Představte si, že thriller, který jste právě otevřeli, je celý o vás…

Dokonaly-cizinec
Hlavní postavou napínavého příběhu je devětačtyřicetiletá Catherine Ravenscroftová. Přes dvacet let v sobě nosí jisté tajemství, které ukrývá před celým světem.

Najednou se však u nich v domě objeví kniha Dokonalý cizinec a nikdo neví, kde se tam vzala. Catherine ji rozhodně nekoupila. Když se začte, s hrůzou zjistí, že kniha není vůbec fiktivní. V hlavní hrdince poznává samu sebe a dále částečně její osudné tajemství, o kterém si myslela, že si ho jednou vezme do hrobu.

Catherine je vyděšená, navíc, když záhy zjistí, že další kniha se dostala do rukou jejího pětadvacetiletého syna, který už s rodiči nebydlí. Catherine se téměř hroutí, protože ví, že dřív nebo později se o jejím tajemství dozví také manžel. Snaží se vypátrat autora příběhu, který se skrývá pod jménem E. J. Preston. Jediný člověk, který mohl o minulosti vědět totéž, co ona, je přece dvacet let mrtvý. Kdo se tedy rozhodl, že jí po tolika letech zničí život?

Dokonalý cizinec je výtečný debut. Kniha se četla jako po másle. V knize se střídají kapitoly o Catherine, psané ve třetí osobě, a kapitoly jednoho nešťastného, starého muže. Ty jsou psány v osobě první. Střídá se také období současnosti a období let minulých.

Příběh má svižný děj, autorka vás nenechá ani chvíli zahálet a odvrátit myšlenky k něčemu  jinému. Od začátku budete napnutí jako kšandy. Když se dozvíte zápletku, můžete mít pocit, tušení, že víte, jaký konec si pro vás autorka nachystala. Překvapivé zvraty vás však neminou. Já jsem knihou opravdu nadšená, čtení jsem si naprosto užila.

Kniha Renée Knight je navíc moc pěkně graficky zpracovaná. Má krásnou obálku a také stránky mají po okrajích design filmu, podobně jako vidíte na přebalu. Zpočátku mě úprava stránek při čtení možná malinko rušila, měla jsem pocit, že nepřiměřeně přitahuje moji pozornost a odtahuje ji tak od psaného textu. Ale po začtení se do děje jsem to přestala vnímat, příběh mě totiž naprosto pohltil.

Ukázka z knihy:

„Poslali ji na naši starou adresu. Mně. Je to o tom, co se stalo před lety,“ zajíkne se. „Snaží se mě potrestat.“
„Potrestat? A kdo?“
„Ten, kdo napsal tuhle knížku.“
„Za co tě trestá? Má to něco společného s nějakým tvým filmem? V tom případě bychom měli zavolat policii…“
„Ne, o tohle nejde.“
„Tak o co?“ Zní to netrpělivě, Robert je unavený. „Kdo ji poslal?“
„To nevím.“
„Proč si tedy myslíš, že je o tobě?“ Z té otázky je slyšet výsměch.
„Poznala jsem se.“

Hodnocení: 5/5

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDokonalý cizinec
Představte si, že thriller, který jste právě otevřeli, je celý o vás…

Knight, Renée

Ikar, 2016

Napsat komentář