Pojďte a poslyšte příběh o statečné kapybaře

grass
Víte, kde kapybara žije a jak vypadá? Že ne? Nevadí, pojďte s námi do pohádky a dozvíte se mnoho zajímavého!

Knihu nadějné mladičké autorky Ivy Fanny Vyhnánkové s názvem O kapybaře, která chtěla létat nám přináší nakladatelství Zoner Press.

Bohatě snově ilustrovaný pohádkový příběh připomíná svým dějem pověsti pralesních indiánů. I tady vystupuje Duch pralesa a Pán trav. Hlavním hrdinou je maličký kapybaří kluk Kuku, která sní o tom, že dostane křídla a dar létat jako Velký Zuu z kapybařích legend. Jedině tak by mohl docílit smíření mezi kapybarami a kajmany. Tedy, možná. Musí překonat mnoho překážek a nebezpečí na dlouhé cestě až k Pánu trav, přesvědčit ho, že svým pošetilým přáním myslí na pomoc druhým a ne jen na svůj užitek. Při putování mu pomáhá věrný papoušek Krou. Dostane Kuku svá vysněná křídla a dosáhne toho, co si nejvíce přeje, tedy aby kapybary, aligátoři, anakondy a lidé mohli žít v míru?

Krásný pohádkový příběh s hlubokým poselstvím, o nesobeckém jednání, o tom, že „chtít“ znamená mnoho, ale „vykonat“ je důležitější. Že si své sny můžeme naplnit, když pro to něco uděláme a nesmíříme se s tím, že to nejde. Knihu plnou velikých krásných obrázků bych doporučila jak pro předčítání malým dětem, tak pro samostatné čtení. Děti se jistě vžijí do hlavního hrdiny a budou se chtít o kapybaře dozvědět co nejvíce. Některé informace získají rovnou z textu, například jak se takové zvířátko chová, kde nejraději žije, čím se živí, kdo jsou jeho nepřátelé a čím mu může uškodit člověk, další najdou v závěru knihy v odborném shrnutí i s fotografií skutečné kapybary a mapkou jejího výskytu. Dokonce najdete i tipy, do jakých zoologických zahrad u nás se vypravit, abyste ji mohli vidět naživo.

Děj je příjemně pohádkový, zároveň spojený nevtíravou formou s poučením. Ilustrace jsou plné zářivých barev a fantazie. Proto překvapí, že autorka Iva Fany Vyhnánková teprve v roce 2009 odmaturovala a že první knihu Frody, přítel z pravěku vydala již v šestnácti letech (nakladatelství Portál). Dále se věnuje tvorbě komiksů a ráda by se zapojila do vytváření animovaného filmu. Já osobně bych se přimlouvala za práci na dalších takto nápaditých knihách pro děti, protože těchto – s propracovaným příběhem a poučením – není nikdy dost. Kdo ví, třeba se mi moje přání splní.

Rozhodně doporučuji všem dětem, které mají doma morčátko, vždyť kapybara je vlastně přerostlé morče. Určitě si svého domácího mazlíčka ještě více zamilují, protože i on by mohl být hlavním hrdinou fantastických dobrodružství.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeO kapybaře, která chtěla létat

Vyhnánková, Iva Fany

Zoner Press, 2011

Napsat komentář