Dana a Emil Zátopkovi vypravují, a co bylo dál

zatopkovi_nahled
5. srpna odstartovaly XXXI. letní olympijské hry. Pro sportovce jsou vyvrcholením jejich úsilí a každý povedený start si s hrdostí zapisují do svých biografií. Možná právě teď je ta nejvhodnější chvíle zavzpomínat na časy dávno minulých olympiád a připomenout si osudy naší nejslavnější atletické dvojice, manželů Dany a Emila Zátopkových.

Hned několik nakladatelů dostalo stejný nápad, a tak má čtenář z čeho vybírat. Může si zalistovat komiksovou knihou nazvanou prostě Zátopek (Paseka/Argo/ČOV), románem Zatracenej Zátopek (XYZ) nebo vzít do ruky autobiografickou knihu Náš život pod pěti kruhy. Tu posledně jmenovanou vydalo nakladatelství Academia v edici Krásná literatura, v níž vychází kvalitní česká i překladová beletrie. Již na základě tohoto faktu lze tedy předpokládat, že nepůjde pouze o soubor suchých čísel, ale hlavně o kvalitní četbu.

Náš život pod pěti kruhy je vlastně přepracovanou knihou Dana a Emil Zátopkovi vypravují, která vyšla v roce 1960, doplněnou však o osudy světoznámé dvojice až do současnosti. Čtenář se tedy dozví nejen to, kterak Emil zvítězil hned na třech vytrvalostních závodech na XV. olympijských hrách v Helsinkách v roce 1952, což je neustále omílaný fakt, ale také, jak to bylo dál, když závodit přestal, v jaké náladě byl po nechvalně proslulém 21. srpnu roku 1968, ale i co mu dodávalo sílu pro život v jeho posledním roce 2000.

Z počátku se ve vyprávění střídají oba protagonisté (začíná Emil vzpomínkami na své dětství, dospívání, počátky závodění, po seznámení s Danou předává slovo jí, aby se také představila a přiblížila své kořeny), pozdější zážitky však líčí převážně paní Dana. Je to pochopitelné, protože končí uložením urny s Emilovým popelem ve skansenu v Rožnově pod Radhoštěm v roce 2001. Čtenář tak má šanci poznat celý život legendárního sportovce. Zjistí, jakým způsobem trénoval, než dosáhl svých úspěchů, jak získával přátele z řad svých soupeřů, učil se řeči (víte, že jich uměl 7 včetně finštiny?), kterak cestoval po světě jako propagátor atletiky (milovali jej nejen ve Finsku, ale i v Indii a Malajsii), ale že se stejným nasazením pak pět let vrtal studny, když po roce 1968 upadl v nemilost. Ovšem kniha není jen biografií vytrvalce „Ťopka“ (víte, kdy vznikla tato přezdívka?), ale také jeho ženy, oštěpařské rekordmanky Dany, která si dala za úkol uvést na pravou míru různé zvěsti, které se šířily bulvárními médii.

Jak říká v závěrečném slově:

Přestože je mně už přes devadesát let a mohla bych nad tím moudře mávnout rukou, mně to nedá. Dala jsem se do psaní této knížky, kde není ulhané ani jedno slovo. A jestli o něčem mlčím, pak to pokládám za prkotinu, kterou běh života vyřešil sám.
Píšu o jeho životě, protože ho nikdo nepoznal tolik jako já. Přes lásku, přes atletiku, přes manželství, kamarádství, přes sport a upocené tepláky a úzkosti před závody, božské radosti z úspěchů, trpkosti zklamání, přes nečekané náhody a úžasné srandy, bláznivé nápady, neobvyklé závěry i trpké pády. (str. 530)

Celá kniha je autentickým vyprávěním. Proto v ní čtenář narazí na hovorové výrazy, ale i slang a nářečí v míře, v jaké je Emil i Dana používali. Myslím, že je to ku prospěchu celého díla. Protože jejich život byl bohatý, je i kniha hodně obsáhlá, kolem šesti set stran. Navíc ji doplňují reportážní i dokumentární fotografie. Mnohdy jde o unikátní záběry ze soukromého archivu. Nejsou však řazeny v příloze, prolínají se celou knihou, tvoří předěly mezi jednotlivými životními etapami a hlavně vypovídají o tom, kterak lze prožít společný život v lásce a vzájemném porozumění. A to je velmi důležité poselství pro dnešní mladou generaci.

Autobiografické vyprávění Náš život pod pěti kruhy Dany a Emila Zátopkových je také svědectvím o minulém století. Připomínkou pro pamětníky, ale i poutavým zdrojem informací pro ty, kteří se narodili v novém tisíciletí.

Pokud rádi nasloucháte vyprávění babiček a dědečků a nejvíce vám učarovaly jejich vzpomínky na dětství, pak si novinku z nakladatelství Academia pořiďte. Dana a Emil Zátopkovi vám budou vyprávět a jejich vzpomínky vám budou ožívat před očima…

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDana a Emil Zátopkovi – Náš život pod pěti kruhy

Zátopek, Emil – Zátopková, Dana

Academia, 2016

Napsat komentář