Zasoutěžte si o historický román z Blízkého východu

Daniel Klabal_Isidorias
Hlavní hrdina, kupec Džásim, putuje po Blízkém východu, přitom bojuje, ztrácí i stárne. Nicméně není to bezcílné putování, ale plné pátrání a hledání. Hledání víry, která by mu pomohla dosáhnout klidu v srdci, a pátrání po rodině, již musel opustit.

Hledání rodiny i víry

Kupec Džásim putuje od Alexandrie po Konstantinopol, mezi Smyrnou a Tabrízem, z orientálních bazarů do cel pravoslavného kláštera; miluje, bojuje, ztrácí, stárne. A neustále hledá. Pátrá po své manželce a jediném synovi, jež musel opustit během povstání proti vládnoucím Osmanům na řeckém ostrově, kam se společně vydali hledat rodinný majetek a kořeny. Džásim zároveň hledá svou víru, usiluje o klid srdce, kterému nedobrovolně dobrodružný život nedá spočinout.
Daniel Klabal dal pátrání po vlastním místě na světě podobu rozmáchlého historického románu z Blízkého východu a řeckých ostrovů, odehrávajícího se na přelomu šestnáctého a sedmnáctého století, kdy byla Konstantinopol v moci Turků a křesťané mnoha zemí žili pod osmanskou nadvládou.

Isidorias

Autor: Daniel Klabal

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7577-093-6
Doporučená cena: 329 Kč

 

 

Přečtěte si více o knize Isidorias, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte na náš článek.

host

Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Ukázka z knihy

Narodil jsem se v malé vesnici jako jediný syn svého otce Efraima a své matky Sarahy. Žili jsme v bídě a nouzi do mých sedmi let, kdy otce, který byl propuštěným otrokem, zavalil v kamenolomu velký žulový kvádr. Má matka se z toho pomátla na rozumu a skočila ze skály. Kdyby nebylo mého strýce Ibrahima, jistě by mne čekal podobný osud. Mezi otcem a strýcem panovalo nepřátelství kvůli dávné rozepři týkající se závěti mého děda Emira, který zemřel krátce před mým narozením. Přesto mne Ibrahim, patrně ze soucitu a také kvůli tomu, že jemu a tetě Nazífě nebylo souzeno mít děti, odvedl do přístavního města, kde sál jeho rozlehlý dům. V přízemí byl obchod s kořením, bylinami a krášlicími prostředky. Další dvě patra obýval strýc s tetou Nazífou. Zpočátku jsem strýci pomáhal s drobnými pracemi v obchodě. Když jsem byl starší, posílal mě Ibrahim vyřídit jednoduché záležitosti do domů bohatých měšťanů, jejichž ženy se chtěly seznámit s novým zbožím, které strýc přivážel ze svých cest. Ty podnikal každým rokem v jarních a letních měsících (str. 15)

Přečtěte si celou ukázku a také rozhovor s autorem.

Ohlasy na knihu

Příběh plyne jako řeka, tu poklidně, tu překotně. Jako bychom vše pozorovali jen tenkou stěnou z průhledného papíru – a chybí málo, abychom do příběhu vstoupili a zúčastnili se dění.

– Arnošt Goldflam

O autorovi

Daniel Klabal (* 1976) žije v Ostravě. Věnoval se čajovnictví a obchodu s orientálním zbožím. Během svých častých cest do Řecka se seznámil s pravoslavím, následně opustil obchodnickou kariéru a byl vysvěcen na pravoslavného kněze. V současnosti slouží v kapli svatého Jiří na porubském zámku, kde také bydlí se svou rodinou. Isidorias je jeho prvním románem.

Zdroj informací: nakladatelství Host

Vyhrajte knihu Isidorias

Daniel Klaban svou prvotinu, historický román, zasadil do doby na přelomu šestnáctého a sedmnáctého století. Odehrává se na Blízkém východě a přilehlých řeckých ostrovech. Hlavní hrdina, kupec Džásim, putuje po světě a během své cesty zažívá mnohé. Jeho pouť však má cíl. Snaží se najít svou rodinu, manželku a syna, které opustil během povstání. Zároveň hledá víru a touží po dosažení klidu. Uspěje alespoň v jednom?

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Isidorias vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Isidorias
probíhá od 27. července do 9. srpna.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Isidorias

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeIsidorias

Klabal, Daniel

Host, 2017

Napsat komentář