Povídky

book (2)
Dnešní knižní tipy potěší všechny příznivce kratších literárních útvarů, mezi než povídky bezesporu patří. Namixovali jsme pro vás současné autory s léty prověřenými klasiky. Každý čtenář si tak může vybrat podle svého gusta.

Název novinky Bernharda Schlinka Letní lži svádí k dojmu, že se jedná o žánr červené knihovny a líčení letních lásek. Opak je však pravdou. Autor se noří do hloubi mezilidských vztahů, ukazuje jejich mnohovrstevnatost a pracuje s niterními emocemi hlavních hrdinů.

Bernhard Schlink, autor celosvětového bestselleru Předčítač, se v novém souboru povídek zamýšlí nad tématem lži; ta hraje často hlavní úlohu ve vztazích mileneckých, manželských, mezi rodiči a dětmi i ve vztahu k sobě samému.
Sedm povídek o lidech různého věku čtenáře zavádí do období léta, kdy eskalují větší či menší nepravosti a podvody, které se kupí a přerůstají v katastrofy. Autor v propracovaných dialozích a retrospektivních pohledech otevírá dveře do soukromí několika protagonistů; líčí vztah dvou vzdělanců, dramatika a vysokoškolské učitelky, zatížený žárlivostí a vlastněním, život rodiny, kterou muž úmyslně odstřihne od civilizace a veškerého kontaktu s okolím, popisuje putování staré ženy za její první láskou nebo reakci příbuzných na rozhodnutí starého nemocného člověka dobrovolně odejít ze života. Schlink ve stylisticky čistém a psychologicky propracovaném vyprávění nechává vyplout na povrch celoživotní skrývané problémy hlavních hrdinů a dokáže brilantně zachytit jejich nejniternější emoce, které je sžírají stejně jako jejich pečlivě utajované lži.

Letní lži

Autor: Bernhard Schlink
Přeložila: Zlata Kufnerová

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7260-361-9
Doporučená cena: 287 Kč

Knihu Letní lži vydalo nakladatelství Prostor.

Stáhněte si  ukázku z knihy.

Běžel dál. Musel za autem běžet, i když je nemohl dohonit. Musel běžet, aby mu zůstala žena, dcera i dosavadní život. Musel běžet, aby se nemusel vrátit do prázdného domu. Musel běžet, aby nezůstal stát.
Nakonec už nemohl. Předklonil se a dlaněmi se opřel o kolena. Když se částečně uklidnil a neposlouchal jen vlastní dech, zaslechl auto v dálce. Vzpřímil se, ale nic neviděl. Vzdálený hluk trval, zvolna slábl a on čekal, až zcela utichne. Místo toho uslyšel vzdálené třesknutí. Poté nastalo ticho.

Bernhard Schlink se narodil roku 1944 u Bielefeldu v Severním Porýní. Vystudoval práva, žije a pracuje jako právník v Berlíně a v New Yorku. V osmdesátých letech vstoupil do literatury detektivními romány (Gor­dický uzel, Selbův podvod a Spravedlnost podle Selba). Světového úspěchu dosáhl románem Předčítač (Vorleser, 1995).

Zdroj: nakladatelství Prostor

————————————————

Lenka Sobotová přichází na knižní trh s novinkou Suchý konce a jiné pocity. I zdánlivé banality mohou přerůst v malá dramata, což autorka čtenářům podává se svým specifickým humorem.

Lenka Sobotová v souboru povídek Suchý konce s pozoruhodným smyslem pro žánr a propracovaným stylem s jasnou autorskou perspektivou navazuje na svůj knižní debut. I protagonisté těchto povídek jsou vystavováni nečekaným zkouškám, které je nutí uvědomit si potřebu životního cíle. Jejich představy, sny, ideály a zkušenosti se srážejí s drsnou realitou; díky autorčinu smyslu pro ironii a absurditu však z běžných a banálních příhod a setkání vznikají pozoruhodně silná mikrodramata.

Suchý konce a jiné pocity

Autorka: Lenka Sobotová

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 120×178 mm
ISBN: 978-80-257-2199-5
Doporučená cena: 198 Kč

 

Knihu Suchý konce a jiné pocity vydalo nakladatelství Argo.

Když už jsem u těch ohozů. Docent chodí v uniformě postaršího intelektuála: džíny s vytahanými koleny, omšelá košile, přes ni rozepnutý černý pletený svetr nebo tvídové sako mírně zplstnatělé na pravém boku od toho, jak se mu tam šmejká kožená brašna. Svou fyziognomií opravdu intelektuála vzdáleně připomíná: je vytáhlý a snaží se tvářit démonicky. Jenže kulatá drobná hlava s černými chomáči kolem plešky ten dojem trochu ruší. Taky lalok bříška přepadávajícího přes pásek džínů. Nohy tenké, kuří.

Lenka Sobotová (* 1970) vystudovala anglistiku a bohemistku. Pracuje jako nakladatelská redaktorka a je překladatelkou beletrie z angličtiny. Její knižní debut Ilustrátorka a jiné obrázky (Argo 2013) byl příznivě přijat jak recenzenty, tak čtenářskou obcí.

Zdroj: www.kosmas.cz

————————————————

Mark Twain je autorem, jehož dílo bezesporu můžeme zařadit do zlatého fondu světové literatury. Nově vycházejí jeho Povídky, které by měly být povinné pro každého vášnivého čtenáře.

Výbor povídek od slavného otce americké literatury.

Povídky

Autor: Mark Twain
Přeložil: František Frölich

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 145×208 mm
ISBN: 978-80-7429-892-9
Doporučená cena: 188 Kč

Knihu Povídky vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Přečtěte si část knihy.

Ale domluvit už nemohl. Všichni propukli v nadšený jásot a potlesk. Všichni vyskočili a poskakovali po místnosti a padali si kolem krku v záchvatech vděčnosti a radosti. Hodiny a hodiny jsme projednávali svůj velký plán a vůbec jsme si neuvědomovali, že máme hlad. A nakonec, když bylo vše dojednáno do nejmenších podrobností, jsme provedli slavnostní losování a volba padla na Milleta – byl vyvolen umřít, jak jsme tenkrát říkali. Pak jsme si dali dohromady těch pár věcí, s kterými se člověk nikdy neloučí, pokud je ovšem nevsadí na to, že zbohatne – různé upomínkové tretky a tak podobně – a odnesli jsme to všecko do zastavárny, takže jsme měli na střídmou večeři i snídani, zůstalo nám pár franků na cestu a pro Milleta zbylo na nějaký ten tuřín a tak, aby měl pár dní z čeho žít.
Mark Twain (1835 –1910), vlastním jménem Samuel Longhorne Clemens, je dnes znám pod mnoha přízvisky – jako průkopník americké humoristické literatury, největší humorista všech dob apod. Dodnes se jeho ležérním stylem naléhavého vyprávění knih Dobrodružství Toma Sawyera Dobdrodružství Huckleberryho Finna inspirují přední američtí autoři nejen knih pro mládež. Ernest Hemingway dokonce jednou prohlásil, že všechna velká americká díla mají svůj počátek u Huckleberryho Finna.

Zdroj: nakladatelství Vyšehrad

————————————————

Mezi klasická díla české literatury řadíme určitě i Večery na slamníku Jaromíra Johna. Netřeba připomínat, že se jedná o příběhy z první světové války, které nyní vycházejí v novém souborném vydání.

Cyklus čtyřiačtyřiceti drobných povídek, monologů, scének, epistolárních vyprávění, reportážních črt a esejů Večery na slamníku, které Jaromír John (1882–1952) publikoval v období první světové války, vychází poprvé souborně v kriticky ověřeném vydání. Na rozdíl od jiných literárních děl, rovněž bezprostředně reagujících na válečné roky, nejsou Večery na slamníku jejich patetickou obžalobou. Nelíčí heroické boje, neadorují národní hrdiny, ani neohromují vizemi nového uspořádání světa, nýbrž nepřikrášlenými, komickými i tragickými osudy „bezejmenných hrdinů“ představují pestrou mozaiku lidských charakterů, ve všech jejich nuancích, chvályhodných i pohoršujících. S rozmanitostí povah jednajících postav – vypravěčů se pojí též široká škála stylových a jazykových prostředků, které dodávají příběhům na věrohodnosti a spontánnosti. Text, provázený komentářem, různočtením, vysvětlivkami a slovníčkem, edičně připravila Tereza Lojdová.

Večery na slamníku

Autor: Jaromír John

Počet stran: 450
Vazba: vázaná
Formát: 145×207 mm
ISBN: 978-80-7491-941-1
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Večery na slamníku vydalo nakladatelství Host.

Nahlédněte do knihy prostřednictvím ukázky.

Vrátil se za půl roku na urláb, nic nechtěl mluvit, jen řek‘, že museli kvaltem z Bělehradu, že sloužil u Maďarů, že ztratil všechnu bagáž, bylo ho půl, spad se náramně a byl na nás na všecky strašně sprostej.
Vytáhl svý plátěnky z almárky, chodil v košili a v pantoflích, coural po mezích, s nikým nemluvil, jen prosil panímámu, aby mu v kalhotách vystřihla klín, že z něho všechno padá.
Pak zase jed, pomoh dělat, večír se učil německy, natáh si novou strůnu na basu – a byl jako dřív.
Za čtrnáct dní panímáma zas klín vsazovala.

Jaromír John se narodil roku 1882 v Klatovech jako Bohumil Markalous. Mimo jiné působil jako středoškolský a vysokoškolský pedagog, výtvarný kritik a novinář. Za první světové války bojoval na frontě na Balkáně. Zemřel v roce 1952. Mezi jeho nejznámější díla patří Večery na slamníku a Rajský ostrov.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a řadu dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLetní lži

Schlink, Bernhard

Prostor, 2017

zobrazit info o knizeSuchý konce a jiné pocity

Sobotová, Lenka

Argo, 2017

zobrazit info o knizePovídky

Twain, Mark

Vyšehrad, 2017

zobrazit info o knizeVečery na slamníku
Sólové výstupy, zpovědi, banality a sentimentality

John, Jaromír

Host, 2017

Napsat komentář