Získejte poslední případ prokurátora Szackého

Zygmunt Miloszewski_Hnev
Nález lidské kostry v bývalém protileteckém krytu není podle prokurátora Teodora Szackého žádným náročným případem. Jde přeci bezpochyby o ostatky z dob války. Jenže co když tomu tak není?

Nejsložitější případ prokurátora Szackého

Závěrečný díl trilogie s prokurátorem Szackým.

Prokurátoři ani policisté nemají příliš v oblibě případy domácího násilí. Upřednostňují „opravdové“ zločiny, jako je vražda nebo krádež, kde je všechno od začátku jasné a jediným úkolem je zjistit, kdo čin spáchal. Nemají rádi, když u soudu stojí slovo proti slovu. Nemají rádi, když oběti své výpovědi ze dne na den odvolávají. Takovými případy opovrhují. A prokurátor Teodor Szacki se v tomto ohledu od svých kolegů nijak neliší.

Szacki žije už třetím rokem v Olštýně na severu Polska. Jednoho dne ho pošlou do bývalého protileteckého krytu, kde byla během silničních prací nalezena lidská kostra. Stejně jako všichni i on je přesvědčen, že se jedná o ostatky olštýnského Němce z dob války. Nenechá je však pohřbít a předá je místní lékařské fakultě ke studijním účelům. Tím považuje celou věc za ukončenou, ovšem netuší, že ve skutečnosti to je začátek nejsložitějšího případu v jeho kariéře. Případu, do kterého se zaplete natolik, že úplně ztratí profesní odstup a bude nucen dělat nevratná rozhodnutí.

 

Hněv

Autor: Zygmunt Miłoszewski

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Tereza Pogodová
Počet stran: 405
Vazba: vázaná
Vydáno: 3/2016
ISBN: 978-80-7491-543-7

Přečtěte si více o knize Hněv, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte ani na náš článek.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Do mysli se jí vtírá myšlenka, že ve filmech to vypadá úplně jinak a že by měli filmaři na konci titulků uvádět informaci: „Vážení diváci, upozorňujeme vás, že uškrtit druhého člověka vyžaduje ve skutečnosti nadlidskou sílu, dobrou koordinaci pohybů a především skvělou fyzickou kondici. Sami to rozhodně nezkoušejte.“
Už jenom udržet oběť je neuvěřitelný výkon. Tělo se brání smrti všemi možnými způsoby. Těžko se tomu dá říkat boj, spíš je to něco mezi křečemi a epileptickým záchvatem. Všechny svaly se napínají a vůbec to není tak, jak píšou v románech, tedy že oběť slábne. Čím je konec blíže, tím víc se svalové buňky snaží využít zbytků kyslíku k tomu, aby se tělo osvobodilo.
Což znamená, že není možné dopřát jim kyslík, protože potom by všechno začalo znovu. Což znamená, že nestačí oběť udržet, ale navíc je nutné ji škrtit. A doufat, že příští vzepětí jejího těla bude poslední, že na další už jí nebudou stačit síly. (str. 10)

 

O autorovi

Zygmunt-MiloszewskiZygmunt Miłoszewski (nar. 1976) je spisovatel, reportér a redaktor. Proslavil se svými detektivkami s prokurátorem Teodorem Szackým. Za první dva díly série, Zapletení (2007; česky Host 2011) a Zrnko pravdy (2011; česky Host 2014), obdržel cenu Nagroda Wielkiego Kalibru za nejlepší polský kriminální román a obě knihy byly rovněž zfilmovány. Francouzský překlad knihy Zapletení se dostal do užší nominace na cenu za evropský krimiromán Prix du polar européen. Za celou sérii byl Miłoszewski oceněn prestižní polskou cenou Paszport Polityki. Jeho další román Nezaplatitelný (2013; česky Host 2015) byl v Polsku vyhlášen Knihou roku 2013. Závěrečný díl série s prokurátorem Szackým Hněv (2014) se podle knihkupectví Empik stal v roce 2014 nejprodávanější knihou v kategorii polská literatura a byl nominován na cenu Nagroda Wielkiego Kalibru 2015.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Hněv

Stejně jako všichni okolo je prokurátor Teodor Szacki přesvědčen, že kostra nalezená v bývalém protileteckém krytu patří olštýnskému Němci a leží zde už od války. Jenže to, co se zdá zpočátku jako banální případ, začne brzy narůstat do mnohem větších rozměrů a prokurátora Szackého čeká nejtěžší případ v jeho kariéře. Podaří se mu odhalit, komu kostra ve skutečnosti patřila a kdo ji v krytu zanechal? To si přečtěte v závěrečné části trilogie, jejímž autorem je Zygmunt Miłoszewski.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Hněv vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Hněv
probíhá od 27. dubna do 10. května 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 2 krimi romány Hněv

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeHněv

Miłoszewski, Zygmunt

Host, 2016

Napsat komentář