Fascinace prvočísly

Prvocisla
Prvočísla. Zná je každý a jejich definice je poměrně jasná. Donedávna byla pouze záležitostí akademického studia, nyní se dostala do hledáčku bank, armád atd. A proč? To zjistíte po přečtení této knihy.

Svět prvočísel fascinuje matematiky již celá tisíciletí. Jejich definice by nemohla být jednodušší a zná ji každý školák: „Prvočíslo je číslo, které je beze zbytku dělitelné jen jedničkou a sebou samým.“ V matematické teorii však hrají mimořádně důležitou roli, podobně jako atomy v chemii – tak jako je každá molekula jednoznačně složena z atomů, lze i každé číslo jednoznačně vyjádřit jako součin prvočísel. U toho však jejich role nekončí a prvočísla na nás nevyzpytatelně vystrkují růžky i v matematických oborech, které s teorií celých čísel zdánlivě vůbec nesouvisejí. Studium prvočísel bylo až do nedávných desetiletí čistě akademickou záležitostí, takzvanou čistou matematikou. Pak se však zjistilo, že složitost úlohy „rozlož číslo na součin prvočísel“ vzrůstá u větších čísel tak prudce, že lze této vlastnosti využít ke tvorbě téměř nerozluštitelných šifer s mnoha příjemnými vlastnostmi – a od té doby se o znalce prvočísel doslova perou největší banky, armády a tajné služby po celém světě. Na hluboké výsledky z nauky o prvočíslech tak nevědomky narážíme při každém telefonátu, výběru z bankomatu či bankovní operaci.

Ukázka z knihy

Němec Bernhard Riemann (1826–1866) byl vzorem matematické přesnosti, zatímco Ind Srinivasa Ramanujan (1887–1920) byl příkladem čistě intuitivního matematika. Oba studovali prvočísla a zaznamenali úspěchy i porážky. Každopádně jejich životy a práce mimořádně dobře ilustrují dva různé typy matematické osobnosti. (str. 95)

Přečtěte si pokračování ukázky. A ukázky z dalších svou kapitol naleznete na stránkách nakladatele.

Prvočísla

Dlouhá cesta do nekonečna
Autor: Gracián Enrique
Přeložil: Jan Klíma

Počet stran: 133
Vazba: vázaná
Formát: 160×235 mm
ISBN: 978-80-7363-842-9
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Prvočísla vydalo nakladatelství Dokořán.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePrvočísla
Dlouhá cesta do nekonečna

Enrique, Gracián

Dokořán, 2017

Napsat komentář