Antologie pod taktovkou George R. R. Martina

darebaci
Pokud jste se těšili na další skvělou knihu autora Písně ledu a ohně, máte tak trochu smůlu. Do sbírky Darebáci přispěl G. R. R. Martin pouze jednou povídkou. Nemusíte však smutnit dlouho, antologie nabízí skvosty (nejen) fantastiky, mezi kterými si vybere i náročný čtenář.

Antologii jednadvaceti (nejen) fantastických povídek, vydanou roku 2016 v nakladatelství Argo pod názvem Darebáci, sestavili G. R. R. Martin a Gardner Dozois. Společným jmenovatelem všech povídek, pocházejících od autorů ověnčených mnoha cenami, je hlavní hrdina-darebák. Ten se ocitá, pod vlivem „domovského“ žánru jednotlivých autorů, v prostředí fantasy, sci-fi, detektivky, romantického příběhu, thrilleru, westernu i hororu. A kteří spisovatelé jsou těmi autorskými hvězdami? Z autorského kolektivu vyzdvihnu jména jako Joe Abercrombie, Carrie Vaughnová, Scott Lynch, Cherie Priestová, Garth Nix, Neil Gaiman, Patrick Rothfuss a samozřejmě George R. R. Martin.

George R. R. Martin v antologii představuje novou povídku ze světa Písně ledu a ohně, nazvanou Darebný princ neb též Králův bratr. Její příběh se odehrává ve Westerosu desítky let před dějem knihy Hra o trůny a jedná se v podstatě o prequel k povídce Princezna a královna, která autorovi vyšla v rámci antologie Nebezpečné ženy. Darebným princem je myšlen princ Daemon Targaryen, bratr krále Viseryse I. Targaryena. Tato krátká próza je cenná především pro čtenáře Písně ledu a ohně, kteří pochopí autorovy narážky a dokážou si jednotlivé události zasadit do širšího kontextu.

Fanoušky steampunku pravděpodobně zaujme povídka Cherie Priestové Těžké kovy, jejímž hlavním hrdinou je lovec monster povolaný do malého městečka potýkajícího se s následky ekologické katastrofy, jež se udála již před sto padesáti lety. Ačkoli jde o relativně krátký text, autorka jej zpracovala zajímavým způsobem. První část vyprávění je pojata téměř jako mysteriózní horor, ve kterém se hlavní hrdina pomocí rozhovorů s obyvateli městečka snaží zjistit, s čím se to vlastně potýkají. Druhá část již sklouzává více do žánru fantasy, ale stále (až do poutavého konce) si zachovává zvláštní atmosféru.

Povídka Ohnutá větvička od Joe R. Lansdalea je zase jako stvořená pro ty, kteří si potrpí na noir detektivky a příběhy ve stylu Tarantina. Hlavními hrdiny příběhu jsou Hap a Leonard, objevující se v Lansdaleových samostatných knihách. Nejde o povídku pro citlivé povahy, kromě násilí se zde hojně objevuje tématika prostituce a drogové závislosti. Zajímavé jsou kontrasty temných scén a humorných momentů.

Knihu Darebáci mohu doporučit nejen díky osobě George R. R. Martina, který se v současné době nachází na vrcholu své spisovatelské dráhy, ale i díky ostatním autorům, kterým se podařilo sestavit antologii neobvykle kvalitních povídek nejrůznějších žánrů. Jelikož jednotliví přispěvatelé se velmi liší co do stylu, je více než pravděpodobné, že každý čtenář najde v knize jak povídku, kterou si zamiluje, tak povídku, která mu nesedne. Na druhou stranu je zajímavé komparovat tak různorodé příspěvky na stejné téma.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDarebáci

Martin, George R. R. – Dozois, Gardner

Argo, 2016

Napsat komentář