Zahrajte si o humorný příběh ze zasněžených Krkonoš

padesatka-perex
Mezi sněhem pokrytými vrcholky Krkonoš se vše chystá na tradiční běžkařský závod. Připravují se na něj nejen členové tradiční běžkařské rodiny Bulánů, ale i Jan Hlinský. Ten sem však nepřijel jen pro vítězství, ale sleduje ještě jeden cíl…

Jak proflusnout mlhu?

Knižní zpracování úspěšné situační komedie Vojty Kotka.

Opravdovým kořením Krkonoš jsou místní horalé – lyžařka s jednou nohou, rolbař, jenž na Tři krále nepije, legendární lovec žen ozdobený neplodností, barman se zálibou ve věštění. A také Pavka, nejstarší žijící člen tradiční běžkařské rodiny Bulánů, který nechal svého syna Juru porodit na Sněžce ve vysoké nadmořské výšce, aby se rychleji okysličoval. Jenže jeho syn Jura mu dělá starosti, místo běžkování totiž nahání úplně jiné padesátky. Je závislý na svádění zralých žen, jimž vyhání mráz z duší. Na závod, který Jura asi znovu nedokončí, přijíždí se svou matkou Jan Hilský a vedle skvělého času má i jeden osobní cíl. Za jeho splněním se vydává do zasněženého světa horských chat, kde spustí lavinu událostí a vzpomínek a taky se naučí, jak se proflusává mlha.

Co se stane na horách, zůstane na horách, a dole ať si dělaj, co chtěj.

S Padesátkou se přenesete na zasněžené hřebeny, příkré svahy a vyhřáté chaty nádherných Krkonoš.

 

Padesátka

Autor: Oliver Burian

Vydalo: nakladatelství Jota
Počet stran: 196 + 32
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 11/2016
ISBN: 978-80-7565-054-2

Přečtěte si více o knize Padesátka, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Jota. A prohlédněte si také ukázku a náš článek.

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikujeme tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.

 

Ukázka z knihy

„My Tři králové jdeme k vám, štěstí, zdraví vinšuujem vám.
Štěstí, zdraví, dlouhá léta, my jsme k vám přišli zdaaleka.“
Jednomu z nich podá placatici se slovy:
„Hele, podrž mí to, mladej.“
Druhého zvedne nahoru k čelu stánku, který stojí vedle, a poručí mu:
„Napiš to tam!“
Klučík křídou namaluje známá písmena K+M+B.
Pavka jej odhazuje na překvapené kamarády a s ohněm v očích se obrací na syna. Imperativ proslovu zdůrazňuje bušením do jednotlivých písmen.
„Juro, na Tři krále platí jediný heslo. Kurva, Musíš, Běžet!“
Výraz v tváři mladého jako by vyjadřoval jiná známá písmena – V. S. O. P., zdobící lahve drahých koňaků. V tomto případě ale znamenají ‚Vyliž Si, Otče Pavko. ‘ (str. 10)

 

O autorovi

oliver-burianOliver Burian prožil dětství na Letné. Vyrůstal v činžáku, v němž bydlel František Hrubín, který mu dal k dispozici svou rozsáhlou knihovnu obsahující díla běžně nedostupná, a tím v něm probudil mimořádný zájem o literaturu. Jeho druhou vášní se stal hokej. Dětství a pubertu strávil mezi Štvanicí a Sportovní halou na Praze 7, ponořen do knih a ledního hokeje. V roce 1969 žil delší dobu s rodiči v USA. V roce 1987 ukončil aktivní sportovní činnost v pražské Slávii. Poté působil jako výtahový technik, průvodce po Praze, manažer a posléze ředitel jazykové školy Angličtina Expres. V roce 1992 nastoupil do Bontonu jako ředitel distribuce, stal se viceprezidentem společnosti se zaměřením na maloobchod a distribuci a následně byl spolumajitelem a ředitelem distribuční společnosti Panther. Stálý pokles prodeje hudebních nosičů způsobil, že tuto branži opustil a věnuje se nyní konzultační činnosti a literární tvorbě. Jeho prvotinou jsou Povídky toaletní (2014), po níž následovala kniha Úsvit (2015), jež je prvním dílem trilogie Soumrak nosičů.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Jota)

 

Vyhrajte knihu Padesátka

Krkonoše nejsou jen zasněžené vrcholky a vyhřáté chaty, ale jejich opravdovým kořením je právě místní skvadra horalů. Každý z nich je něčím zvláštní, a když se jejich zvláštnosti spojí v jednom příběhu, nepřestanete se smát. Komu však není do smíchu, je Pavka Bulán, který má starosti o syna. Ten se měl stát nejúspěšnějším členem jejich rodu s dlouhou běžkařskou tradicí, ovšem mnohem víc ho zajímají zralé ženy, takže závod asi letos opět nedoběhne. Oproti tomu Jan Hilský si přijel pro nejlepší čas a nejenom pro něj. Co dalšího přijel hledat mezi sněhem pokrytými vrcholky hor? To už si přečtěte sami v knižním zpracování úspěšné situační komedie Vojty Kotka od Olivera Buriana.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Jota vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Padesátka vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Padesátka
probíhá od 5. do 18. prosince 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 humorné knihy Padesátka

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePadesátka

Burian, Oliver

Jota, 2016

Napsat komentář