Mlčící hrdina, který má hodně co říci

big_tulak-z3c-275145
Spisovatel Peter Newman ve své prvotině představuje zvláštního hrdinu, který sice nemluví, ale zato přináší příslib záchrany pro svět ovládaný nelítostnými démony.


Knihu Tulák, opatřenou nádhernou a ke čtení lákající obálkou, vydalo roku 2016 nakladatelství Host. Jde o debutový román Petera Newmana, který jej pojal jako první díl stejnojmenné trilogie. Peter Newman vyrůstal v Londýně, kde studoval činohru a pedagogiku na Centra School of Speech and Drama. Pracoval jako učitel dramatické výchovy na střední škole, v současné době je instruktorem firewalkingu. Žije s manželkou a synem v Somersetu. Roku 2016 vyšel druhý díl jeho trilogie, pojmenovaný The Malice, na rok 2017 je naplánovám závěrečný díl, The Seven.

Peter Newman klade již od počátku svého románu velké nároky na čtenářovu schopnost rychle se zorientovat v prostředí příběhu. Nedělá žádné dlouhé úvody k ději, naopak čtenáře posadí do rozjetého vlaku a očekává, že se s tím nějak vyrovná. Proto může děj působit zprvu poněkud chaoticky a složitě, ale jakmile čtenář zjistí, kdo je kdo a co se vlastně děje, rychle si zvykne. Děj se odehrává ve Zkažené zemi, kterou skrze Trhlinu zaplavili démoni. Ti přežívají uvnitř lidských schránek. Ostatní lidé musí s démony spolupracovat, za což jsou „odměněni“ různými výhodami. Takto zničené části země vládnou dva démoni Uchvatitel a Necivila. Na severu za ochranou zdí v Zářícím městě žijí lidé a zvířata, kteří dosud nebyli démony zotročeni. Právě sem musí dojít hlavní hrdina knihy, zvaný Tulák.

Tulák je velmi zvláštní hlavní postava, a to především proto, že nemluví. Jelikož se o něm čtenář příliš nedozví, je těžší vytvořit si k němu nějaký bližší vztah. Na jeho cestě jej doprovází malé dítě a náladová koza, dvě bytosti, které mají nějakým způsobem zachránit svět. Nejasnosti, které kolem děje panují na počátku knihy, postupně odpadávají díky retrospektivním částem, jež seznamují čtenáře s minulostí. Jelikož jde o autorovu prvotinu, lze omluvit fakt, že tyto kapitoly z minulosti v ději příliš dobře nesedí – autor je nezvládl zasadit do příběhu tak, aby jej rozvíjely nenásilně a citlivě, s bezproblémovým vztahem k dějové linii v přítomnosti. Na druhou stranu je nutné obdivovat autorovu představivost – jím vymyšlený svět obsahuje mnoho originálních prvků, které čtenáře zaujmou.

Tuláka lze obtížně zařadit do nějakého literárního žánru – stojí někde na pomezí mezi sci-fi a fantasy. V knize se totiž vyskytují jak prvky, které jsou typické pro fantastiku (démoni), tak elementy (létající lodě), jež bychom očekávali v sci-fi literatuře. Toto spojení je vytvořeno velmi přirozeně a čtenáře neruší. Autor se rovněž dobře popral s problémem, jak vytvořit zajímavý a nenudící příběh s postavou, která nepronese ani slovo. Výsledkem je větší množství bojových scén, které ale korespondují s dějem a nevyznívají samoúčelně. Obtížné muselo být i vyjadřování Tulákových nálad či potřeb bez použití slov. I s tím se autor popasoval velmi dobře.

Prvotina Petera Newmana je knihou, jež nesedne každému. V knize je třeba hodně číst mezi řádky a objevovat smysly, které nepředkládá na stříbrném podnose. Odměnou je čtenáři originální a hluboký příběh o naději a přátelství v bezútěšném světě.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTulák

Newman, Peter

Host, 2016

Napsat komentář