Stephen Hawking a černé díry

Stephen Hawking_Cerne diry
Stephen Hawking, jeden z nejznámějších vědců vůbec, připravil cyklus přednášek o černých dírách se záměrem přiblížit složitou problematiku širší veřejnosti. Jeho práce nyní vychází v souboru Černé díry.

Stephen Hawking proslul setrvalou snahou přiblížit nesmírně složitou problematiku současné fyziky nejširšímu laickému publiku. Součástí tohoto úsilí jsou i letošní rozhlasové přednášky o černých dírách, nejpodivuhodnějších objektech známého vesmíru. Jde o téma, ke kterému se ve své odborné a popularizační práci opakovaně vrací, a pro tuto příležitost svůj výklad co možná zjednodušil, aby ho mohl pojednat v určeném čase, srozumitelně a přehledně. Kniha vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 

Černé díry

Reithův cyklus přednášek pro BBC
Autor: Stephen Hawking
Přeložil: Vít Penkala

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 115×165 mm
ISBN: 978-80-7363-826-9
Doporučená cena: 159 Kč

Knihu Černé díry vydalo nakladatelství Dokořán v edici Mimo edice.

 

Ukázka z knihy

Stephen Hawking_Cerne diry_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

 

Stephen Hawking

Stephen W. Hawking (* 1942) vystudoval teoretickou fyziku na Oxfordské univerzitě. Dnes je profesorem matematiky na univerzitě v Cambridge, na významném postu zastávaném kdysi Isaacem Newtonem a P. A. M. Diracem. Jeho práce z oblasti fyziky černých děr, kosmologie a kvantové teorie gravitace jej řadí mezi přední světové odborníky tohoto oboru. Je spoluautorem nebo editorem několika odborných knih, např. monografie Velkorozměrová struktura prostoročasu (1973), Sborníku ke stému výročí narození A. Einsteina (1979), nebo publikace Tři sta let gravitace (1988). Stručná historie času, první Hawkingova kniha určená laikům, se setkala s obrovským čtenářským ohlasem. Byla vydána v mnohamilionovém nákladu a přeložena do více než padesáti jazyků. Popularizaci vědy se její autor věnoval i nadále; česky vyšly např. jeho knihy Vesmír v kostce (2002) nebo Ilustrovaná teorie všeho (2004). Prohlédněte si také knižní předlohu filmového hitu Teorie všeho
Cesta do nekonečna: Můj život se Stephenem. A chcete-li osobnost Stephena Hawkinga poznat blíže, přečtěte si knihu Stephen Hawking – Jeho život a dílo.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČerné díry
Reithův cyklus přednášek pro BBC

Hawking, Stephen

Dokořán, 2017

Napsat komentář