Zasoutěžte si o první případ Anny Fekete

kolibrik-perex
Anna Fekete žije ve Finsku od svých devíti let, přesto se v nitru stále cítí jako cizinka a její pocit ještě zesílí, když nastoupí v městečku, kde vyrostla, k policii jako vyšetřovatelka. Dokáže se navzdory xenofobnímu kolegovi soustředit na vyšetřování?

Útoky sériového vraha

Napínavý začátek nové detektivní série, ve kterém se vyšetřovatelka Anna Fekete na severu Finska zabývá palčivými problémy přistěhovalectví.

Má maďarské kořeny a narodila se v bývalé Jugoslávii. Někdejší uprchlice Anna Fekete se po delší době vrací do severofinského přímořského městečka, ve kterém od devíti let vyrůstala, a nastupuje k policii jako vyšetřovatelka. Ačkoli se v nové vlasti už zcela integrovala, ve svém nitru se stále cítí jako cizinka. Jeden z jejích kolegů se navíc netají svou xenofobií.

Během Annina prvního dne v nové práci je v nedaleké obci nalezena mrtvola mladé ženy, kterou kdosi zblízka zastřelil brokovnicí. V kapse její bundy policie objeví přívěsek zobrazující aztéckého boha. Brzy následuje další vražda a vše nasvědčuje tomu, že útoky má na svědomí sériový vrah. Dokáže ho Anna dostihnout, než udeří znovu?

Annin spánek narušuje i další případ. Na tísňovou linku zavolá Bihar, kurdská dívka, která se bojí o svůj život. Při výslechu, k němuž je předvolána se svými příbuznými, odmítá spolupracovat. Má snad strach z vlastní rodiny? Dokud Bihar nezačne mluvit, musí Anna hledat důkazy jinde.

 

Kolibřík

Autorka: Kati Hiekkapeltová

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Linda Dejdarová
Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Vydáno: 11/2016
ISBN: 978-80-7491-798-1

Přečtěte si více o knize Kolibřík, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Můžete si také prolistovat ukázku, nebo přečíst náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Asi vteřinu bylo slyšet jen praskání. Věcný tón operátorky. Pak, velice tiše, dívčino zašeptání.
„Zabijou mě. Pomozte mi. Táta mě zabije.“
Operátorka žádá, aby to dívka zopakovala.
Dívka mlčí.
Operátorka se ptá, kde se dívka nachází. Dívka sdělí svou adresu domů a přeruší hovor.
„Byla úplně vyděšená,“ pronesla Anna.
„To teda,“ souhlasila Sari. „K smrti se bála, že ji někdo uslyší.“
„Proč neřekla, kde je?“ zeptal se Rauno.
„Možná to nevěděla,“ navrhla Sari.
„Třeba chtěla, aby policie přijela přímo do vosího hnízda,“ soudil Rauno.
„Pravděpodobně nevěděla přesnou adresu, na které se nachází, a adresa domů byla jediná, kterou dokázala udat určitě. Měla naspěch, bála se o život,“ řekla Anna.
„Anebo chtěla papínkovi jenom trochu zatopit,“ odfrkl si Esko. (str. 24)

 

O autorce

hiekkapeltova-katiKati Hiekkapeltová (nar. 1970) je speciální pedagožka. Se svými dětmi a početným zvěřincem žije na staré farmě na ostrově v severním Finsku. Učila cizince a pobývala v oblasti Srbska se silnou maďarskou menšinou. Její debut Kolibřík (2013) se dostal do užší nominace na Petrona Award udělovanou překladům severské detektivní literatury ve Velké Británii. Druhý díl Suojattomat (Zranitelní, 2014) získal cenu za nejlepší finský detektivní román roku a ve Finsku se stal jednou z nejprodávanějších knih roku 2014.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Kolibřík

Přestože na severu Finska vyrostla a ve své nové vlasti už se zcela integrovala, pořád se cítí jako cizinka. Anna Fekete má maďarské kořeny a narodila se v bývalé Jugoslávii, což někteří lidé z jejího okolí nemohou skousnout. Obzvláště jeden z nových kolegů v severofinském přímořském městečku, kam Anna nastupuje jako vyšetřovatelka k policii, se svou xenofobií vůbec netají. Podaří se Anně jeho nenávist ignorovat, nebo ji bude v myšlenkách odvádět od vyšetřování jejího prvního případu? Ve městě totiž řádí sériový vrah a policie jej musí dopadnout dříve, než přibudou další oběti. Přečtěte si napínavý první díl nové detektivní série od finské autorky Kati Hiekkapeltové a vše se dozvíte.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Kolibřík vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Kolibřík
probíhá od 22. prosince 2016 do 4. ledna 2017.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 severské krimi Kolibřík

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKolibřík

Hiekkapeltová, Kati

Host, 2016

Zasoutěžte si o první případ Anny Fekete - DISKUZE

Počet reakcí: 6
  1. josska napsal:

    Moc děkuji za knížku kterou jsem vyhrála,moc mě to překvapilo a potěšilo.Jedná se o knihu Nikdy neumírej sama Lisa Jackson,spisovatelku mám moc ráda,jěště jednou děkuji Josefiová Petra

  2. Verina napsal:

    Dnes v pořádku přišla kniha : Bludiště pro šikovné děti.
    Děkuji a přeji pěkné dny. Věra Heráková

  3. llenkal napsal:

    Dobrý den, chtěla jsem se informovat o tom, že jsem údajně vyhrála knihu věrni zůstaneme, ale dosud mi nepřišla. Děkuji Lenka

  4. 00Marie99 napsal:

    Dobrý večer, dnes mě potěšila vyhraná kniha Kolibřík. Mnohokrát děkuji.

Napsat komentář