Tajemstvím opředený klíč

mrtvy-klic
Odděluje je od sebe dvacet let, přesto mají kancelářská myška Beatrice a ambiciozní stavební inženýrka Iris jedno společné. A to prapodivný „mrtvý klíč“, který druhá zmiňovaná nalezne v budově clevelandské banky, kterou obestírá záhadná minulost. Hlavní hrdinka netuší, že místo dobrodružství ji čeká smrtelné nebezpečí. Napínavý thriller pochází od autorky, která bývá označována za novou Gillian Flynn či Tanu French.

ŽÁDNÝ TREZOR NEOCHRÁNÍ VAŠE NEJSKRYTĚJŠÍ TAJEMSTVÍ… Rok 1978. Nad největší clevelandskou bankou, která spravuje peníze nejvlivnějších obyvatel města, se vznáší podezření z obrovských účetních podvodů souvisejících s bezpečnostními schránkami. Neviditelná kancelářská myška Beatrice se shodou náhod dostane ke všem indiciím potřebným k odhalení obrovské sítě plné korupce, lží a krádeží zasahující do nejvyšších špiček městské hierarchie. Kdo jiný než dívka, jejíž jméno nikdo ani pořádně nezná, by mohl správně naložit s univerzálním „mrtvým klíčem“ ke všem schránkám a tajemstvím ukrytým uvnitř? Rok 1998. Ambiciózní stavební inženýrka Iris dostane za úkol zakreslit plány budovy banky, která byla za záhadných okolností zavřena před dvaceti lety. Interiér budovy připomíná časovou kapsli. Nábytek, dokumenty i veškeré vybavení zůstaly na svém místě, jako by se zaměstnanci měli každou chvíli vrátit. Když Iris v zásuvce stolu objeví záhadný klíč, myslí si, že ji čeká pouhé vzrušující dobrodružství. Netuší, že právě roztočila smrtící kolotoč událostí, které vzápětí naberou prudký spád…

Ukázka z knihy

Iris se zastavila u recepčního pultu. Stál na něm hrnek s propiskami a fotografie rodiny v kostkovaném oblečení. Zažloutlé tváře ji pozorovaly zpoza skla v rámu z falešného zlata. Nevyruš duchy, řekla si Iris, když otevírala šuplík. Byl plný velkých gumových razítek. Na jednom z nich stálo „EVIDENCE“. Další bylo nastavitelné razítko, na kterém sekretářka mohla navolit datum – to bylo nastavené na 28. prosince 1978. Iris vzala do ruky jedno z razítek. Bylo obalené v zaschlém červeném inkoustu a pozpátku na něm bylo napsáno „OMEZENÝ PŘÍSTUP“. Položila ho zpátky a přejela pohledem k rohové kanceláři.
Na dveřích visela cedule s nápisem „John Smith“. Iris otevřela dveře a nakoukla dovnitř.Místnost byla temná a plná stínů. Stiskla vypínač, ale žárovky byly vyhořelé. Po hmatu došla k oknu, roztáhla rolety a na hlavu se ji sesypala dvacet let stará suť. Kýchla a oklepala si špínu z oblečení. Zjistila,že se nachází v místnosti plné kartotékových skříní. Obestíraly všechny stěny a několik jich bylo nahromaděných ve středu kanceláře.Zamrkala,aby z očí vyhnala rozvířený prach. (str. 103)

Ohlasy na knihu

Originální, napínavé a překvapivé.

– Kirkus Review

Svižný, bezchybně napsaný a poutavý thriller s velmi překvapivou pointou.

–Publisher’s Weekly

Mrtvý klíč

Autorka: D. M. Pulley
Přeložila: Kateřina Kuncová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-88096-39-9
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Mrtvý klíč vydalo nakladatelství Mystery Press.

O autorce

D.M. Pulley  se živí jako specialistka na rekonstrukce historických objektů a jako forenzní vyšetřovatelka poruch v konstrukcích staveb. Román Mrtvý klíč, s nímž  v roce 2014 vyhrála prestižní cenu „Amazon Breakthrough Novel Award“ v kategorii „detektivky & thrillery“, je založen na autorčině strukturálním zkoumání opuštěné budovy v Clevelandu. Žije v severovýchodní části státu Ohio s manželem a dvěma dětmi a v současné době pracuje na druhém románu.

Zdroj informací: kniha Mrtvý klíč 


mystery-press-logoMystery Press je nově vzniklé a rychle se rozvíjející nakladatelství, jehož sídlo se nachází v Praze. Nakladatelské činnosti se věnuje od dubna minulého roku, zpočátku v koedicích s nakladatelstvím FANTOM Print. Cílem nakladatelství je vydávání detektivních titulů, krimi a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMrtvý klíč

Pulley, D.M.

Mystery Press, 2016

Napsat komentář