Státní bezpečnost vs. Jan Patočka

Petr Blazek_Kez je to vsecko ku prospechu obce
Tématem rozsáhlé edice dokumentů editora a autora mnoha publikací Petr Blažek jsou aktivity Státní bezpečnosti proti filosofovi a mluvčímu Charty 77 Janu Patočkovi i jeho rodině.

Publikace přináší zejména nezveřejněné archivní prameny Státní bezpečnosti z let 1960–1984. Jedná se především o operativní zprávy, protokoly z výslechů Jana Patočky z roku 1977 a situační zprávy o ohlasech na jeho smrt. V dokumentaci jsou poprvé písemně doložena rozsáhlá opatření, která tajná policie podnikla v souvislosti s Patočkovým pohřbem. V úvodní studii i v publikovaných dokumentech je rovněž věnována pozornost neúspěšné snaze Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu soudně postihnout příslušníky tajné policie, kteří se v roce 1977 podíleli na represi proti Patočkovi. V knize jsou také poprvé publikovány fotografie ze sledování Jana Patočky.

 

„Kéž je to všecko ku prospěchu obce!“

Jan Patočka v dokumentech Státní bezpečnosti
Autor: Petr Blažek (ed.)

Počet stran: 528
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 170×238 mm
ISBN: 978-80-200-2663-7
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu „Kéž je to všecko ku prospěchu obce!“ vydalo nakladatelství Academia v edici Mimo – humanitní vědy.

 

Ukázka z knihy

Petr Blazek_Kez je to vsecko ku prospechu obce ukazka

 

Petr Blažek

PhDr. Petr Blažek, Ph.D. (* 1973) se zabývá dějinami komunistických režimů v Československu a Polsku. Pracuje v Ústavu pro studium totalitních režimů a Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR. Je editor a spoluautor řady knižních publikací, např. Opozice a odpor proti komunistickému režimu v Československu 1968–1989 (Praha 2005), Polsko a Československo v roce 1968 (Praha 2006), A nepozdvihne meč… Odpírání vojenské služby v Československu 1948–1989 (Praha 2008), Jan Palach ´69 (Praha 2009) a Akce K. Vyhnání sedláků a jejich rodin z usedlostí v padesátých letech (Praha 2010). Blažek je též autorem monografie Živá pochodeň na Stadionu Desetiletí. Protest Ryszarda Siwce proti okupaci Československa v roce 1968 (Praha 2009). Působil jako odborný poradce u řady dokumentárních a hraných filmů. Je spoluautorem knihy „Vraťte nám vlasy!“.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Academia.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knize„Kéž je to všecko ku prospěchu obce!“
Jan Patočka v dokumentech Státní bezpečnosti

Blažek, Petr

Academia, 2017

Napsat komentář