Čtvrtý případ pro bruselského detektiva

Alain Berenboom_Gutmeyerovo bohatstvi
Gutmeyerovo bohatství, v pořadí čtvrtý detektivní příběh francouzsky píšícího belgického autora Alaina Berenbooma, sleduje další případ soukromého bruselského detektiva. Tentokrát se do něj promítne také bouřlivá historie Československa 20. století.

Alain Berenboom má vrozený talent psát o věcech vážných zlehka a o věcech lehkých vážně. A to se týká speciálně tohoto, v pořadí už čtvrtého pátrání, jež vede bruselský detektiv Michel Van Loo, tak neobratný, a přitom tolik dojemný. Deset let po válce odhaluje totožnost muže, který se vydává za pražského žida Gutmeyera, jenž měl zahynout v Osvětimi, náhle se však objevil ve švýcarské bance, vybral značnou sumu ze svého předválečného konta a chce svůj majetek užívat. To se nelíbí dceři skutečného Gutmeyera, nádherné a tajemné Ireně. Aby to nebylo tak jednoduché, vloží se do hry i tajní agenti nedávno vzniklého státu Izrael. Pokračování série úspěšných detektivních příběhů belgického autora tentokrát upomíná i na historii Československa 30. až 50. let 20. století.

 

Gutmeyerovo bohatství

Autor: Alain Berenboom
Přeložil: Tomáš Havel

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-1649-6
Doporučená cena: 289 Kč

Knihu Gutmeyerovo bohatství vydalo nakladatelství Argo.

 

Ukázka z knihy

Dáma, jež volala, se odkázala na Celtic, tedy společnost, která mi zajišťovala obživu. Zastřený hlas, přízvuk nejasného původu, strohý a rozhodný tón. Lidová komisařka, která z opačné strany železné opony přijela jedině kvůli tomu, aby se setkala se mnou? K mému překvapení se později ve dveřích objevila mladá žena s dlouhými kučeravými vlasy spadajícími na ramena s propracovanou elegancí. Když se s grácií filmové hvězdy usazovala v křesle, nemohl jsem si pomoct a pohledem zavadil o prsa zvýrazněná těsným bolerkem a zálibně si prohlédl šibalský nosík ozdobený roztomilou pihou. Lehkým pohybem hlavy pohodila vlasy. Řeknu vám, že lidoví komisaři se vůbec nepodobají americkým propagandistickým obrázkům.
Jediným mrknutím ohodnotila základní jmění agentury Van Loo i její hodnotu na mezinárodních burzovních trzích. Nic jí neuniklo. Ubohá kancelář, potřísněný svrchník, kruhy pod očima a překvapený výraz vyvolaný jejím příchodem. Ale neodradilo ji to.
„Pan Van Loo?“
Byl to ten hlas, který si se mnou sjednal schůzku. To bylo nad slunce jasné.
„Vaše služby mi vřele doporučil pan Tongerloo. Prý jste pro jeho společnost vedl velice složité vyšetřování.“
Vzpomněl jsem si na tlustého, plešatého muže, který zastupoval Celtic v belgickém Kongu, kde jsem o pár let dřív pracovně pobýval.
„Tongerloo se vrátil domů?“
Když jsem ho tenkrát v Leopoldville poznal, vytušil jsem, že africká epizoda je pro něj hotové utrpení. Snášel ji jen díky naději, že po návratu do Belgie bude za svou oběť odměněn postupem v hierarchii podniku.
„Ne, bydlí stále v Leopoldville. K jeho smůle vrchní šéf dosadil na místa v Antverpách, na která si pan Tongerloo brousil zuby, své dva synovce.“
Pokrčila rameny a povzdechla si, čímž lehce pozdvihla okraj bolerka.
„Dobré předválečné zvyky zase nabyly vrchu. Jmenování kamarádíčků a služební postupy skrz kanape…“ (str. 6–7)

 

Alain Berenboom

Alain Berenboom se roku 1947 narodil v Bruselu otci, který pocházel z malého městečka poblíž Varšavy (Polsko), a matce původem z Vilniusu (Litva). Vinou zmatků, které vládly v Evropě 20. století, se z něj stal francouzsky píšící belgický spisovatel. Jeho kosmopolitní původ a kulturní zázemí bezpochyby vysvětlují, proč své čtenáře tak rád zavádí do různých koutů všech kontinentů, nejraději tam, kde to vře. A přesto jeho hrdinové nejsou žádní dobrodruzi – ve skutečnosti na nějaké dobrodružství nemají ani pomyšlení. A tak lze v Berenboomových knihách vystopovat základní prvky belgického umění: sebevýsměšný humor, směs velkoleposti a skromnosti, to vše dochucené kapkou absurdity.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Argo.


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než 2000 titulů. Za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu. Žánrové spektrum v poslední době obohatilo též o sci-fi a fantasy tituly. Do svého profilu zahrnuje čím dál více také velké obrazové publikace.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGutmeyerovo bohatství

Berenboom, Alain

Argo, 2016

Napsat komentář