Tajemná místa našeho kraje

cechy
Znát dobře svoji zemi by měla být samozřejmost. Mnoho z nás si možná i myslí, že tyto vědomosti má. Vyznáte se ale i v posvátných a tajemných místech naší vlasti? Připravili jsme pro vás několik knih, které vám s touto tematikou pomohou.

S mnoha místy jsou odedávna spojeny příběhy, legendy, pověsti… Někdy ale ani ony nedokáží vysvětlit magičnost, posvátnost, nebo i jen podivuhodnost některých míst, na které můžete v naší vlasti narazit. Veronika Rubínková po takovýchto místech pátrala. Ve své nové knize odkrývá jejich příběhy.

Tajemné síly Čech a Moravy

Autorka: Veronika Rubínková

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 133×185 mm
ISBN: 978-80-7428-270-6
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Tajemné síly Čech a Moravy vydalo nakladatelství Plot.

Naše země je odpradávna kolbištěm sil, které nedokáže uspokojivě popsat ani věda, ani křesťanská nauka. Sil, které jsou starší a temnější, než bychom čekali, a jejichž existenci si my, moderní lidé, mnohdy ani nepřipouštíme. Máte-li odvahu, vydejte se s Veronikou Rubínkovou po stopách dávno zapomenutých rituálů, podivuhodných zázraků, tajných kultů a nerozluštitelných šifer. Lepší průvodkyni si totiž nemůžete přát. Ale buďte opatrní – možná se dozvíte víc, než byste chtěli.

Ukázka

tajemne sily cech a moravyVe starých kronikách je dochováno mnoho záznamů o nevysvětlitelných úkazech na obloze. Existuje u mnoho na tehdejší dobu odvážných hypotéz. Připomenu třeba Giordana Bruna, který hlásal, že ve vesmíru určitě existuje život. Nebo například německého církevního hodnostáře Mikuláše Kusánského, který žil v patnáctém století. Ten tvrdil obdobnou věc, že by mohl existovat mimozemský život. Stejně uvažoval i jeho předchůdce Albert Veliký, žijící o tři století dříve.

————————————————

Kromě spíše neznámých míst má Česká republika i mnoho těch, o jejichž posvátnosti se všeobecně ví. Vždyť kdo by neznal Říp či Hostýn? Ovšem za známou maskou se dosud skrývá mnoho tajemství.

Posvátná místa České republiky

Autor: Vladimír Liška

Počet stran: 216
Vazba: vázaná
Formát: 130×206 mm
ISBN: 978-80-7466-953-8
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Posvátná místa České republiky vydalo nakladatelství Alpress.

Autor zavede čtenáře na místa spojená s dávnými legendami a mýty, k nimž chová úctu a jejichž proslulost zná celý český národ. K ojedinělým lokalitám naší vlasti bezesporu patří Říp, Hostýn, Petřín, Svatá Hora u Příbrami. Tato i další zajímavá místa oplývají mnoha tajemstvími, a věřte, že určitě stojí zato se s nimi seznámit podrobněji.

————————————————

Po Středních Brdech se dlouho procházeli pouze vojáci. Nyní se ale otevírají veřejnosti, která tak má možnost prozkoumat jejich neponičenou krásu a tajemnost. Co ukrývá kraj, který připomíná keltský Boiohemum?

Střední Brdy – hory uprostřed Čech

Autor: Václav Cílek

Počet stran: 184
Vazba: vázaná
Formát: 300×215 mm
ISBN: 978-80-7363-720-0
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Střední Brdy – hory uprostřed Čech vydalo nakladatelství Dokořán.

Uprostřed hustě zalidněných středních Čech leží pohoří, které se podobá Šumavě. Posledních skoro sto let jej kromě vojáků a lesníků navštívilo jen pár lidí. Na jeho okrajích se zvedají tři bájné vrchy pokryté pravěkými pevnostmi a možná i svatyněmi. Kraj, který je pod vládou železa, zlata i bronzu, se lesní opuštěností podobá dávnému keltskému Boiohemu. Je to kraj uhlířů, pytláků a dalších lidí a bytostí lesa. Na jaře zde rozkvétají louky plné modrých kosatců, na podzim se skály pokryté buky a duby barví do žluta a suťová pole pokrývá rajská zahrada mechů a lišejníků. A přece je v těchto krásných skalnatinách a šedavých horizontech něco studeného a skoro nepřátelského – snad stíny bojovníků, dýmy milířů, strašidelné pověsti o lesních démonech či odlesk hornické a cvočkařské bídy.

Ukázka

stredni brdyK prvním dokladům člověka v regionu patří nálezy valounové industrie, připisované některými archeology homo ergaster (česky někdy překládán jako člověk dělný) z období nejstaršího paleolitu (cca 1,7 milionu let staré), které byly nalezeny nad Berounem, asi 2 km směrem na Prahu, při stavbě dálnice – v současnosti se však vedou spory o to, zda tyto nálezy vůbec byly upraveny lidskou rukou, a zejména v zahraniční literatuře jsou považovány za nevěrohodné.

Zaujala vás ukázka? Přečtěte si z knihy více.


Jak moc dobře znáte svou vlast? Zaujaly vás knihy? Chcete se o tajemných místech dozvědět více? Napište nám o tom!

Nezapomeňte se také zapojit do našich aukcí, v nichž najdete mnoho zajímavých knih za skvělé ceny.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTajemné síly Čech a Moravy
Pravá tvář Satana, středověké orgie a záhadné šifry

Rubínková, Veronika

Plot, 2015

zobrazit info o knizePosvátná místa České republiky

Liška, Vladimír

Alpress, 2016

zobrazit info o knizeStřední Brdy – hory uprostřed Čech

Cílek, Václav - Mudra, Pavel - Sůvová, Zdenka - kol.

Dokořán, 2015

Napsat komentář