Tankisté a doktor Watson

mrtvi_nikam_neutecou_nahled
Příběh čtyř tankistů a psa Šarika patří k legendárním televizním příběhům zachycujícím události druhé světové války, v níž právě tanky hrály velmi výraznou roli. Jak se ale tento zázrak moderní techniky rodil?

Detektivní příběh anglického autora Roberta Ryana s názvem Mrtví nikam neutečou, který vydalo nakladatelství Plus, je druhým pokračováním svérázné série o doktoru Watsonovi. Ten je zmítán děním první světové války a odříznut od svého společníka Sherocka Holmese řeší kriminální činy.

První díl s názvem Krajinou mrtvých mužů se odehrával přímo v zákopech první světové války. Druhá část zastihla doktora Watsona v červenci 1916 v zázemí. Zde pracuje na léčbě traumatem stižených vojáků. Dnes velice dobře zpracovaný problém  posttraumatické stresové poruchy byl tehdy novinkou. Muži stižení „granátovým šokem“ měli být podle tehdejší doktríny co nejdříve odesláni zpět na frontu. S tím ovšem doktor Watson nesouhlasí. Jenže než má šanci se o problému rozhovořit na patřičných místech, je odvolán samotným Winstonem Churchillem, aby vyšetřil případ záhadného zešílení a úmrtí vojáků, kteří se podíleli na testování nové zbraně. Tajný výzkum a vývoj v Suffolku  je v ohrožení. A to nejen v důsledku úmrtí vojáků, ale také proto, protože se k němu nebezpečně blízko dostali němečtí špioni. Podaří se majoru Watsonovi vyřešit záhadu, dopadnout špiony a zastavit zrádce dříve, než bude pozdě?

Patříte-li k příznivcům vojenské historie se zaměřením na první světovou válku, pak byste si neměli cyklus netradičních detektivek Roberta Ryana nechat ujít. Nenechte se odradit tím, že vám nabízí i nějakou detektivní zápletku, protože, když si ji odmyslíte, dostanete takřka čistě faktografickou knihu. Autorovi totiž šlo o to, aby dějinné události přiblížil co nejširší veřejnosti. Proto „zneužil“ popularitu dvojice Sherlock Holmes – doktor Watson a dokument pojal jako napínavý špionážně-detektivní příběh.

Jste-li ale milovníky klasických detektivek, pak si raději dvakrát rozmyslete, jestli se do čtení vcelku objemné knihy pustíte. Detektivky je totiž v románu asi tolik, co v jedné Doylově povídce. Zbytek tvoří špionážní akce à la James Bond či Mata Hari a popis těžkostí, s nimiž se potýkali vývojáři prvních tanků. Vše věrohodně zasazeno v kulisách první světové války tak, jak  ji „známe“ z jiných románů či filmů.

Proslulé duo pátračů je již za svým zenitem. Zejména Sherlock Holmes je vylíčen jako již nemocný stařík, kterého zrazuje paměť, a v knize se objevuje jen na okraj. Ano, Watsonem odhalenou pravdu svým brilantním úsudkem ještě dotáhne do konce, ale jinak leží veškerá akce na bedrech doktorových. To on musí vše prožít a prozkoumat a vydává i svůj život všanc, jen aby se děj mohl sunout vpřed.

Já osobně patřím spíše k příznivcům napínavých detektivek a špionážní thrillery, navíc s válečnou tématikou, nevyhledávám. Kniha tak pro mne byla spíše trochu zklamáním. Nemohu však autorovi upřít snahu vytvořit originální dílo na motivy A. C. Doyla, což se mu svým způsobem povedlo, a mnohé čtenáře, zvláště pak ty se zájmem o historii první světové války, určitě zaujme a potěší.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMrtví nikam neutečou
Druhý případ doktora Johna Watsona

Ryan, Robert

Plus, 2016

Napsat komentář