Veronika Jonášová pokřtila stylového průvodce Berlínem

berlinanka-nahled
Evropské metropole se od sebe navzájem liší nejen historickými památkami, ale také vyhraněnou, leckdy striktní módou. Do Paříže s luxusní kabelkou, do Říma ve vzdušných, elegantních šatech a do Berlína?  Pokud si nejste jistí, nezoufejte. Veronika Jonášová vám napoví.

Berlíňanky údajně patří mezi nejsvobodnější ženy světa. Jejich šatník vyniká přirozeností a svébytností. Tajemství jejich šatníku odhaluje Veronika Jonášová ve své nové knize Berlíňanka, kterou spolu s týmem nakladatelství Mladá Fronta pokřtila v Café Neustadt. Nejednalo se o náhodný výběr pražské kavárny. Café Neustadt je považováno za pomyslnou zastávku mezi Prahou a Berlínem.

Martin Jonáš se Sabrinou Karasovou

Martin Jonáš se Sabrinou Karasovou

Knižním křtem provázel Veroničin manžel, který se ihned v úvodu označil za vyjukaného zpravodaje, před lety odcházejícího do Berlína za prací, kam ho následovala i jeho manželka, ač se Berlín svou pošmourností a zatažeností jevil oběma na první pohled nehezky. Jak je však z více než dvousetstránkové publikace patrné, Veronika Jonášová si německou metropoli zamilovala a přivezla si z ní dvě miminka – dcerku a Berlíňanku. Svým malým formátem a útulným designem prolamuje knížka stereotypy, jež jsme si mnozí o módních příručkách, netknutých na konferenčních stolcích, udělali. Nejedná se výhradně o módního průvodce, čtenářkám dává poměrně detailně nahlédnout i do každodenního života Berlíňanek, jejich smýšlení a životních ideologií.

Veronika Jonášová (vpravo) s kmotrami

Veronika Jonášová (vpravo) s kmotrami

Módnímu, knižnímu miminku přišly popřát dvě sudičky a stejně jako místo konání křtu nebyl ani jejich výběr nahodilý. Na úspěch Berlíňanky připila Sabrina Karasová, dlouholetá šéfredaktorka časopisu Cosmopolitan, a zpěvačka Marta Jandová. Zatímco Sabrina Karasová tráví svůj život na stránkách lifestylového, módního periodika a má se vší pravděpodobností v malíčku zvyky žen českých, Marta Jandová měla možnost zažít každodennost žen německých. Potvrdila, že se svou kapelou mají stále zkušebnu v Berlíně. Byla to i u ní láska spíše na druhý pohled?

Berlín je centrem dění a já žila v Hamburku. Všichni říkali, že v Hamburku se zastavil čas, a pokud si chce člověk užít šrum, musí do Berlína. Bylo to pro mě vždy drsnější město, kde se na vás v kavárně nikdo neusměje. Poté, co jsem v Berlíně strávila hodně času během zkoušení a natáčení, vybudovala jsem si k němu zcela jiný vztah. Kdybych v něm ale měla jít někam pěšky, tak se ztratím.

berlinanka-4Sabrina Karasová vyjádřila názor, že určitý vliv berlínského životního stylu začíná pronikat i do Prahy a to především ve formě tzv. hipsterů a jejich touhy po recyklaci a individualitě. Na samotné autorce se přítomným naskytl pohled na nejméně jeden typický módní berlínský prvek a to ledabylý drdol vyčesaný vysoko na temeni a přezdívaný humorně „Antennen-Knödel“ (knedlík na anténě).

Berlíňanky obecně nerady tráví čas úpravami vlasů a složitými účesy. Raději nechají vlasy volně rozpuštěné a v létě klidně vyrazí s vlhkými vlasy ze sprchy, aby jim proschly na slunci a vyfoukaly se při jízdě na kole. Rozpuštěné vlasy často ozvláštňují různými pokrývkami hlavy, které se tu nosí v každém ročním období. (str. 121)

berlinanka-2Stejný účes zvolila shodou okolností i Marta Jandová. Po křtu následovala nabídka obložených chlebů, berlínských alkoholických a nealkoholických drinků a představení své nové knihy stvrdila autorka zakrojením do dortu ve tvaru, čeho jiného, než samotné knihy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBerlíňanka
Stylový průvodce Berlínem

Jonášová, Veronika

Mladá fronta, 2016

Napsat komentář