Česká politická monstrologie

Hradni pan Broucek a jina monstra
Václav Němec ve své nové knize kombinuje filozofické reflexe české politiky a osobní svědectví o událostech a kauzách, kterých byl svědkem. Prostřednictvím politiky poskytuje pohled na dějiny novodobé české demokracie.

Kniha Hradní pan Brouček a jiná monstra představuje průkopnický příspěvek k novému oboru – české politické monstrologii. Tato odborná disciplína se zabývá studiem a klasifikací monster, která se v uplynulých letech objevovala na naší politické (ob)scéně a v našem veřejném životě, jako je „Hradní pan Brouček“ (Miloš Zeman), „Apoštol svobody“ (Václav Klaus), Kindlova právnická mafie, pražský magistrát a mnohá další. Kniha sestává z textů filozofa Václava Němce z posledních deseti let, které vznikaly právě při jeho občanském a intelektuálním potýkání s těmito monstry.
V knize se jedinečným způsobem spojují filozofické reflexe (nejen) české politiky s osobním svědectvím o událostech a kauzách, jichž byl autor sám svědkem či aktérem. Ačkoli jednotlivé texty reagují na konkrétní dobové události, kauzy či výroky veřejných činitelů, tvoří kamínky mozaiky, která ve svém celku představuje výmluvný dokument doby a podává svědectví o určité fázi dějin novodobé české demokracie, na jejímž pomyslném vrcholu či dně se nyní nacházíme. Kniha tak poskytuje zasvěcený vhled do nedávných českých dějin, které významně ovlivňují naši přítomnost a které nepochybně budou mít vliv i na naši blízkou budoucnost.

Ukázka z knihy

Svátek 17. listopadu je jako zrcadlo, za jehož rámem je vložena fotografie z dob dětství naší mladé demokracie. Při pohledu klouzajícím ze zašlé fotografie k vlastnímu obrazu v zrcadle a zase zpátky se maně vnucuje otázka: Kdo to na nás dnes vlastně hledí z obrazu v zrcadle? Kam naše obnovená demokracie za tu dobu dospěla? Na první pohled nás jistě zaujmou některé nepopiratelné vnady a půvaby oné mladé dámy, která před nedávnem oslavila své osmnácté narozeniny, cvičený zrak však poznenáhlu začne odkrývat i některé vady na kráse hyzdící její tvář, jež jsou neklamným projevem jejích chronických problémů a neduhů. Stále nápadněji, takže téměř začíná připomínat zhoubný nádor, jehož podkožní ložiska zasahují i zdánlivě zdravé orgány, přitom vystupuje jeden zvláště znepokojivý rys, jenž je symptomem snad nejvážnějšího neduhu sužujícího naši obnovenou demokracii: totiž krize jejích institucí. (str. 22)

Hradní pan Brouček a jiná monstra

Autor: Václav Němec

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 115×155 mm
ISBN: 978-80-87506-93-6
Doporučená cena: 175 Kč

 

Knihu Hradní pan Brouček a jiná monstra vydalo nakladatelství 65. pole.

O autorovi

Václav Němec, rozhovorVáclav Němec (*1969) přednáší dějiny středověké filozofie na Karlově univerzitě v Praze. Kromě toho vede kurzy věnované latinské četbě, četbě a interpretaci textů z oblasti patristiky a středověké filozofie, moderní filozofické antropologie, filozofie existence, politické filozofie a filozofie práva. Soustavně se věnuje filozofické reflexi politiky.  Je autorem knih Anonymní komentář k Platónovu „Parmenidovi“ (2009), Apoštol svobody a dotěrná monstra. Filosofické glosy k české politice (2007) a Marius Victorinus, O soupodstatnosti Trojice (2006).

Zdroj informací a fotografie: Nakladatelství 65. pole


Nakladatelství 65. pole bylo založeno v roce 2007, sídlí v Praze. Soustřeďuje se zejména na vydávání knih nových autorů. Vydává beletrii (edice TAH), populárně naučné knihy, životopisy a dětskou literaturu (edice Políčko). Mimořádný úspěch zaznamenalo s knihou Tomáše Sedláčka Ekonomie dobra a zla.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHradní pan Brouček a jiná monstra

Němec, Václav

65. pole, 2017

Česká politická monstrologie - DISKUZE

Počet reakcí: 1
  1. Michael napsal:

    Problém je ale v tom, pokud zaměňujeme význam slova monstrum s význam slova nestvůra.

    Monstrem se může stát každý, ze něhož monstrum uděláte svojí vlastní vírou v to, že někdo jedná správně, i když správně nejedná a nic vás nemůže přesvědčit. To je negativní monstrum. Podle mého názoru to platí i obráceně – monstrem se může stát každý, z něhož uděláme monstrum svojí vírou v to, že někdo jedná nesprávně, i když jedná správně a nic vás nemůže přesvědčit. Pak je to pozitivní monstrum. Vždy tedy záleží na tom, čemu vy věříte. Monstrem se tak de facto může stát jakákoliv silná osobnost, která budí emoce, která přitahuje pozornost, která má charisma. Šedá, nevýrazná myš se nikdy monstrem nestane – ať jedná dobře, nebo ne. Nikoho to nezajímá… Do jaké míry je Zeman či Klaus negativní nebo pozitivní monstrum, je jiná věc. Podle mě jsou monstra oba, protože jsou to velmi výrazné osobnosti. Podobně jako Angela Merkel či Jean Claude Junker. Karel Gott či Michal Jackson.

    Monstrum je něco co je opravdu obrovské. To znamená, že nám to něco říká o velikosti či popularitě, nikoliv však o kvalitě. Je to však obrovské proto, že má schopnost přitahovat pozornost lidí a ti mu to na oplátku oplácí svojí přízní.

Napsat komentář