Země mstitelů? Albánie!

Albánie
Chcete si vyrazit do země, kde najdete nejen divokou přírodu, hory a pláže, ale i spoustu pohostinných, někdy však pomstychtivých lidí? Máte-li odvahu, zkuste zajet do Albánie.

Albánie má odedávna nepříliš slavnou pověst. Možná kvůli svým vůdcům, možná kvůli všudypřítomným nebezpečenstvím. Přestože najdete na každém rohu přátelské a velmi pohostinné obyvatele, kteří na svých návštěvnících jídlem ani alkoholem nešetří, stejně tak se můžete setkat s potulnými zlodějíčky, kteří si vymyslí cokoliv, jen aby z vás nějaký ten lek (albánská měna) „kápnul“. Avšak vláda a místní policie klade na bezpečnost turistů velký důraz, a proto stačí jen naznačit, že si potenciální zloděje fotíte nebo natáčíte, a ziskuchtiví Albánci se rychle stáhnou zpátky tam, odkud přišli.

Krevní msta? Běžná věc

Na druhou stranu ani není výjimkou, že vás Albánci pohostí úplně zadarmo místním oblíbeným alkoholem zvaným rakije. Pokud budete mít štěstí, můžete se zúčastnit i místních oslav, jako jsou například zásnuby či veselka.

Miroslav Náplava a Petr Horký navštívili Albánii minimálně osmkrát, až nakonec zážitky ze svých cest zvěčnili v knize s názvem Albánie – kráska se špatnou pověstí, kterou vydalo nakladatelství Jota v roce 2012. Jak však sami cestovatelé přiznávají, nějakou chvíli trvalo, než si tuto Čechům téměř neznámou zemi oblíbili. Stálo je to nejednu návštěvu, nakonec však jejímu kouzlu podlehli a během svých cest si zde našli i mnoho dobrý přátel, za kterými se rádi vracejí.

Od počátku vyprávění však čtenář získává dojem, že Albánie je plna obyvatel, jenž se za něco mstí, nebo naopak od někoho krevní pomstu čekají. Ačkoli je již krevní msta zákonem zakázána, stále existuje mnoho lidí, kteří tento zákon nerespektují.

Chcete být milionářem?

V druhé polovině knihy se ale vše v dobré obrací a i čtenáři mají šanci poznat i Albánce, které krevní msta netrápí a dokážou se radovat ze života, aniž by je tížilo svědomí. Dokonce vám autoři nabízejí i návod, jak si přijít k hezkým pár milionům korun. Na albánském trhu je totiž „díra“, kterou zatím nikdo nevyužil – hraniční bezcelní zónu. Pokud je vám tedy život nemilý a chcete si vyzkoušet, jaké to je stát tváří tvář mafii, platit výpalné a bát se o život vlastní i život vašich nejdražších a nakonec odjet někam daleko, kde vás nikdo nikdy (doufejte) nenajde, pak se jejich radami nechte inspirovat.

V knize samozřejmě nechybí historické vsuvky ani barevné a černobílé fotografii, z nichž některé nafotili samotní světoznámí cestovatelé Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka a dosud nebyly nikde publikované. Na konci knihy autoři dokonce připravili i stručný přehled albánské historie z průvodce Bradt.

Jestliže jste fanoušky cestopisných knih nebo Albánie samotné, je kniha určena přímo pro vás. Stejně tak ale zaujme i ty, kteří o Albánii nevědí zhola nic a chtějí alespoň prostřednictvím čtivého cestopisného textu procestovat tuto divokou zemi, o které po přečtení nabudete dojmu, že na tuhle část jihovýchodní Evropy Bůh zapomněl.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAlbánie
Kráska se špatnou pověstí

Horký, Petr - Náplava, Miroslav

Jota, 2012

Napsat komentář