Vyhrajte nástin toho, co nás může potkat za půl století

globalni-katastrofy-a-trendy-perex
Jaké globální katastrofy a trendy mohou ovlivnit naši blízkou budoucnost? Nad tím se zamýšlí vědec Václav Smil, který také nabádá k tomu, že pokud tyto změny pochopíme, můžeme minimalizovat riziko katastrofy. Přečtěte si o nich více.

Co může přinést následujících 50 let

Václav Smil patří mezi nejvlivnější globální myslitele současnosti. Jeho kniha přináší rozmanitý, interdisciplinární pohled na globální katastrofy a trendy, které může přinést příštích 50 let. Analyzuje škálu enviromentálních, ekonomických, demografických i politických faktorů, které nám umožní pochopit souvislosti, a v dlouhodobé perspektivě mohou zvrátit negativní trendy a minimalizovat rizika katastrof.

Fundamentální změny probíhají nejčastěji buďto jako „fatální diskontinuita“ – náhlá katastrofická událost s potenciálem změnit svět – nebo jako vytrvalý, postupný trend. Vědec Václav Smil v této provokativní knize přináší rozmanitý, interdisciplinární pohled na katastrofy a trendy, které může přinést příštích padesát let. Nejde o knihu předpovědí nebo scénářů. Kniha nám připomíná, abychom věnovali pozornost důsledkům zjevně nepředvídatelných událostí a definitivnímu směřování dlouhodobých trendů a počítali s nimi. Smil se nejprve zamýšlí nad ojedinělými, ale kataklyzmatickými událostmi jak přírodního původu, tak vyvolanými člověkem, a posléze nad trendy globálního významu včetně přechodu z fosilních paliv na jiné energetické zdroje a rostoucí ekonomické a sociální nerovnosti. Zvažuje rovněž environmentální změny – svým způsobem kombinaci náhlých diskontinuit a postupných změn – a hodnotí často mylně pochopené spletitosti globálního oteplování. Globální katastrofy a trendy se nestaví na stranu scénářů záhuby a zmaru ani na stranu technoeuforie. Smil namísto toho argumentuje, že pochopení změn nám pomůže zvrátit negativní trendy a minimalizovat riziko katastrofy.

 

Globální katastrofy a trendy

Příštích padesát let

Autor: Václav Smil

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Počet stran: 432
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 9/2017
ISBN: 978-80-7473-528-8

Přečtěte si více o knize Globální katastrofy a trendy, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Kniha Zlín patřící pod společnost Albatros Media. A nezapomeňte si stáhnout ukázku.

KnihaZlin_AlbatrosMedia

Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEET, TRACK, NEEWIT, WALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Kniha Zlín vydává také původní díla českých autorů, poezii a literaturu faktu. Pozornost věnuje též literátům spojeným se zlínským regionem.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost nabízející pod značkami samostatných nakladatelství Albatros, B4U Publishing, BizBooks, CooBoo, CPress, Computer Press, Edika, Egmont, Fragment, Kniha Zlín, Management Press, Motto, Plus, XYZ a v koedičním projektu s ČT Edice České televize široké spektrum mediálních produktů – knih, e-knih a audioknih.

 

Ukázka z knihy

Stále četnější pokusy o dlouhodobé předvídání (převážně dynamické modelování a sestavování scénářů) patří k oné gradualistické škále opírající se převážně o sledování řady kritických trendů. Těmto postupným procesům se věnuji v kapitolách 3 a 4, které se zabývají novými demografickými skutečnostmi (rozdílný růst, přerozdělování mezi regiony, stárnutí, migrace), socioekonomickými trendy s kapacitou pro dlouhotrvající globální dopady (ústup Japonska do pozadí, role islámu, návrat Ruska k velmocenské roli, vzestup Číny a její vlivy), riziky šíření jaderných technologií, měnícími se globálními vedoucími pozicemi a znepokojivými environmentálními trendy.
Začínám však tím, že se v kapitole 2 zaměřuji na ty nepředvídatelné skoky, jejichž následky v podobě ztracených a rozvrácených životů, zničených a transformovaných ekonomik a rozmetaných a změněných vyhlídek by mohly změnit kolektivní osudy lidstva v průběhu příštích 50 let. (str. 21)

 

Vyhrajte knihu Globální katastrofy a trendy

Budoucnost lidstva ovlivňuje mnoho faktorů a Václav Smil se ve své knize zaměřil na ty, které by se nás mohly dotýkat v následujících padesáti letech. Jsou jimi jak náhlé globální katastrofy v podobě válek, terorismu nebo například přírodních neštěstí, tak i demografické, ekonomické a politické trendy, které se rozvíjí delší dobu. Pokud tyto změny pochopíme, můžeme jejich dopady minimalizovat, nebo je úplně odvrátit.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Kniha Zlín patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Globální katastrofy a trendy vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Globální katastrofy a trendy
probíhá od 29. srpna do 11. září 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 knihy Globální katastrofy a trendy

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGlobální katastrofy a trendy
Příštích padesát let

Smil, Václav

Kniha Zlín, 2017

Napsat komentář