Špionážní sci-fi thriller z blízké budoucnosti

ochlazeni
Máme vůbec bez ruského plynu šanci? Jaká by nastala situace, kdyby se Kreml rozhodl zastavit dodávky plynu a ropy do Evropy? Jaký vliv by to mělo na politická rozhodnutí představitelů Evropské unie i jednotlivých států?


Autorem sci-fi thrilleru z blízké budoucnosti Ochlazení, který vyšel na Velký knižní čtvrtek 17. března 2016 v nakladatelství Prostor, je český překladatel, tlumočník, psycholog, publicista, spisovatel, textař, politik, diplomat a vyslanec ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska Michael Žantovský. Žantovský se jako překladatel z angličtiny zaměřoval hlavně na moderní prózu a drama (například E. L. Doctorow, Joseph Heller, Tom Stoppard), překládal povídky a filmy Woodyho Allena, o němž napsal i monografii. Překládal i nebeletristickou literaturu, například knihy Madeleine Albrightové či Henryho Kissingera. Z hebrejštiny pak přeložil Příběh o lásce a tmě Izraelce Amose Oze. Titul Ochlazení vydal Žantovský již roku 2008 pod pseudonymem Daniel Wolf.

Román Ochlazení nastiňuje hypotetickou budoucnost, ve které se vztahy mezi Evropskou unií, NATO a Ruskem ochladí natolik, že dojde i k ochlazení fyzickému – Rusko totiž přestane za tuhé zimy Evropě dodávat ropu a plyn. Stane se tak po události, kdy Evropská unie a NATO sankcionují Rusko kvůli jeho vojenskému obsazení Běloruska. Tato intervence měla za cíl potlačit demokratizaci této země pod vedením opozice, stojící proti diktátorskému režimu čerstvě svrženého Pavlušenka. Do tohoto prostředí je zasazena postava hlavního hrdiny a vypravěče příběhu Josefa K., jenž příběhem prochází v úmyslné paralele s postavou Franze Kafky, jak uvádí sám autor v doslovu knihy.

Josef K. je muž středního věku a expert na postsovětské státy. Poté, co je Rusy vypovězen ze svého dosavadního místa, tedy z velvyslanectví v Minsku, dostane za úkol prověřit jistého českého podnikatele, který býval komunistickým rozvědčíkem. Jenže podnikatel záhy zemře, stejně jako jeho manželka s milencem…

Žantovského román se Kafkou inspiroval nejen co se hlavní postavy týče, ale i ve své atmosféře. Hlavní hrdina se neustále utápí v pochmurné nejistotě (kdo četl Kafkův Zámek či Proces, jistě si dokáže tento pocit, Kafkou tak perfektně vystižený, živě představit), když neví, co jej čeká v nejbližší budoucnosti a proč se věci kolem něj dějí tak, jak se dějí. Neustálá přítomnost možné smrti hlavního hrdiny působí svým melancholickým tónem i na čtenáře. Obzvláště silné jsou kromě emocí části věnované psychologii postav, které autor popsal velmi věrohodně a zasvěceně (ostatně psychologii se sám věnuje).

Velmi silnou stránkou knihy je uvěřitelnost příběhu. Je znát, že autor se v politice delší dobu pohybuje a sleduje ji, protože, ačkoli je kniha klasifikována jako sci-fi příběh, čtenáři může připadat, jako by děj byl gradací současného vývoje. Ostatně v jistém smyslu tomu tak je – je šokující sledovat, jak se několik let poté, co Žantovský své dílo sepsal, některé jeho prognózy staly realitou (viz situace na Ukrajině). K realističnosti příběhu přispívá i fakt, že autor nepopisuje věci černobíle, stejně jako v reálném životě není nic esencí čistého dobra či zla.

Kniha Michaela Žantovského Ochlazení je nejen velmi čtivě sepsaný sci-fi thriller, ale i beletrizovaná úvaha o možné budoucnosti, která se v jistých ohledech pomalu přítomností doopravdy stává. Doporučuji ji především čtenářům zajímajícím se o současnou politickou situaci, a samozřejmě také každému, kdo má rád napínavé příběhy plné zajímavých myšlenek, podněcujících k zamyšlení.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOchlazení
Špionážní thriller z blízké budoucnosti

Žantovský, Michael

Prostor, 2016

Napsat komentář