Zajímavá kniha o obchodních centrech

Hablova_Mesta zdi
Jakou úlohu vlastně hrají obchodní centra v našich životech? Nová podnětná publikace architektky Anny Beaty Háblové se zabývá nejen jejich rolí ve společnosti, ale i vývojem a různými problémy s nimi spojenými.

Kniha Anny Beaty Háblové pojednává o obchodních centrech, jejich architektonickém vývoji, ale i o roli, jakou hrají v životě současné společnosti i v rámci urbanistické struktury města. Fundovaný a poučený výklad se zde kombinuje s velmi čtivou formou, doplněnou vtipnými ilustracemi. Při vší odlehčenosti textu však publikace Města zdí jasně poukazuje na závažnost problému, který obchodní centra vnesla do městského organismu a městského života. Obchodní centrum není jen jedním z mnoha stavebních typů, ale je fenoménem, na němž lze odhalit mnohé podstatné rysy současné civilizace. Autorčina kritika nákupních center však není jednostranná – chápe, že obchodní centra jsou a budou součástí našeho urbánního prostředí a je třeba hledat formy, jak je lze koncipovat vstřícněji vůči okolní městské tkáni. Vychází ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

 

Města zdí

Život a smrt obchodních center
Autorka: Anna Beata Háblová

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 190×210 mm
ISBN: 978-80-7363-861-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Města zdí vydalo nakladatelství Dokořán v edici Mimo edice.

 

Ukázka z knihy

Slyšíte cvakání podpatků, déšť padající z okapových říms, motor startujícího auta, hudbu vycházející z okna činžovního domu. Vidíte nedopalek přilepený k dlažbě, oblékající se postavu v přízemním bytě, projíždějícího řidiče dloubajícího se v nose, posprejovaný roh budovy. Cítíte komínový kouř, který se prolamuje do vůně rozpukajících se stromů, výpar motoru zmiňovaného auta, závan restaurace připravující se na polední špičku. To je jeden z mnoha možných obrazů, který vám naskočí, když se vysloví „město“. Město nejsou jen domy. Je to i prostor mezi nimi. Město ale nejsou jen domy a prostor mezi nimi. Město jsou i lidé a jejich životy. Dokonce by se dalo říci, že lidé jsou pro město ještě důležitější než vystavěný prostor, protože bez lidské činnosti by město nebylo. Veškeré lidské bohatství, prosperita, a dokonce i zemědělský život jsou závislé na aktivitách města. Město je neuvěřitelně živý organismus, který se stále proměňuje, a je těžké předpovídat jeho budoucnost. (str. 81)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Anna Beata Háblová

Anna Beata Háblová (* 1983) je básnířka, architektka, urbanistka. Vystudovala Fakultu architektury ČVUT a jako architektka pracovala v několika českých i zahraničních kancelářích. Za architektonické návrhy i teoretické práce získala ceny Young Architect Award 2010, Young Planning Professionals Award 2012 a Juniorstav 2012. Publikovala básnické sbírky Kry (2013), Rýhy (2015). V kulturním centru Dominikánská 8 moderuje večery s tématy poezie, umění a architektury.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMěsta zdí
Život a smrt obchodních center

Háblová, Anna Beata

Dokořán, 2017

Napsat komentář