Vyhrajte příběh přátelství mladého Toma a tučňáka

Co-me-naucil-tucnak-perex
Když dvacetiletý Tom zachraňoval během svého výletu do Uruguaye tučňáka, který uvízl v ropné skvrně, vůbec ho nenapadlo, jak vděčný mu černobílý tvor bude. Příběh o neobvyklém vztahu člověka a zvířete si můžete přečíst právě nyní.

Jedinečné přátelství

Jedinečný, silný životní příběh o nevídaném vztahu mezi mladým učitelem a tučňákem. Pro všechny, kteří kdy snili o tom rozumět řeči zvířat.

Dvacetiletý Tom Michell, toužící po dobrodružství, přijme místo učitele na prestižní argentinské internátní škole. Během svého výletu do Uruguaye zachrání tučňáka uvězněného v ropné skvrně. Ten den se jeho život navždy změní. Pták, který dostane jméno Juan Salvador, odmítá mladého učitele opustit a jemu tak nezbývá nic jiného, než svého nového „domácího mazlíčka“ propašovat přes hranice a vrátit se s ním zpět do školy. Tučňák se samozřejmě brzy dostává do centra pozornosti. Stane se z něj nejen maskot ragbyového týmu, důvěrník paní domácí, spoluhostitel Tomových párty, ale také nejokázalejší plavecký trenér ve světových dějinách. Navzdory těžkým časům peronistické vlády, hrozivé ekonomice a politickým bojům Juan Salvador všechny kolem sebe rozveseluje.

 

Co mě naučil tučňák

Autor: Tom Michell

Vydalo: nakladatelství Noxi
Překlad: Irena Steinerová
Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Vydáno: 3/2016
ISBN: 978-80-8111-314-7

Přečtěte si více o knize Co mě naučil tučňák, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Noxi.

Vydavatelství Noxi působí na českém a slovenském knižním trhu od roku 2004 a jeho zakladatelkou je Jana Mišíková. Zatím vydalo téměř 200 knih a nabídku stále rozšiřuje. Čtenářům nabízí úspěšné tituly, které se v zahraničí staly bestsellery, především pak knihy o zdravém životním stylu ale i kvalitní beletrii.

 

Ukázka z knihy

Cestou zpátky se mi hlavou honily bláznivé otázky. Co řeknu, když mě někdo zastaví? Smí se v Uruguayi sbírat dehtem nasáklí tučňáci? Většina zemí v Jižní Americe byly v té době policejní státy a nijak by mě nepřekvapilo, kdyby existoval nějaký absurdní zákon zakazující takovou záchranu.
Nerovnoměrným poklusem jsem se vracel zpátky po pláži a rozhodl se, že se pokusím tučňáka aspoň očistit. Vzpomínal jsem si, že jako děti jsme používali k odstranění dehtu z plážových osušek máslo, a věděl jsem, že v ledničce v bytě máslo mám, a k tomu ještě olivový olej, margarín a saponát.
Nést ptáka s nataženou paží bylo dost vyčerpávající a často jsem musel ruce střídat. Držel jsem ho za nohy, bál jsem se však, abych tomu zuřivému stvoření ještě víc neublížil, a proto jsem mu mezi nohy zasunul prst, abych lépe odhadl sílu svého sevření. Nedělal jsem si iluze; pro toho nebožáka to nebylo nic pohodlného. Nakonec jsme však bez větších nehod dorazili k cíli. Přes veškerou snahu se tučňákovi nepodařilo mě zranit – a mě cestou neovládlo pokušení ho dorazit.
Mým dalším problémem bylo jak proklouznout kolem hrůzu nahánějící vrátné, která seděla v kumbálu pod schody. Během mého pobytu vždycky vybíhala ven jako zuřivý hlídací pes a kontrolovala každého návštěvníka, jako by se nám nedalo věřit. Bylo nad slunce jasnější, proč si správcové budovy najali právě tuto osobu, aby zajistili, že se hosté budou během pobytu chovat spořádané – ta bába se totiž pro takovou práci přímo narodila. Jenže jakýmsi podivným řízením osudu tam v tom jediném případě, kdy by měla doopravdy důvod ke znepokojení, nebyla. Vzduch byl čistý. (str. 19–20)

 

Vyhrajte knihu Co mě naučil tučňák

Dvacetiletý Tom Michell by rozhodně nikdy neřekl, že by se jeho nejlepším přítelem a domácím mazlíčkem mohl stát tučňák. Přesto právě to jej potkalo a tato událost doslova obrátila jeho život naruby. Přestože od prvního setkání této neobvyklé dvojice na pláži v přímořském letovisku Punta del Este uplynulo již čtyřicet let, Tom na Juana Salvadora stále vzpomíná. Silný a dojemný příběh o jejich přátelství a soužití, který zároveň srší humorem, si můžete přečíst právě nyní i vy.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Noxi vám navíc přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Co mě naučil tučňák vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Co mě naučil tučňák
probíhá od 19. března do 1. dubna 2016.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 skutečné příběhy Co mě naučil tučňák

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeCo mě naučil tučňák
Úchvatný příběh, který dojal celý svět

Michell, Tom

Noxi, 2016

Napsat komentář