Zahrajte si o psychologický příběh o lásce ke zločinci

Gangsterova-pritelkyne-perex
Karin žije ve velkém domě, který pro ně koupil John. On z něj vychází za prací, zatímco ona musí sedět doma a čekat na něj, protože nemá dovoleno vycházet ven. Jaké další zákazy, úkoly a ústupky zahrnuje život se zločincem? To si pojďte přečíst.

Život s gangsterem

Než John toho rána vyrazil, vzal si na sebe novou teplákovou soupravu a nové běžecké boty, Karin dostala mobil s dobíjecí kartou. Oděv i hovory, co nejdou vystopovat. Řekl „uvidíme se brzy,“ neřekl však kdy. Všichni, kteří byli před ním, tvrdili, že se o ni postarají, ale on jí koupil dům jako hrad. Tam na něj čeká a nemá dovoleno vycházet ven, zatímco on je zase venku „za prací“. Co ji přitahuje na muži, jehož denním chlebem je násilí a zločin? Zatímco její přítelkyně se chtějí bavit, ona přemýšlí o tom, proč vede takovýto život. Střípky okolního světa jí připomínají, že i ona by mohla vést obyčejný život.

Gangsterova přítelkyně je zajímavá kniha z mnoha důvodů. Popisuje život v mezidobí, život nežitý skutečně naplno. Karin tráví mnoho času přemýšlením – o Johnovi, o svém dřívějším životě, o tom, jak dobrovolné bylo její rozhodnutí. Bylo opravdu dobrovolné? Má dostatek síly, aby dokázala své rozhodnutí změnit?

Styl i tón vyprávění jsou sice umírněné, pod povrchem to ale vře. Zlost se ven nedostane, pocity se nedávají na odiv, vše musí zůstat v tajnosti, jde o to neztratit tvář. Karininy přítelkyně nejsou zvlášť sympatické, ale jejich podobně smutný úděl vzbuzuje soucit. Ani ony nemají na výběr. Největší oporu tak Karin nachází v manželce hlavního hrdiny Scorseseho filmu Mafiáni, Karen, se kterou se neustále srovnává a již bere jako svůj vzor.

Kniha Gangsterova přítelkyně není jen zajímavým a citlivě napsaným románovým příběhem, je především pevnými konturami načrtnutým psychologickým portrétem ženy, která kvůli lásce ke zločinci postupně ztrácí sebe sama a která hledá vnitřní sílu, jak vzít život opět pevně do vlastních rukou.

 

Gangsterova přítelkyně

Autorka: Karolina Ramqvistová

Vydalo: nakladatelství Kniha Zlín
Překlad: David Pišvejc
Počet stran: 284
Vazba: vázaná
Vydáno: 5/2016
ISBN: 978-80-7473-434-2

Přečtěte si více o knize Gangsterova přítelkyně, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Kniha Zlín. A nezapomeňte také na ukázku.

Nakladatelství Kniha Zlín vzniklo roku 2004. Od té doby se v rámci svých edic FLEET, TRACK, NEEWIT, WALT a TEMA snaží nabízet čtenářům to nejkvalitnější, co se v současné době objevuje na (nejen) evropském knižním trhu. Kniha Zlín vydává také původní díla českých autorů, poezii a literaturu faktu. Pozornost věnuje též literátům spojeným se zlínským regionem.

 

Ukázka z knihy

Za umyvadlem jsem izolačkou přilepila papírové pouzdro, v kterém mám platíčko prášků.
„On schovává zbraně, ty schováváš antikoncepci,“ poznamenala jednou Linda a já zalitovala, že jsem jí vůbec něco řekla. Člověk nesmí nikdy nic říct. To je pravidlo číslo jedna. Blízcí přátelé jsou fajn, ale nelze si je pouštět k tělu příliš blízko.
Prášky vyndávám za pomoci pinzety, vymáčknu ven jeden a zapiju ho vodou z kohoutku, platíčko zastrčím zpátky do pouzdra. Pinzetu vložím do japonské krabičky, kterou sdílí s dalšími čtyřmi pinzetami a kleštičkami na řasy. Že já husa to vyprávím Lindě. Taková zbytečnost. Některé věci jsou příliš důležité a prostě se nikomu neříkají. Ostatní to už dávno pochopili, jen já jsem taková naivka. Musím se naučit držet si jistý odstup.
Natřu se krémem a obléknu si sportovní šortky. Líbí se mi, jak v nich vypadají moje nohy. Vlasy si nečešu, jen si je sepnu do drdolu.
Nemaluju se. (str. 17)

 

O autorce

karolina-ramqvistovaKarolina Ramqvistová (1976) působila jako šéfredaktorka časopisu Arena a jako kritička v největším švédském deníku Dagens Nyheter. Na knižním poli debutovala roku 1997 románem När svenska pojkar började dansa (Když kluci ve Švédsku začali tančit). Od té doby napsala řadu románů, z nichž právě Flickvännen (Gangsterova přítelkyně) sklidil uznání v podobě nominace na Literární cenu Švédského rozhlasu (2010) a byl zdramatizována pro scénu Stockholmského městského divadla. Její nejnovější počin, román Den vita staden (2015, Bílé město), na Gangsterovu přítelkyni volně navazuje.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Kniha Zlín)

 

Vyhrajte knihu Gangsterova přítelkyně

Veškerý svůj čas tráví Karin ve velkém domě a čeká, až se John vrátí. Proč? Vybrala si totiž za muže někoho, kdo se živí zločinem, a nevystopovatelný oděv a telefony s předplacenou kartou se tak staly běžnou součástí jejího života. Karin má však také dostatek času přemýšlet a brzy si uvědomí, že to, co prožívá, není život, o kterém snila. Najde však sílu své rozhodnutí změnit a vymanit se z Johnova zajetí? A jak to ponese její muž? Skutečně ji nechá jednoduše odejít? To si pojďte přečíst v oceňované knize švédské autorky Karoliny Ramqvistové.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Kniha Zlín vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Gangsterova přítelkyně vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Gangsterova přítelkyně
probíhá od 28. června do 11. července 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 romány Gangsterova přítelkyně

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGangsterova přítelkyně

Ramqvistová, Karolina

Kniha Zlín, 2016

Napsat komentář