Kristina Hlaváčková se od young adult přesouvá k románu pro dospělé

podsveti nahled
Žánr young adult a fantasy se těší značné oblibě. I u nás vychází množství překladů v zahraniční úspěšných titulů. Občas se však objeví i český autor či autorka. Mezi ně patří i Kristina Hlaváčková, která v Paláci Luxor uvedla výpravný román Artefakt.

Kniha je ovšem pouze prvním dílem chystané série Podsvětí. Jedná se o čtivou fantasy s nádechem detektivního příběhu, jehož hrdinka Sam Bernetová pronásleduje „záporáky“, jež se ji snaží dostihnout.

Dobrodružný život sdílí s hlavní hrdinkou i její stvořitelka. Vyrůstala částečně v Čechách a v Nigérii, navštěvovala americkou i českou školu a pochází z rodiny architektů. Obšírně se vyhnula očekávané budoucnosti a vyměnila probdělé noci s rýsovadly za probdělé noci u klávesnice.

IMG_0076Představu hrdinky Podsvětí měla autorka v hlavě již dlouho, během psaní třetího dílu Dračích očí se začínala těšit, až se pustí do nového příběhu. Nový román je tak o poznání dospělejší než Dračí oči. I když i u nové série udělala autorka malý ústupek. Jedná-li se o knihu pro dospělé, očekáváme postavy zralého věku, Sam Bernetová však teprve nedávno oslavila své dvacáté narozeniny. Důvod pro její věk je ovšem prostý – autorka si přeje, aby jí postava vydržela i do dalších dílů série a s příběhem i čtenáři rostla.

„Baví mě magie a fantasy, baví mě draci. Draka tam opět jednoho máme.“

IMG_0054Křtu byla přítomna početná výprava sestávající z členů rodiny autorky, ale také kmotřička Vanda Hybnerová. Nikoho jiného prý údajně nenechá Kristina Hlaváčková své knihy křtít. S Vandou jsou po přeslici příbuzné a sdílí i lásku ke světu fantasy.

Náplň práce herečky je ostatně na schopnosti imaginace a fantazii závislá. Vanda Hybnerová se zmínila, že žánr fantasy si užívá dokonce více v literatuře než na filmovém plátně a často bývá definitivní formou na plátně zklamaná. Z jejích úst pak na závěr literárního večera zazněla i ukázka.

„Drobné, nenápadné brunetky si nikdo nevšímal. Byla jednoduše jednou z davu. Nebo možná také ne. Byla jako kámen v řece, to by bylo asi lepší přirovnání. Zástup většinově nadšených turistů s cvakajícími fotoaparáty ji míjel, občas do ní někdo vrazil, jednou se jí dokonce pokusili okrást, ale to, co měla v zadní kapse kalhot, byl jen notýsek, ne peněženka. Šourala se dál.“

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodsvětí – Artefakt

Hlaváčková, Kristina

Grada, 2016

Napsat komentář