Ukázka z knihy Temné hlubiny (Robert Bryndza)

temne-hlubiny-perex
Detektivka Erika Fosterová se pouští do dalšího případu, a to rovnou jednoho z nejsložitějších v jejím životě. Snaží se objasnit zločin, který se stal před šestadvaceti lety, kdy zmizela sedmiletá dívka…

Knihu Temné hlubiny od autora Roberta Bryndzy
vydalo nakladatelství Cosmopolis.

PODZIM 1990

Byla chladná noc na konci podzimu. Tělo shodili do nepoužívaného  lomu.  Věděli,  že  se  jedná  o  opuštěné  místo,  kde  je  voda opravdu hluboká. Ale nevěděli, že je někdo sleduje.

Dorazili pod pláštěm tmy chvíli po třetí hodině ranní. Od domů na  konci  vesnice  projížděli  přes  prázdný  obdélník  vysypaný  štěrkem, kde turisti nechávali svoje auta, do ohromného parku přístupného  veřejnosti.  Světla  měli  zhasnutá  a  auto  na  nerovném  terénu poskakovalo a drncalo. Vjeli na pěšinu, kterou po chvíli z obou stran zahalil neproniknutelný les. Tma byla hustá a vlhká, světleji bylo jen nad korunami stromů.

Jejich výprava nevypadala v žádném případě nenápadně. Zdálo se, že motor řve, a jak se auto naklánělo ze strany na stranu, pérování sténalo. Pomalu zastavili, protože se stromy rozestoupily a v zorném poli se objevil vodou zaplavený lom.

Nevěděli, že u lomu ve starém opuštěném domku, který byl téměř schovaný v hustém křoví, samotářsky žije starý muž. Když se auto objevilo a zastavilo na okraji lesa, starý muž stál venku. Díval se na oblohu a obdivoval její krásu. Opatrně přešel za křoví a pozoroval. V noci se u lomu často objevovali místní děti, feťáci i dvojice hledající vzrušení. Dařilo se mu je vystrašit a zahnat.

Měsíc se na okamžik prodral mezi mraky. Dvě postavy vystoupily z auta, zezadu vytáhly něco velkého a nesly to k veslici u vody. První postava vlezla dovnitř a pomáhala druhé s dlouhým balíkem. Ten se ohnul, dopadl na dno loďky a stařec si s hrůzou uvědomil, že se jedná o tělo.

Nad  hladinou  se  neslo  tiché  šplouchání  vesel.  Muž  si  rukou zakryl ústa. Věděl, že by se měl odvrátit, ale nemohl. Když loďka doplula doprostřed lomu, šplouchání utichlo. Mezi mraky se znovu prodral srpek měsíce a osvětlil kola, která se po hladině šířila od veslice.

Muž zadržel dech a pozoroval postavy, které se o něčem bavily. Jejich hlasy zněly jen jako tiché rytmické mumlání. Poté se rozhostilo ticho. Postavily se a veslice se nahnula na bok, takže jedna z postav téměř přepadla přes okraj. Když získaly stabilitu, zvedly balík. Zacinkaly řetězy, ozvalo se šplouchnutí. Hodily ho do vody. Měsíc se vynořil zpoza mraku a jasným světlem ozářil loďku. Místo, kam balík dopadl, zčeřila rozbouřená kola vln.

Stařec teď viděl obě postavy v loďce a jasně rozeznával jejich obličeje.

Zhluboka  vydechl  dlouho  zadržovaný  dech.  Ruce  se  mu  chvěly.  Nechtěl  žádné  problémy.  Celý  život  strávil  tím,  že  se  pokoušel problémům  vyhnout,  ale  zdálo  se,  že  si  ho  vždy  najdou.  Studený vítr začal vířit suché listí, které mu leželo u nohou. Cítil ostré svědění v nose. Než mohl cokoli udělat, hlasitě kýchl. Zvuk se odrazil od hladiny. Postavy v loďce sebou trhly, začaly se rozhlížet a pátrat pohledem  po  břehu.  A  pak  ho  uviděly.  Otočil  se  k  útěku.  Zakopl o kořen stromu a při pádu na zem si vyrazil dech.

Voda  pod  hladinou  lomu  byla  stojatá,  chladná  a  temná.  Tělo rychle klesalo. Jeho váha ho stahovala níž, níž a níž, až se nakonec zabořilo do měkkého ledového bahna.

Leželo tam klidně a nerušeně mnoho let. Téměř v míru. Ale nahoře, na souši, právě začínala noční můra.

—————

Přečtěte si další ukázku a recenzi knihy.

—————

Doporučujeme

Jedná se už o třetí případ Eriky Fosterové.

zobrazit info o knize zobrazit info o knize

O autorovi

Robert Bryndza je britský autor žijící trvale na Slovensku se svým manželem Jánem. Jeho kniha, Dívka v ledu (naše ukázka), které se již prodalo přes milion výtisků, byla označena jako The Wall Street Journal a USA Today bestseller. Jedná se o první díl poutavé série s vyšetřovatelkou Erikou Fosterovou.  Kromě detektivní série je Robert Bryndza taktéž autorem romanticky a humorně laděných zahraničních bestsellerů. Více o autorovi je možné se dočíst na webových stránkách www.robertbryndza.com, Twitteru @RobertBryndza či na Facebooku a Instagramu.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


logo_Cosmopolis_120x60Nakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTemné hlubiny

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2017

Napsat komentář