Zasoutěžte si o příběh o drobných radostech

kocici-host-perex
V Bleskové ulici v klidné části Tokia se několik dní potuluje koťátko, které zřejmě nikomu nepatří. Alespoň do té doby, než se ho ujme malý chlapec a pojmenuje jej Čibi. A od toho okamžiku přináší kočka radost nejen jemu, ale i sousedům.

Tajemný návštěvník

Citlivý a mimořádně krásný příběh o pomíjivosti a o tom, jaké to je prožívat život po svém.

Manželé po třicítce bydlí v malém pronajatém domku v klidné části Tokia, on je redaktor, ona korektorka, pracují z domu a prožívají klidný život. Jednoho dne si chlapec od sousedů osvojí toulavé koťátko. Kočka dostane jméno Čibi, což znamená „maličká“, a brzy začne objevovat sousední zahrady. Tak se stane, že jednou zabloudí i na zahrádku manželského páru. Další den přijde znovu a nakonec se odváží vstoupit do domku. Manžele tento tajemný host fascinuje. Čibi je svobodný duch, chladná a zářivá jako paprsek světla. Bydlí u nich a nebydlí. Patří jim a nepatři. Manželé jí kupují dobroty, pozorují její dovádění v zahradě a rádi si o ní povídají. Život jako by pro ně byl najednou příslibem něčeho víc – dny jsou jasnější a barevnější.

Příběh překypuje drobnými radostmi a okamžiky ohromující poetičnosti, a pak se něco stane…

 

Kočičí host

Autor: Takaši Hiraide

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Anna Křivánková
Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Vydáno: 8/2016
ISBN: 978-80-7491-778-3

Přečtěte si více o knize Kočičí host, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. Navíc si můžete přečíst také ukázku.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

A právě toho dne se pětiletý chlapec z domu u zelkovy rozhodl, že se ujme toulavého koťátka, které se v posledních několika dnech potulovalo v Bleskové uličce.
Do té doby jsem toho chlapce nikdy nepotkal tváří v tvář, byli jsme sice sousedé, ale od přímého kontaktu nás dělily ostré zákruty Bleskové uličky a jeho dům byl navíc k nám do zahrady natočen holou zdí, kterou porušovalo jen jediné větrací okénko. Ke všemu jsme byli pouze nájemníci malého domku schovaného v koutě rozlehlého pozemku patřícího někomu jinému, takže jsme vlastně ani v pravém slova smyslu sousedé nebyli.
Chlapec si často za pronikavého výskání hrával v Bleskové uličce, ale protože jsme každý žili v jiném čase – on ve dne, já v noci u svého pracovního stolu –, neměli jsme téměř nic společného.
Přesto jsem však poznal jeho hlas, když jsem to dopoledne seděl doma u pozdní snídaně a zničehonic se ke mně zvenku zřetelně doneslo:
„Chci si tu kočičku nechat!“
V posledních dnech jsem tu kočku několikrát viděl pobíhat po naší malé zahrádce, kam se sotva vešel sušák na prádlo, a tak jsem se nad chlapcovými slovy mimoděk pousmál. Když teď o tom tak přemýšlím, byla to promarněná šance. (str. 10–11)

 

O autorovi

Takasi-HiraideTakaši Hiraide (nar. 1950) je japonský autor se širokým literárním záběrem. Největší část jeho díla tvoří poezie, ale publikoval také sbírky esejí, biografie či cestopisy. Je profesorem na Akademii výtvarných umění v Tame, kde je členem Institutu antropologie umění. V současné době žije v Tokiu se svou ženou, básnířkou Micijo Kawano. Kniha Kočičí host (2001) získala japonskou Cenu Šóheie Kijamy a stala se bestsellerem Sunday Times a New York Times.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Kočičí host

Mladí manželé prožívají svůj klidný život v pronajatém domku v jedné z částí Tokia. V jejich ulici se již několik dní potuluje malé toulavé kotě, až jednoho dne muž uslyší, že se jej ujal chlapec od sousedů. A kočka, která dostala jméno Čibi, začne brzy objevovat i jejich zahradu a později také dům. Ačkoliv manželům nepatří, přináší s sebou do jejich života radost a naplnění. Kupují jí dobroty a stává se častým tématem jejich hovorů, až do té doby, kdy se něco stane. Co naruší jejich okamžiky štěstí, si už ale musíte přečíst sami.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Kočičí host vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Kočičí host
probíhá od 31. srpna do 13. září 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Kočičí host

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKočičí host

Hiraide, Takaši

Host, 2016

Napsat komentář