Zahrajte si o závěr série s komisařem Wallanderem

henning-mankell_ruka_wallanderuv-svet
Komisař Wallander se po třiceti letech služby rozhodne, že je čas na změnu. Jeho kriminalistická minulost si jej však najde i na klidném venkově. Nejen o posledním případu, ale také o Wallanderově světě si pojďte přečíst právě nyní.

Komisař Wallander dvakrát jinak

Novela o komisaři Wallanderovi a autorův doslov o vzniku slavné série.

Po třiceti letech na stejném pracovním místě je komisař Kurt Wallander unavený, nevrlý a má nutkání konečně něco změnit. Když se mu naskytne příležitost koupit starý statek s rozlehlou zarostlou zahradou na klidném venkově, zdá se mu to jako sen. Idyla se však vzápětí rozplyne – komisař na zahradě najde lidskou ruku a posléze celou kostru, pohřbenou v mělkém hrobě. Místo zařizování útulného domova tak Wallanderovi nezbývá než se pustit do toho, co mu jde beztak nejlépe – do pátrání po vrahovi.

Druhá část knihy potěší srdce každého Wallanderova fanouška. Henning Mankell v rozsáhlém doslovu popisuje, jak celá série vznikala, a prozradí čtenářům zajímavé střípky ze zákulisí slavné kriminální ságy. Následuje přehledný soupis všech dvanácti dílů, medailonky nejdůležitějších postav a rozsáhlý jmenný rejstřík. Netradiční přehled plasticky zobrazuje celý Wallanderův svět – jeho blízké, kolegy a všechny další postavy, které zalidňují jeho literární krajinu. Pestrou mozaiku doplňuje rejstřík míst, kde Wallander pobýval nebo kde vyšetřoval své případy, a nechybí ani výčet jeho oblíbených hudebních děl.

Kdo však dosud nečetl všechny díly, nemusí se bát nějakých prozrazení. Rejstříky zůstávají věrné detektivní záhadě a naopak působí jako lákavá návnada pro další četbu.

 

Ruka / Wallanderův svět

Autor: Henning Mankell

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Helena Stiessová
Počet stran: 295
Vazba: vázaná
Vydáno: 9/2016
ISBN: 978-80-7491-776-9

Přečtěte si více o knize Ruka / Wallanderův svět, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte ani na náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Nebylo pochyb, co to tam leží, zpola pohřbené v zemi. Žádný zbytek hrábí. Ani kořen stromu.
Byla to kostra ruky. Kosti byly hnědé, ale Wallander měl jasno.
Z hnědé oranice vyčnívaly ostatky lidské ruky.
Wallander se narovnal. To poplašné zařízení, které se v něm spustilo, když měl ruku na klice od auta, ho varovalo právem.
Rozhlédl se. Jiné kosti neviděl. Jen tu ruku, která lezla z hlíny.
Sklonil se a opatrně rozhrábl okolní zeminu. Leží tady pod zemí celé tělo, nebo jenom ruka? To se mu zjistit nedařilo.
Mraky se rozplynuly. Říjnové slunce vydávalo pochybné teplo.
V koruně vysokého kaštanu dál povykovaly vrány. Wallanderovi to celé připadalo neskutečné. Tak on si v neděli vyjede, aby se podíval na dům, kam by se mohl přestěhovat. A čirou náhodou na zahradě zakopne o lidskou kostru.
Nevěřícně zavrtěl hlavou. Pak vytočil číslo na stanici. Martinsson si dával načas, než to zvedl.
„S cenou dolů nejdu. Už tak si žena myslí, že jsem bačkora.“
„Teď nejde o cenu.“
„A o co teda?“
„Přijeď sem.“
„Stalo se něco?“
„Prostě vyraž. Pojeď hned.“

 

O autorovi

Henning Mankell (1948–2015) se narodil ve Stockholmu, vyrůstal však na různých místech Švédska. Působil jako herec, divadelní režisér a manažer jak ve Švédsku, tak především v Africe, kde psal stranou evropského ruchu, do svých textů ovšem dokázal zakomponovat všechny kontinenty. Na začátku devadesátých let vytvořil postavu komisaře Wallandera a napsal o něm sérii knih, které ho proslavily po celém světě. Kromě série o Kurtu Wallanderovi vydal Host Mankellův detektivní thriller Číňan (2009; česky 2011).
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Ruka / Wallanderův svět

Třicet let služby se komisaři Wallanderovi podepsalo nejen ve tváři, ale především na jeho náladě a jeho nespokojenost ho nutí udělat velkou změnu. Tou nemá být nic jiného než stěhování na klidný venkov. Jenže statek s rozlehlou zahradou skrývá velké tajemství. Přečtěte si právě nyní nejen o Wallanderově posledním případu, ale připomeňte si i předchozí díly a postavy série v obsáhlém doslovu Henninga Mankella. Pokud jste zatím přečetli jen některé z dosud vydaných knih, nemusíte se bát, jejich zápletka zůstává neodhalena a jejich přiblížení vás příjemně navnadí k tomu, abyste si je co nejrychleji sehnali.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Ruka / Wallanderův svět vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Ruka / Wallanderův svět
probíhá od 19. října do 1. listopadu 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Ruka / Wallanderův svět

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRuka / Wallanderův svět
Případy komisaře Wallandera 12

Mankell, Henning

Host, 2016

Napsat komentář