Zasoutěžte si o putování za minulostí a kořeny

sonata-pro-miriam-perex
Adam Anker si při vzpomínání na dceru Miriam, o kterou náhle přišel, uvědomí, že celý jeho život je plný tajemství. Rozhodne se je proto rozkrýt a odhalit nejen své kořeny, ale také urovnat bolestné záležitosti z minulosti. Podaří se mu to?

Rozhovory přinášející smíření

Adam Anker, hudební skladatel a houslista, pobývá již nějaký čas v Krakově. Sponka v prachu u jeho nohou v parku v něm vyvolá příval vzpomínek na dceru Miriam a její náhlou smrt. Celý Adamův život je jedním velkým tajemstvím. Znovu se vrací k příčinám, proč dcera vyrůstala sama s ním na Novém Zélandu. Myslí na všechno, co si neřekli, a na všechno, co nikdy nebylo řečeno mezi ním a Miriaminou matkou, švédskou malířkou Cecílií. Ani jeho matka, se kterou vyrůstal ve Švédsku, s ním nemluvila o bolestných věcech. Nikdy mu nepověděla o jeho kořenech ani o osudu jeho rodiny v Polsku za nacistické okupace a nenaučila ho mateřský jazyk. Adam si nyní uvědomuje, že totéž učinil své dceři. Rozhodne se mlčení prolomit a své minulosti se dopátrat. Jeho pouť vede ze slunného Nového Zélandu do starosvětského polského Krakova a posléze i na melancholický zasněžený ostrov stockholmského souostroví, kde kdysi zanechal svou životní lásku.

Podobně jako sonáta představuje hudební téma a v různých tóninách je pozměňuje, je Sonáta pro Miriam důmyslně komponovanou variací na důsledky mlčení. Sonáta pro Miriam je silným příběhem o hledání minulosti, rozkrytí tajemství, která byla příliš dlouho pohřbená, nezbytnosti sdílet s druhým člověkem důležité a bolestné události v životě. Vypovídá o zármutku, ztrátě, samotě a krutých volbách, je ale zároveň prodchnuta hudbou, láskou a konečně uskutečněnými rozhovory přinášejícími smíření. Její tóny ještě dlouho doznívají.

 

Sonáta pro Miriam

Autorka: Linda Olsson

Vydalo: nakladatelství Vyšehrad
Překlad: Jana Chmura Svatošová
Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Vydáno: 10/2016
ISBN: 978-80-7429-674-1

Přečtěte si více o knize Sonáta pro Miriam, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Vyšehrad. A také si můžete přečíst ukázku.

Nakladatelství Vyšehrad se se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabídnout kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.

 

Ukázka z knihy

„Takže, pane Ankere, v co doufáte, že tu najdete?“ Jeho jantarové oči pohlédly do mých a jako by viděly víc, než bych mu sám mohl povědět.
„Doufám, že tu najdu minulost. Její střípky. Chci vědět, odkud pocházím. Chci vědět, kdo jsem. Dlouho jsem sám sebe přesvědčoval, že to nic neznamená. Že mohu žít, aniž bych to věděl. Pak…“ Přinutil jsem se pokračovat. „Pane Liebermanne, před rokem jsem přišel o svou dceru, Miriam. A s ní i o budoucnost. A po čase její místo zaujala minulost.“ Pod stolem jsem uvolnil kolena. „Stalo se pro mě životně důležité minulost vypátrat. V současnosti to mé existenci dává jediný smysl.“
Servírka přinesla další kávu a velký kus dortu se šlehačkou. Pan Liebermann před sebe naaranžoval šálek, podšálek i talířek, zvedl lžičku a začal jíst. Upil jsem horkou kávu.
Po chvíli odložil lžičku na talířek a diskrétně si otřel ústa papírovým ubrouskem. Znovu pokývl hlavou, ale chvíli vyčkal, než se ujal slova. (str. 103)

 

O autorce

linda-olssonLinda Olsson se narodila v roce 1948 ve Stockholmu, kde vystudovala práva. Manželova práce ji zavedla do Afriky a Asie, v roce 1990 se s rodinou usadila v Aucklandu na Novém Zélande. Teprve zde, na druhém konci světa, našla potřebný klid na psaní. V roce 2005, ve svých sedmapadesáti letech, debutovala románem Let Me Sing You Gentle Songs, v němž se vrátila do domácího, švédského prostředí. Kniha vyšla ve více než dvaceti zemích a v roce 2006 byla nominována na nejlepší románovou prvotinu Britského společenství národu. Ještě vetší ohlas – mimo jiné i nominaci na prestižní „International Dublin Literary Award“ – Lindě Olsson přinesl druhý román Sonáta pro Miriam (Sonata till Miriam, 2008). Vykrystalizoval v něm autorčin charakteristický rukopis – poetický jazyk, důraz na detail a vylíčení atmosféry. Pohnutý příběh hudebníka Adama Ankera, pátrajícího ve své minulosti, vyšel v mnoha zemích světa – v Evropě, Austrálii, na Novém Zélandě a v USA. Povzbuzena tímto úspěchem vydala autorka další tři romány Det goda inom dig (2011, angl. The Kindness of Your Nature), The Blackbird Sings at Dusk (2014) a A Sistet In My House (2016).
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Vyšehrad)

 

Vyhrajte knihu Sonáta pro Miriam

Adam Anker vyrůstal s matkou ve Švédsku, přestože jeho rodina pocházela z Polska. O svých kořenech nic neví, neumí mateřský jazyk a nezná osud zbytku své rodiny. Jeho matka s ním o bolestných věcech nikdy nemluvila a Adam si až nyní uvědomuje, že totéž udělal i on sám své dceři. To už změnit nemůže, protože Miriam je po smrti, ale stále má příležitost dopátrat se vlastní minulosti a pokusit se napravit alespoň některé ze starých křivd. Přečtěte si více o jeho cestě v románu švédské autorky Lindy Olsson.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Vyšehrad vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Sonáta pro Miriam vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Sonáta pro Miriam
probíhá od 4. do 17. listopadu 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Sonáta pro Miriam

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSonáta pro Miriam

Olsson, Linda

Vyšehrad, 2016

Napsat komentář