Krádež Chaplinovy mrtvoly a další šílené historky

Kdyz-Hitler-bral-kokain
Nebavil vás ve škole dějepis, protože se do vás učitelé snažili nacpat stovky dat, jmen a událostí, které vám nedávaly smysl? Giles Milton vás ve své knize přesvědčí, že historie může být i překvapivá a humorná.


Autorem knihy Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku, kterou vydalo nakladatelství Jota v roce 2016, je britský historik a spisovatel Giles Milton. Giles Milton se narodil v Buckinghamshiru v Anglii. Vystudoval Latymer Upper School a University of Bristol. Specializuje se na narativní historii, dějiny se snaží vyprávět takovým způsobem, aby u čtenářů vyvolal zájem o historii, pobavil je a poučil. O jeho úspěchu svědčí fakt, že jeho knihy byly přeloženy do dvaceti světových jazyků a staly se mezinárodními bestsellery. Milton ovšem nepíše pouze knihy o historii, je rovněž autorem thrilleru, dvou komiksových novel a tří knih pro mladší děti.

Kniha Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku, v originále Fascinating Footnotes From History, je sbírkou padesáti méně známých historek ze světových dějin. Čtenář v ní najde historky morbidní (loupež mrtvoly Charlieho Chaplina), vtipné (příběh japonského vojáka, který desetiletí odmítal uvěřit, že druhá světová válka již skončila), děsivé (pokažené cvičení na vylodění v Normandii, při kterém zemřelo skoro tisíc amerických vojáků), tajemné (několikadenní zmizení známé spisovatelky Agathy Christie) a příběhy, které jako by vypadly z nějaké černé komedie (líčení neštěstí člověka, který přežil atomový výbuch v Hirošimě a v žalostném stavu se přepravil do svého rodného Nagasaki, aby si úděsný zážitek zopakoval). Nechybí ani šokující historické perly, například atentát na Rasputina, Hitlerovy kokainové chvilky a zlodějská minulost Stalina.

Každý příběh v knize vydá na několik málo stran, publikace je tedy ideální pro čtenáře, kteří se sice chtějí dovědět nějaké zajímavosti z historie, ale zároveň nemají zájem číst sáhodlouhá historická pojednání. Stručnost povídek znemožňuje nějaké hlubší zasazení do kontextu soudobých událostí, což asi nepotěší historiky, ale na druhou stranu je díky tomu kniha lépe „stravitelná“ a hodí se tak například na dovolenou nebo na dlouhé cesty hromadnou dopravou. Autorův jazyk je velmi barvitý, živý, čtivý a vtipný, jím vyprávěné historické události tak mají šanci zaujmout i čtenáře, kteří se za normálních okolností o historii nezajímají. Ze stejného důvodu lze ocenit i výběr jednotlivých námětů, jež jsou čtenářsky velmi atraktivní. Koho by nezajímaly slabé chvilky mocných nebo záhady, které dosud nikdo nerozluštil.

Kniha Když Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku je zajímavým přírůstkem k titulům popularizujícím dějiny, který rozhodně doporučuji k přečtení. Na rozdíl od různých pokleslých pokusů o mystifikaci historie je však tento titul postaven na dobrých základech. Čtenáři se tak nejen pobaví, ale zároveň i poučí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdyž Hitler bral kokain a Stalin vyloupil banku

Milton, Giles

Jota, 2016

Napsat komentář