Zasoutěžte si o portrét pozoruhodného partnerství

stalin-a-roosevelt-perex
Co spojovalo muže, kteří neměli na první pohled vůbec nic společného? Jak vzniklo a jak se vyvíjelo partnerství vedoucích představitelů světa Západu a Východu? Nahlédněte do zákulisí vztahu prezidenta Roosevelta a diktátora Stalina.

Partnerství Západu a Východu

stalin-a-roosevelt-ukazkaVe své nejnovější knize Susan Butlerová detailně sleduje vývoj vztahu dvou významných politiků – Franklina Delano Roosevelta a Josifa Vissarionoviče Stalina –, kteří spolu na první pohled nemohli mít nic společného.

Co tedy mohlo svést tyto dva odlišné muže dohromady? Susan Butlerová se ve své knize podrobně zabývá vznikem a vývojem tohoto partnerství, vypráví příběh o tom, jak se vedoucí představitelé světa Západu a Východu stali více než spojenci, příběh o velkém respektu, ve kterém sledujeme jejich myšlenky, komentáře, obavy, úvahy, touhy… A to vše na pozadí klíčových událostí druhé světové války.

 

Stalin a Roosevelt

Portrét partnerství

Autorka: Susan Butlerová

Vydalo: nakladatelství Jota
Překlad: Jan Sládek
Počet stran: 700
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 3/2016
ISBN: 978-80-7462-868-9

Přečtěte si více o knize Stalin a Roosevelt, kterou do soutěže věnovala společnost Knihcentrum.

logo-Knihcentrum

Knihcentrum.cz je internetové knihkupectví, které nabízí sci-fi, detektivky, thrillery, fantasy, učebnice, kuchařky, pohádky, průvodce, knihy pro děti a mládež a levné knihy.

 

Ukázka z knihy

Stalin rozhodně nevypadal, jak lidé očekávali. Byl podstatně menší. Přímo se dá říct, že byl malý. Měřil jen sto šedesát dva a půl centimetru, i když hodně z těch, s kterými se osobně setkal, včetně Roosevelta, mělo pocit, že je vyšší, což bylo dost možná způsobeno jeho podsaditou statnou postavou. Stejně působil i na Hopkinse, který se s ním setkal v červenci 1941, tedy v době, kdy byl Stalin pod obrovským tlakem, neboť Moskva se nacházela v německém obklíčení. Hopkins si z pobytu v Moskvě odnesl dojem, že Stalin je o něco větší, než kolik skutečně měřil; odhadoval ho asi na sto šedesát sedm, sto šedesát osm centimetrů. „Má dobře posazenou postavu … kterou by jistě nadchnul káddého fotbalového trenéra hledajícího schopného obránce … a obří ruce, stejně tvrdé, jako je on sám.“
Stalin nosil hustý knír, měl tmavé vlasy, huňaté obočí, nízké čelo a oči barvy medu, o kterých hodně lidí říkalo, že mu dodávají tak trochu orientální výraz. Mluvil spisovnou ruštinou bez jakýchkoli chyb, ale na první poslech bylo patrné, že si uchoval gruzínský přízvuk, jenž se od ruského přízvuku lišil stejně výrazně jako třeba přízvuk skotský od anglického. Mnohé překvapoval rovněž svým tichým, klidně působícím hlasem; někdy tak tlumeným, až se zdálo, že mluví sám k sobě. (str. 88)

 

Vyhrajte knihu Stalin a Roosevelt

Franklin Delano Roosevelt byl ve své zemi velmi populárním politikem, o čemž svědčí nejen to, že byl na post prezidenta zvolen celkem čtyřikrát. Oproti tomu krvavý diktátor Josif Vissarionovič Stalin proslul spíše svou nelítostností. Přesto tyto dva muže spojoval vztah a vzájemný respekt. Co je svedlo dohromady a jak se z vedoucích představitelů světa Západu a Východu stali více než spojenci? Odpověď vám dá kniha Susan Butlerové.

Ve spolupráci se společností Knihcentrum vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Stalin a Roosevelt vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Stalin a Roosevelt
probíhá od 26. července do 1. srpna 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 knihy Stalin a Roosevelt

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStalin a Roosevelt
Portrét partnerství

Butlerová, Susan

Jota, 2016

Napsat komentář