Ukázka z knihy Bible vítězů

bible_vitezu

Alastair Campbell je známý bývalý novinář a pravděpodobně jeden z nejdůležitějších lidí, díky nimž byl nakonec zvolen tehdejší britský premiér Tony Blair. Začtěte se do ukázky z jeho nové knihy, která vám prozradí, jak být úspěšným.

Prostřednictvím dnešní ukázky vám představíme knihu Bible vítězů, jejímž autorem je Alastair Campbell a vydalo ji nakladatelství Cosmopolis.

 

Ve svém životě mám dvě velké vášně: politiku a sport. V tom prvním mám spoustu zkušeností, z toho druhého mám spoustu znalostí, a kromě toho i fascinaci, která hraničí s posedlostí tím, co tyto dvě vášně viditelně spojuje – jak důležité je vyhrávat. Kniha Bible vítězů tuto fascinaci zkoumá. Vzhledem k tomu, jak se někteří pozoruhodní lidé, kteří skáčou do následujících stránek a zase z nich vyskakují, dělí o svou moudrost a názory a také o různá poučení, která si odnesli z porážek – důležitá přísada většiny receptů na vítězství –, doufám, že si lidé, kteří mají o politiku a sport stejný zájem jako já, její četbu užijí. Ale víc než to doufám, obzvlášť když zvážím postavy z byznysu, které se k celé té diskuzi připojily, že v ní najdou užitek i podnikatelé, představitelé firem, lidé, kteří tvoří volební kampaně nebo provozují veřejné služby, interpreti, studenti a kdokoli další, kdo se chce zhostit nějakého těžkého úkolu – ať už zhubnout nebo změnit svět – a zvítězit.

K napsání této knihy vedla dlouhá cesta. Jeden z prvních impulzů, abych se do ní pustil, vzešel z mé práce pro mnoho různých firem poté, co jsem opustil vrcholnou politiku. Tehdy jsem zjistil, že mnoho z nich neumí plánovat strategii, kampaně, nezvládají komunikaci a krizový management, tedy věci, které znám ze všeho nejlépe. Takže když jsem si knihu poprvé rozvrhl, měl jsem v úmyslu udělat průvodce těmito oblastmi, stejně jako týmovým duchem, vůdcovstvím, houževnatostí, rozhodováním a vším dalším, co je třeba k politickým vítězstvím, tak jak jsem na ně nahlížel prizmatem osobních zkušeností z politiky a tisíců hodin sledování sportu i jeho aktivního provozování a rozhovorů s několika největšími sportovními vítězi naší doby. Ale jak se kniha rodila, došlo mi, že v tom mém pohledu je jistá arogance. Tedy v tom, že jen protože jsem pomáhal vytvářet stroje na politická vítězství a politické strategie a protože znám spoustu sportovních vítězů, můžu si dovolit psát návody pro generální ředitele, ředitele škol nebo tajemníky charitativních organizací, o sportovních klubech nemluvě, o umění vyhrávat. Důvod byl ten, že čím víc jsem se v tom vrtal, zjistil jsem, že existuje strašná spousta věcí, kterou nejlepší podniky umějí lépe než nejlepší politici; a ještě lépe než politikové a podnikatelé umějí spoustu věcí dělat špičkoví sportovci. Takže místo toho, abych vytvořil příručku, jak vyhrávat, vznikla spíš analýza vítězů – co jsou zač, jak to dělají, a jak můžeme my všichni ve svých životech uplatnit některá jejich poučení. Navzdory tomu obratu jsem pořád dost arogantní, abych si myslel, že mám o tom, jak vyhrát volby, pořád co říct, tak aby to bylo k užitku lidem v politice i jinde.

Jedna z lekcí, které se od velkých sportovců a sportovkyň a podnikatelů a podnikatelek můžete naučit, je, že vždycky to jde udělat líp.


cosmopolis_logoNakladatelství Cosmopolis vzniklo na jaře roku 2015 a je součástí zavedeného nakladatelského domu Grada. Logo značky v sobě zahrnuje hned několik významů: hřbety stojících knih, živoucí město a rytmus. Přináší tak svým čtenářům knihy z celého světa, zahraniční i českou beletrii všech žánrů, a současně drží prst na tepu doby. Pestrou skladbu žánrů (od detektivek a thrillerů přes humor až po čtení pro ženy) ilustruje také motto redakce: knihy všech barev.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBible vítězů

Campbell, Alastair

Cosmopolis, 2016

Napsat komentář