Ukázka z knihy Užijte si život

Obálka Užijte si život.indd
Nevíte si rady se svým životem? Chybí vám směr? Už nezoufejte. Pomoc naleznete v knize a prostřednictvím drobných změn se do vašeho života vrátí lehkost, správné směřování a spokojenost. Vždyť život je o tom, aby bavil člověka žít.

Přinášíme vám ukázku z knihy Užijte si život
autorky Jany Neuwerthové Šmýdové,
kterou vydalo nakladatelství Grada
v edici Psychologie pro každého.

Úvod

Kniha je určena těm, kteří na sobě chtějí pracovat. Je plná cvičení a návodů, které budou vyžadovat váš čas, je lepší ji číst a vyplňovat postupně, jednotlivá témata nechat uzrát. Když ji přečtete celou najednou, nestihnete všechny myšlenky zpracovat. Návody „Zkuste si“ si opravdu vyzkoušejte, nepřeskakujte je s tím, že je uděláte později. Pište si je obyčejnou tužkou nebo gumovacím perem, ať můžete opravovat a měnit. Jednotlivé otázky jsou seřazené tak, aby vás provedly zamyšlením nad mechanismy a programy, které v sobě máte nastavené, a navedly vás na jejich přenastavení. Zároveň jsem publikaci doplnila o informace, které vám dají jiný náhled na váš život, dozvíte se, kde vznikají nejrůznější bloky a strachy, jež lidem brání žít spokojený život, a přečtete si návody, jak je ze života odstranit. Chcete-li svůj život vylepšit, pracujte na tom, abyste si vytvořili nové myšlenkové nastavení a návyky, které vám budou užitečnější než některé z těch současných. Každý návyk se vytváří postupně, mějte se sebou trpělivost. Je lepší začít nejdřív pracovat na vytvoření jednoho návyku, a teprve když si ho ukotvíte, pokračujte dalším.

Touto knihou bych vám ráda pomohla uvědomit si vaše dosavadní úspěchy a začít na nich stavět život, o němž sníte. Inspirujte se a dospějte ke změnám, které pro svůj další život potřebujete a pro které se rozhodnete. Doufám, že vám kniha otevře nové možnosti, jak tyto změny uskutečnit.

Některé příklady ze života jsou záměrně černobíle a zjednodušeně vykreslené. Uvedením radikálně opačně popsaných situací a příkladů jsem chtěla ukázat viditelný rozdíl v možnostech přístupu a řešení. V životě nejsou situace buď jen pozitivní, nebo jen negativní, berte proto, prosím, tento černobílý přístup s rezervou. Mnoho zde uvedeného už bylo popsáno v různých knihách osobního rozvoje, v této publikaci je to však poskládané podle mých zkušeností – co mi v praxi funguje. Každý člověk potká během života různé přístupy, někomu jeden zafunguje, druhému naprosto ne. Věřím, že se najdou tací čtenáři, které kniha svým obsahem a strukturou osloví a pomůže jim na cestě k jejich spokojenému životu. Snažila jsem se co nejvíc vyhýbat cizím slovům, ale někde to prostě nešlo. Vize zůstala vizí, i když bych mohla používat slovo „představa“. Konkrétní zůstalo konkrétní, i když to mohlo být „skutečné“. Přišlo mi to tak výstižnější.

Zvažovala jsem, jestli uvádět možnosti v mužském a ženskému rodu, například získat nového partnera/partnerku. Nakonec jsem se pro přehlednost rozhodla v převážné míře používat mužský rod. Budu moc ráda, když vám tato kniha pomůže uspořádat život tak, aby byl s vámi a s vašimi možnostmi v souladu, a vy objevíte nebo si potvrdíte svou vlastní cestu. A život vás bude víc bavit.

1.2 Hledejte v sobě

Nejjistější místo, kde naleznete pomocnou ruku,  je na konci vašeho ramene. Mark Twain, americký spisovatel. Spoléháte se na sebe a svůj úsudek, nebo spíš hledáte oporu v druhých? Podívejte se, jak můžete znovu objevit svoji vnitřní sílu.

1.2.1 Zastavte se a poslouchejte se

Stává se vám, že se vám zevnitř ozývá váš vnitřní hlas, intuice nebo pro někoho instinkt a říká vám důležitou zprávu? A vy ji zaplašíte s tím, že teď na takové přemýšlení není čas nebo že to, co jste si pomysleli, je pravděpodobně nesmysl? A pak se po čase ukáže, že právě tahle první vnitřní zpráva byla správná? Jak se propracovat k tomu, abyste se „poslouchali“? Doba je uspěchaná, a tak se lidé snaží každou chvíli svého času vyplnit něčím. Kromě práce a dalších životně důležitých nezbytností (jíme, spíme) si každý najde čas na věci příjemné – na kamarády, odpočinek a tak. Všechno je naplánované, čas je skvěle a efektivně využitý. I po cestě do práce lidé poslouchají hudbu, čtou knížky nebo už píší pracovní e-maily. Když přijdou domů, pustí si televizi nebo film. Nebo si jdou číst. Prostě je potřeba využít každou volnou chvilku k něčemu. Času je málo, tak ať se jím nemrhá. A jak tak lidé pořád spěchají a vyplňují čas různými aktivitami, nemají čas mluvit sami se sebou. Respektive ono není potřeba mluvit, spíš se poslouchat – co vám váš vnitřní hlas říká. Stačí se zastavit, být sám se sebou, nic po sobě nechtít – žádné řešení projektu v práci, žádné nápady, kam zajít s kamarády –, prostě si věnovat ten luxus ničeho. Vaše mysl vám začne posílat informace, které v běžném shonu přehlížíte. Ať už budete ležet v posteli, bloumat po lese, nebo jen tak sedět na gauči, naordinujte si občas tento klid. Bude to vypadat divně, že chcete jít sami na půl dne do lesa? Že budete hodinu ležet v posteli a koukat do stropu? Stává se vám, že jdete po dovolené do práce plní energie, s odhodláním, jaké změny uděláte a co vyřešíte? A ty plány přijdou tak nějak samy, ani jste si během dovolené nedávali za úkol věnovat se práci. Zastavili jste se, odstoupili jste od pracovního procesu a v pondělí ráno po dovolené s nadhledem víte, čím začít. Stejně to funguje i se zastavením se v životě, odstoupením a získáním nadhledu. Vezměte si „dovolenou“ od běžného stereotypu, na chvíli vystupte ze svého kolotoče. Dejte prostor zprávám, které uvnitř sebe máte. Znáte se přece nejlépe. Zůstaňte jenom sami se sebou a vnímejte, co vám přijde na mysl.

1.2.2 Začíná k vám vaše intuice promlouvat?

Lidé mají tendenci nevěřit tomu, co jim jejich intuice říká, to je častý blok při jejich uvědomění si toho, co vlastně v životě chtějí. Uvnitř tuší, jak by jejich rozhodnutí bylo v danou chvíli dobré, ale stejně ho častokrát neudělají. Nevěří mu nebo se nechají ovlivnit svými blízkými. Přitom lidé jsou schopni vycítit nebezpečí, jsou schopni zvolit v neznámém prostředí správnou cestu. Vědí, s kým si budou rozumět a s kým ne. Vědí, jaká profese je pro ně vhodná. Uvnitř vědí, aniž by věděli, jak je možné, že to vědí. Neexistuje pro to žádné pravidlo, ověření nebo potvrzení toho, že vaše intuice je správná. Ze svého života vím o dvou pracovních nabídkách, které se mi zdály být lákavé, ale u kterých jsem od začátku tušila, že to není to pravé, přesto jsem je vzala – a také je po krátké době ukončila. Příště už jsem se od začátku víc poslouchala. Stalo se vám někdy, že jste věděli, co máte dělat, ale nechali jste se svými pochybnostmi nebo druhými lidmi přesvědčit a potom jste svého rozhodnutí litovali?

➥ Zkuste si

Začněte si svou intuici trénovat každý den. Mám vystoupit tuhle zastávku, nebo až tu další? Co vám intuice říká? Mám teď říct, že souhlasím? Zkuste to a uvidíte, jestli to bylo správně. Potvrzujte si, jak se můžete na svoji intuici spolehnout. Zpočátku si dejte pozor, jestli vaši intuici „nepřekřičí“ vaše obavy. Nedejte na ně a nechte se překvapit. Žijeme v době, kdy prověřené argumenty vedou, a o schopnost poslouchat vlastní intuici jsme tak ve velké míře přišli. Proto: Lidé se berou, i když cítili, že to není to pravé, ale biologické hodiny, rodiče nebo tlak společnosti je dovedli k tomu, že svatba s tímto partnerem je dobré rozhodnutí. Mají nápad, jak vylepšit procesy v práci, ale netroufnou si a někdo jiný s tím samým nápadem pak slaví úspěchy. Vědí, jaká škola je pro ně dobrá, ale dají se přesvědčit o jiné a pak trvá roky, než se jim podaří vrátit se ke svému původnímu záměru. Neexistuje pro to konkrétní vědecké vysvětlení, přesto intuice funguje.

1.2.3 Vyberte si váš způsob

Je na každém z vás, jaký způsob zastavení si vybere. Jestli bude meditovat, půjde do lesa nebo zůstane o samotě doma a soustředí se jen na sebe. Jestli pojede sám na dovolenou, pustí se do mechanické činnosti, jako je štípání dříví, nebo bude otrhávat rybíz. To všechno je možné. Někomu stačí občas hodina pro sebe, jiný pojede pryč na týden. Každý je v jiné životní fázi a hledá jiné odpovědi.

➥ Zkuste si

Zastavte se podle svých možností. Nikam nepospíchejte, jen tak buďte. Co vám říká váš vnitřní hlas? Je možné, že to hned napoprvé nevyjde, možná to budete muset zopakovat. Možná to budete muset zopakovat několikrát. Je možné, že bude trvat i týdny, než se dozvíte zprávu, kterou potřebujete. Zatím můžou přijít jiné, které vás k té potřebné posunou. Co vás napadlo jako první? Neodhánějte to, i když to vypadá nereálně nebo moc bláznivě. V rámci přípravy na tuto knihu jsem strávila pár dní o samotě v naprosté tmě, v klimatizované a pro dané účely uzpůsobené chatce. Potřebovala jsem přestat vnímat čas, nespěchat, napojit se na sebe. Zpočátku jsem byla nervózní, bála jsem se, že mi to nicnedělání bude připadat dlouhé. Nebylo, klidně bych si ho ještě prodloužila, kdyby to šlo. Poprvé v životě jsem měla vypnutý telefon, vůbec jsem nevěděla, kolik je hodin, a jen mlhavě jsem tušila, jestli je venku noc nebo den. Ten čas pro sebe a se sebou byl krásný, uvědomila jsem si a procítila pro svůj život důležité věci, uklidnila se a smířila. Na tento pobyt jsem se vnitřně připravovala dva roky. Když jsem konečně našla vhodný termín, čekala jsem měsíce, než se pobyt uskutečnil. Těšila jsem se, tušila jsem, že to bude hezký zážitek. Bylo to nejintenzivnější zastavení, jaké jsem kdy udělala. Bylo důležité, ale nebere důležitost všem těm jiným obdobím stráveným o samotě (a za světla) a hledáním, co dál, co chci a co je pro mě důležité. V každém období jsem potřebovala něco jiného. Člověk by měl svůj čas v životě rozdělit přibližně stejným dílem mezi čtyři oblasti:

  • vztahy (rodina, partneři, přátelé);
  • práce;
  • tělo (nejen sport, ale také dobré jídlo a odpočinek);
  • duše (rozvoj sebe sama a co dál v budoucnosti).

Prostor pro duši a zprávy, které vám posílá, bývá nejvíc opomíjený, protože za sebou zdánlivě nemá žádné výsledky, není produktivní, nic nepřináší. Přitom vaše duše řídí všechny tři zbylé oblasti. Když vynecháte prostor pro vaši duši, může se stát, že jednoho dne nebudete vědět, co se životem dál. Věnujte svojí duši dostatek prostoru, ať se může projevit. Odmění se vám souladem v celé vaší osobnosti.

———-

Další tipy, jak si užít život, obsahuje i druhá ukázka.


gradaNakladatelství Grada vzniklo v roce 1991 a za dobu své existence si vybudovalo pozici největšího tuzemského nakladatelství odborné. Nakladatelství vydalo téměř 8.000 titulů a jeho nabídka pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUžijte si život
Podívejte se, co vám brání být spokojení, nastavte si s osobní vizí váš vysněný životní směr a žijte život, který vás bude bavit

Neuwerthová Šmýdová, Jana

Grada, 2017

Napsat komentář