Špionážní thriller Charlese Cumminga

Charles Cumming_Cizi zeme
Thriller Cizí země, při jehož psaní autor čerpal z vlastních zkušeností ze spolupráce s britskou tajnou službou, se čte jedním dechem. Dosud byl přeložen do devíti jazyků a připravuje se také film.

Postarší pár, který tráví vysněnou dovolenou v Egyptě, je brutálně zavražděn. Několik dní poté je přímo na ulici v Paříži unesen mladý francouzský účetní. A když na jihu Francie beze stopy zmizí Amelia Leveneová, která se má za šest týdnů stát první šéfkou MI6 v historii, je jasné, že britská tajná služba má vážný problém. V zoufalé situaci, již je třeba vyřešit předtím, než se o ní dozví média, se vedení služby obrátí na jednoho ze svých bývalých členů – zkompromitovaného důstojníka MI6 Thomase Kella. Pro agenta Kella, kterého tajná služba propustila jen několik měsíců předtím, je to poslední šance, jak se očistit, a zadání je jednoduché: stačí, když najde Amelii Levenovou, rychle, v tichosti, za jakoukoli cenu. Stopy vedou do Francie a poté do Tuniska, kde Kell odhaluje šokující tajemství a spiknutí, jež může mít nedozírné následky pro Británii i její spojence.
Po krátké expozici se spouští sprint dramatických událostí, v nichž není nouze o pátrání po zmizelých, rozkrývání záhad, záměny osob a nelítostné hry zpravodajských služeb. Napínavý příběh je plný překvapivých zvratů, postupně přicházíme na kloub tajemstvím, jejichž kontury se začnou vynořovat v souvislosti s dramatickými událostmi na začátku. Kniha je prvním svazkem dvojice špionážních thrillerů, propojených hlavními postavami a hybateli děje – šéfkou tajné služby Amelií a propuštěným agentem Tomem Kellem. Druhý díl minisérie se připravuje k vydání pod názvem Studenější válka.

 

Cizí země

Autor: Charles Cumming
Přeložil: Pavel Kolmačka

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7429-613-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Cizí země vydalo nakladatelství Vyšehrad.

 

Ukázka z knihy

Po cestě venku projelo auto z jihovýchodního směru. Někdo místní. Někdo, kdo zná zkratku. A pak z prvního patra François uslyšel, jak nějaká žena křičí, ne v panice nebo strachem, ale rozhořčením a překvapením. Valerie. Jacques postavil vědro na zem přímo před Françoise, podíval se na Slimana a vyšel do haly, jako by se spustil požární poplach a on si nebyl jistý, zda to není na zkoušku. Pak François slyšel, jak Valerie běží dolů. V tu chvíli někdo rozrazil přední dveře a hodil něco do chodby. Domem otřásl rachot. Slimane i François si zacpali uši, ozval se křik a Jacques upadl na zem. Vypadalo to, jako by zakopl nebo uklouzl, na zdi za sebou však François uviděl krev, hlaveň pušky a siluetu člověka v neprůstřelné vestě a s černou kuklou na hlavě. Byl ohlušen. Kopl do kbelíku a převrátil jej, zíral, jak se před ním rozlévá moč. I teď ho napadlo, že ho Slimane bude nutit, aby ji utřel.
Valerie došla k patě schodiště. Pohlédla do cely a zakřičela na Slimana: „Zastřel ho!“ Vzápětí však krev vystříkla na dveře cely a její tělo se zhroutilo k Jacquesovu. Voják ji střelil přímo do hlavy.
Slimane sáhl do zadní kapsy džín. Tam míval pistoli, tu, se kterou si dobíral Françoise, tu, kterou mu ve dne v noci hrozil. Jedním rychlým nacvičeným pohybem ji vytáhl a namířil na Françoisovu hruď. François hleděl za Slimana do maskované tváře vojáka, který zastřelil Jacquese a Valerii. V dalším okamžiku voják obrátil zbraň proti Slimanovi, bylo to však pozdě. Arab přistoupil k Françoisovi, ovinul jeho tělo, jako by cloumal větví stromu, a přitiskl chladnou ocel zbraně k Françoisovu pravému spánku. S paží omotanou kolem Françoisova krku začal Slimane couvat z cely, pryč od vojáka. (s. 306)

 

Charles Cumming

Charles CummingCharles Cumming se narodil v roce 1971 ve Skotsku a vystudoval anglickou literaturu na Edinburské univerzitě. V roce 1995 ho kontaktovala britská tajná služba MI6 a nabídla mu spolupráci. Na základě svých zkušeností v MI6 napsal a publikoval román A Spy by Nature (Špiónem od přírody, 2001) a špionážním thrillerům se od té doby soustavně věnuje. Cizí země (A Foreign Country, 2012) je jeho osmým románem a na scénu v něm poprvé vstupují šéfka MI6 Amelie Leveneová a agent Thomas Kell, kteří se objevují také ve volném pokračování Studenější válka (A Colder War, 2014), jež Vyšehrad rovněž připravuje k vydání. Filmová práva na Cizí zemi zakoupil Colin Firth.

Zdrojem informací a fotografie je tisková zpráva nakladatelství Vyšehrad.


Nakladatelství Vyšehrad od založení v roce 1934 sídlilo na Karlově náměstí v Praze 2. Dnes má sídlo na Žižkově, poblíž nepřehlédnutelného televizního vysílače a kostela sv. Prokopa. Se svými zhruba 80 tituly ročně se řadí mezi dvacítku největších českých nakladatelů. V řadě tematických oblastí – v historii a literatuře faktu, ve filosofii a teologii, v beletrii, zahrnující jak prózu, tak poezii, v dárkových publikacích, v kuchařkách a knihách věnovaných otázkám zdraví – se snaží nabízet kvalitní literaturu novou i léty prověřenou.
Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCizí země
Kdo stojí za zmizením šéfky britské MI6?

Cumming, Charles

Vyšehrad, 2016

Napsat komentář