské a hospodářské problémy způsobené naším stravováním a nemocemi, které vyvolává. A v první řadě začněme u vlastního zdraví a tělesné hmotnosti. Většina lidí chce vědět jednu naprosto přirozenou věc: Co mám dělat, abych si uchoval zdraví, zbavil se nadváhy a vyhnul se chronickým chorobám?
A přesně tím se zabývá tato kniha, která bez vášní předkládá nové důkazy a vyvrací staré názory jak o tělesném tuku, tak o tuku, který jíme, a vyzývá všechny, aby uvěřili pravdě, o které hovoří.

V KOSTCE O PROGRAMU

Tato kniha je rozdělena na čtyři části. V první vás provedu někdy až neuvěřitelnou historií toho, jak jsme se dostali do současných „tučných“ problémů. Dozvíte se, jak se stalo, že se funkce tuků tvořících součást stravy vykládala nesprávně a tuky se naprosto nespravedlivě démonizovaly, a jak a proč byly nakonec ospravedlněny.
V druhé části vám pomohu porozumět často spletitému světu tuků, v němž mnozí tápou. Co jsou mononenasycené tuky? Proč jsou trans-tuky považovány za takové zlo? Že by nasycené tuky nezpůsobovaly srdeční nemoci, jak jsme odmalička slýchali? (A pokud opravdu ne, co tedy dělají?) Jak je to s cholesterolem, který je provázen pověstí, že zapříčiňuje srdeční nemoci? Vynasnažím se sprovodit ze světa nejběžnější bludy, které se říkají o rostlinných olejích, tmavém mase, vejcích, másle, ořeších a semenech a dalších potravinách, a uvést vše na pravou míru. Rovněž předložím pádné důvody, proč konzumace tuků lidem prospívá. A hlavně se pokusím zbořit dlouholetý mýtus, že po tucích se tloustne.
Třetí část popisuje jedenadvacetidenní vysokotukovou dietu. Tento plán představuje celkový „reset“ těla na všech úrovních. Jídlo je nejmocnější lék, jaký existuje, a když na tři týdny změníte způsob stravování, vyřadíte z činnosti hormon vyrábějící tukové zásoby, přeprogramujete se na snižování váhy a ozdravení, přestanete prahnout po jídle a různých dobrotách a začnete vypadat a cítit se lépe než dříve. Shodíte ze sebe břemeno nežádoucích kilogramů, zaznamenáte, že zdravotní potíže, na které jste si dosud stěžovali, se zmírnily, nebo dokonce zmizely, a budete odolnější proti nemocem. Pleť se vám rozzáří, mozek bude pracovat bystře a budete nabiti energií. Budete spokojení, šťastní – a konečně se zbavíte strachu z tuků!

CO MŮŽETE OČEKÁVAT

Vždy než jsem nějaký program uveřejnil a rozjel naplno, řádně jsem ho otestoval nejen na svých pacientech (jichž jsem za několik desetiletí napočítal více než 20 000), ale i na lidech ze všech koutů země. Vždy vytvořím i „program beta“ určený k provádění doma a průběžně sleduji výsledky, abych mohl potřebně doladit celek.
Programu beta se účastnilo více než 1000 osob, které dosáhly úžasných výsledků. V textu knihy najdete řadu výpovědí těchto účastníků, kteří tak dosvědčují, že nejen zhubli, ale docílili i radikálních změn zdravotního stavu.
Zde jsou výsledky první skupiny, která tento program absolvovala:

  • Průměrný váhový úbytek: 3,2 kg (někteří až 20 kg).
  • Průměrné zmenšení obvodu pasu: 4,75 cm (někteří až 32 cm).
  • Zmenšení obvodu boků: 4,25 cm (někteří až 40 cm).
  • Snížení krevního tlaku (systolického „horního“ i diastolického
  • „dolního“).
  •  Snížení hladiny krevního cukru.

Před zahájením programu 49 % účastníků uvedlo, že mají nezkrotný apetit a téměř stále hlad. Po ukončení programu to bylo pouhé 1 %! Před zahájením programu 89 % účastníků uvedlo, že nezkrotnou touhou po jídle trpí „často nebo někdy“. Po ukončení programu 80 % prohlásilo, že nezkrotná touha po jídle je zachvátí „jen zřídka, nebo úplně vymizela“.
V tomto programu si lidé ujasnili, co mají jíst, aby si nemuseli dělat výčitky kvůli výběru potravin. Před zahájením programu mělo 66 % účastníků potíže s plánováním jídelníčku, protože nevěděli, jakou volbu učinit, aby byla správná. Po ukončení programu 75 % účastníků s potěšením hlásilo, že problémy s výběrem jídel mají jen výjimečně.
Nechával jsem účastníky vyplňovat dotazník na celkový tělesný a duševní pocit, podle kterého lze vyhodnotit zlepšení všech aspektů zdraví a váhy (najdete ho v 1. kapitole). Výsledky byly ohromující. Průměrný počet dosažených bodů klesl z 68 na 21 a 69 % účastníků vykázalo pokles všech příznaků veškerých jejich nemocí. Na naší planetě neexistuje lék, který by měl tak mocné účinky. U pacientů se výrazně zlepšilo trávení, stouplo množství energie, klesla tělesná hmotnost, zmírnily se kloubní a svalové bolesti, problémy s páteří, alergie, zlepšil se stav kůže, mentální zdraví, spánek, sex a další oblasti. Proč? Jednoduše proto, že tento program není zaměřen pouze na redukci váhy. Má za úkol poskytnout tělu správnou informaci (potravou), kterou tělo potřebuje k ozdravení. Když potom nemoci a jejich symptomy odcházejí, tělesná váha jde dolů jako vedlejší efekt. Nikdy jsem žádnému pacientovi neřekl, aby v první řadě zhubl. Pouze jsem každému ukázal cestu, jak dojít ke zdraví. Když stravu zbavíte špatných látek a naplníte látkami dobrými, tělo se samo začne hojit a uzdravovat rychle. Rekonstrukce nepotrvá měsíce nebo roky, ale pouze dny.

——————–

O autorovi

Mark Hyman pracuje jako všeobecný lékař. Šestkrát se ocitl na vrcholu řebříčku nejlépe se prodávajících autorů podle čtenářů. Je též mezinárodně  uznávanou osobností, řečníkem, pedagogem a zaníceným bojovníkem ve svém oboru. Dále je zakladatelem a primářem centra UltraWellness a redaktorem pro oblast medicíny v Huffington Post. Napsal knihu 10-denní detox na vyrovnání hladiny cukru v krvi (naše recenze)


Logo-NoxiVydavatelství Noxi působí na českém a slovenském knižním trhu od roku 2004 a jeho zakladatelkou je Jana Mišíková. Zatím vydalo téměř 200 knih a nabídku stále rozšiřuje. Čtenářům nabízí úspěšné tituly, které se v zahraničí staly bestsellery, především pak knihy o zdravém životním stylu ale i kvalitní beletrii.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZhubni díky tukům
Tuky jako klíč k ideální tělesné hmotnosti a plnému zdraví

Hyman, Mark

Noxi, 2018

Napsat komentář