Farmář už má zase ženu

farma_v_udoli_nahled
Farmaření není extra výnosné, to si oba uvědomují. Ale ona už má v hlavě plán, jak každodenní rutinu výhodně prodat: natočí reality show a on bude jedním z moderátorů. Jenže netuší, jak moc je popularita poznamená…

Příběh, kterak dobrý záměr otřásl manželstvím, sepsala Tilly Bagsahawe pod názvem Farma v údolí. Jde o prostřední díl trilogie o životě ve Swall Valley. První se jmenuje Dědictví a třetí (The Bachelor) v češtině ještě nevyšel.

Hlavními postavami jsou manželé žijící na farmě Wraggsbottom Laura a Gabe Baxterovi. Mají dvě malé děti a život zalitý sluncem, dokud si nepřipustí finanční problémy. Farmaření zrovna moc nevynáší a Laura po návratu do televize, kde jí bývalý milenec kazí všechny dobré plány, také nemá na růžích ustláno. Dokud ji nenapadne na jejich farmě natočit reality show, která by ukázala život na venkově. Producenta získá poměrně snadno: Sir Edward Wellesley vidí v úspěšnosti „Farmy v údolí“ šanci na návrat do vysoké politiky, z níž vypadl po finančním skandálu a pobytu ve vězení. Také hned srší nápady: formát pořadu prodají i do USA, stačí, když mužný Gabe dostane nějakou sličnou spolumoderátorku přímo z Ameriky. Pro svůj záměr získá ambiciózní Macy Johanssenovou z Los Angeles.

Bohužel v okolí projektu zviditelnění obce v televizi nefandí všichni. Ale, jak se ukáže, protestující domorodci dodávají reality show ten správný punc, a pořad i díky nim slaví velký úspěch. Laura by mohla být spokojená, nebýt erotických jisker přelétávajících mezi Gabem a Macy. Vypadá to, že dobře rozjetý pořad a život na výsluní bude příčinou kolapsu jednoho šťastného manželství…

Tilly Bagshawe je dobrou vypravěčkou svých příběhů. To jsem se již přesvědčila v knize Hradba mlčení. Ráda kombinuje americké a britské prostředí, protože obě důvěrně zná. Sama je Angličankou vdanou za Američana a s rodinou žijí střídavě v Los Angeles a na anglickém venkově. Její osobní příběh by určitě také stál za zaznamenání (v sedmnácti otěhotněla, porodila dceru, vystudovala univerzitu v Cambridge, prosadila se jako spisovatelka), přesto raději vypráví smyšlené osudy plné lásky a jejích komplikací.

Ve Farmě v údolí si bere na paškál nejen rizika popularity, žárlivost a nepochopení, ale také politické hrátky, nenávist, závist a imigrační politiku. Ukazuje, čeho všeho jsou lidé schopni, aby si vylepšili své postavení, a naznačuje, že kdekdo má nějakého kostlivce ve skříni. Ovšem provětrání oněch zatuchlých míst nakonec není ke škodě: když už je všechno špinavé prádlo vypráno, mohu začít s úplně čistým štítem bez nebezpečí, že mi minulost podrazí nohy…

Společenské romány nejsou právě mou nejoblíbenější četbou, často mne nudí a nejraději bych autorům polovinu stránek vyřadila, protože se mi zdají být nadbytečné. Podobně nezáživně na mne však tentokrát působil pouze začátek románu, pak už jsem byla vtažena do děje. Ten byl zajímavý i díky tomu, že se autorka nesnažila příliš koncentrovat jen na ústřední trojici Laura, Gabe, Macy, ale do svého příběhu pojala mnohem více postav a jejich osudů. Vlastně se zmínila tak trochu o každém, kdo ve Swall Walley bydlí, a některé z obyvatel sledovala i podrobněji. Zajímavé bylo například sblížení veterinářky a pastora, který se postavil do čela odpůrců natáčení, nebo příběh zhýčkaného syna Sira Edwarda a polské uklízečky Magdy.

Autorka ve svém románu vychází ze známé skutečnosti, že každý člověk si prožil v dětství něco, co utvářelo a utváří jeho životní postoje, ať již v kladném nebo záporném smyslu. A všechny tyto osobní příběhy stojí za zaznamenání. Stačí jít životem s otevřenýma očima a uvidět jejich hloubku, vnímat jejich energii a přetvořit ji v příběh, který by ostatní dokázal zaujmout.

Tak nějak na mne s trochou nadsázky působila Farma v údolí. Autorce by se určitě dalo leccos vyčíst: mně například vadil až přílišný důraz na celkově kladné vyznění všech obyvatel údolí. Pokud už je zmínka o postavě s nějakým problémem nebo snad charakterovou vadou, dochází k její nápravě a pak už vidí věci ve správném světle. Takto idealizovaný pohled na vesnici a její obyvatele je realitě asi v mnohém vzdálený. Román tak má lehce pohádkový nádech. I v pohádce musí vše dobře dopadnout, zlo je potrestáno a zloduši polepšeni.

Máte-li rádi dlouhá vyprávění plná zajímavých postav, pak si Farmu v údolí pořiďte. Teď v létě vám může být dobrým společníkem na dovolené, kde si chcete od skutečných problémů odpočinout.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFarma v údolí

Bagshawe, Tilly

BB/art, 2016

Napsat komentář