O politice s mužem, který politiku vytvářel

217673_big
Kdo může být povolanější analyzovat stav současné politiky než ten, který se podílel na jejím vytváření? Nově u nás vychází kniha amerického diplomata Henryho Kissingera.

Autorem knihy Uspořádání světa s podtitulem Státní zájmy, konflikty a mocenská rovnováha, kterou vydalo v roce 2016 nakladatelství Prostor, je americký diplomat a politik německého a židovského původu Henry Alfred Kissinger. Kissinger pracoval jako poradce pro národní bezpečnost a později jako ministr zahraničí v administrativě prezidenta Richarda Nixona a následně i prezidenta Geralda Forda. Vrcholem jeho politické kariéry se stal rok 1973, kdy se stal ministrem zahraničí USA a získal Nobelovu cenu za mír. Během svého působení byl spoluodpovědný především za urovnání vztahů USA s Čínou (tzv. pingpongová diplomacie), za americkou blízkovýchodní politiku a kroky podniknuté při válce ve Vietnamu. Z jeho díla u nás již vyšly například tituly Roky v Bílém domě, Bouřlivé roky, Roky obnovy a Umění diplomacie.

Kissinger svůj výklad o světové politice pojal velmi široce, začíná v době mírové konference v německém Vestfálsku před čtyřmi staletími, kdy se podle něj zformovalo současné chápání „řádu světa“. V následujících devíti kapitolách se pak zabývá tím, jak se uspořádání světa postupně vyvíjelo v historii, kterou rozebírá a hodnotí. Čtenáři se tak dostává velmi cenného a potřebného komplexního pohledu na geopolitiku v kontextu historickém i kulturním. Pro současnost je podstatná kapitola, věnující se islamismu a Střednímu Východu, v níž Kissinger rozebírá nejen šíření revoluční vlny islamismu a problematiku arabského jara, ale pokouší se i o četné predikce do budoucna.

Vyzdvihnout je třeba nejen autorovu schopnost hledat v historii souvislosti a vztahovat je k současnému politickému uspořádání světa, ale i poutavý způsob, jakým tak činí. Na druhou stranu jsem čekala, že autor využije svých mnohaletých znalostí z oblasti politiky a pokusí se ve větší míře předjímat, jak bude geopolitický vývoj probíhat v reálném světě. Namísto toho je čtenáři předkládána vize ideální budoucnosti (což je každopádně rovněž zajímavé).

Knihu Uspořádání světa doporučuji čtenářům, kterým není lhostejný osud světa a chtějí se dozvědět více nejen o současné situaci, ale i o jejím historickém podhoubí. Kissinger poutavým a pro čtenáře přístupným způsobem popisuje politický vývoj naší planety od dob vestfálského míru až po současnost. Vyprávění je zajímavé nejen svou komplexností, ale i tím, že jeho autorem je člověk, který do světové politiky mnoho let zasahoval a spoluurčoval její směr.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUspořádání světa
Státní zájmy, konflikty a mocenská rovnováha

Kissinger, Henry

Prostor, 2016

Napsat komentář