Válka z první ruky

Fotka-WW1
Všichni asi doufáme, že v blízké době žádnou válku sami nezažijeme. O těch minulých jsme sice slyšeli strašné věci, ale přeci jen to většinou byla pouhá čísla – počty padlých, data bitev a síly armád. V dnešních tipech se podíváme na válku zevnitř. Jaké to je být její přímou součástí?

Začneme trochu netradičně. Není nic nezvyklého na tom, že si současný autor vypůjčí klasický příběh a volně na něj naváže. Už zdaleka ne tak často se ale stává, aby napsal celý román o postavě, která v původním díle hrála vedlejší roli. V knize Krajinou mrtvých mužů od Roberta Ryana se v kůži doktora Watsona, parťáka slavného Sherlocka Cumber–, pardon, Holmese, podíváme do krvavých zákopů první světové války.

Krajinou mrtvých mužů

Autor: Robert Ryan
Přeložila: Kateřina Kovářová

Počet stran: 456
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-259-0463-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Krajinou mrtvých mužů vydalo nakladatelství Plus.

V zákopech první světové války denně umírají tisíce mužů, jeden mrtvý navíc sotva koho překvapí. Až na to, že tohle tělo je plné bizarních ran, což neunikne pozornému zraku doktora Watsona, který dříve asistoval při vyšetřování samotnému Sherlocku Holmesovi. Tvář mrtvého je zmodralá, čelisti sevřené v strašlivé grimase, oči vylézají z důlků, jako by spatřily cosi nepředstavitelně hrůzného. Něco tu nehraje! A to je teprve začátek. Brzy se objeví další těla a je na Watsonovi, aby vypátral zákeřného vraha ze zákopů. Komu má důvěřovat? Kdo je nepřítel? A dokáže útočníka zastavit dřív, než znovu udeří? Uprostřed krvavé řeže, během válečného běsnění, jež trhá svět na kusy, musí Watson vystoupit ze stínu svého učitele a sám se vyřešit tajemství, k němuž ho dovedou záhadná úmrtí.
První kniha ze série s doktorem Watsonem.

Ukázka z knihy

Jak tak kráčeli chodbou k přednímu vchodu Somerset House, Churchill si zapálil doutník velký jako kavaleristovo kopí. „Neměl jsem tušení, že tu jste, pane,“ řekl Watson.

„Chtělo to nějaké tahání za nitky, to přiznávám.“

Watson si dobře uvědomoval, že po debaklu u Dardanel sesadili a vyhnali předchozího ministra vnitra i prvního lorda Admirality. „Nakonec mi dali Královskou skotskou pěchotu, aby mi zavřeli hubu. Ale je to dobrá parta. Nejdřív mi jako Anglánovi samozřejmě nevěřili, zvlášť když jsem se objevil s vlastní vanou a ohřívačem, ale divil byste se, čeho dosáhnete párem čistých suchých ponožek pro každého.“ Zasmál se, tvář mu halil kouř z právě zapáleného doutníku.

„Je mi líto, že jste byl svědkem té scény předtím. Phipps je jeden z těch, co chtějí, abychom seděli s rukama v klíně a čekali, až Němci udělají první krok. Můj bože, taky jsem bojoval s Búry a stejně se zdá, že jsme se nic nenaučili. Malé lehké bojové jednotky, vysoce pohyblivé, trošku rozčeřit vody. Právě to potřebujeme. Ne sedět rok za rokem v dírách v zemi. Musíme jim připomenout, že v sobě máme pořád bojového ducha.“

Přečtěte si celou ukázku z knihy.

————————————————

U slavných literárních děl ještě chvíli zůstaneme. V nakladatelství Radioservis totiž vychází pokračování načtené verze slavného Haškova Švejka. Pokud máte tuto humoristickou a typicky českou prózu začátku 20. století v oblibě, mohu vám slíbit, že se vám audiokniha v podání Oldřicha Kaisera bude líbit.

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2 [Audio na CD]

Autor: Jaroslav Hašek
Čte: Oldřich Kaiser

Vazba: ISBN: 8590236076020
Doporučená cena: 199 Kč

Audioknihu Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2 vydalo nakladatelství Radioservis.

Pokračování úspěšné audioverze jedné z nejoblíbenějších českých knih. Kompletní znění II. dílu Na frontě v podání Oldřicha Kaisera.

Stejně jako rozhlasovou verzi prvního dílu Osudu dobrého vojáka Švejka za světové války z roku 2013, i druhý díl Na frontě nastudovala režisérka Markéta Jahodová s Oldřichem Kaiserem a doprovodila hudbou pražského hospodského harmonikáře Josefa Čečila.

Pokud vás zajímá, jak je toto klasické dílo namluveno, můžete si na webu nakladatele poslechnout ukázku.

————————————————

Pokud jste si doposud knihu pro sebe nenašli, nevadí. Nyní se totiž podíváme na speciální Military BOX, ve kterém najdete rovnou tři knihy s válečnou tématikou. Určitě jste slyšeli o Americkém sniperovi – knize, která se stala předlouhou stejnojmenného oscarového filmu, který proběhl kiny loni. Další dvě díla už tak známá nejsou. Zatímco Vládcové nebes své čtenáře odnesou na krvavé nebe druhé světové války, Špion mezi přáteli se dívá na druhou, daleko tajuplnější stránku války. Tato kniha sleduje neuvěřitelné osudy Kima Philbyho, dvojitého agenta, který během studené války pracoval v Británii pro KGB.

Military BOX

Autoři: Jim DeFelice, Ben Macintyre, Donald L. Miller, Chris Kyle, Scott McEwen

Počet stran: 1488
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 9788026408925
Doporučená cena: 990 Kč

Knihu Military BOX vydalo nakladatelství CPress.

Vládcové nebes jsou osobním příběhem amerických hochů od bombardérů v době 2. světové války, kteří tento válečný konflikt přenesli až na samotný práh pomyslného Hitlerova domu. S vyprávěcí silou vlastní beletrii bere Donald Miller své čtenáře na nervy drásající jízdu pod palbou pročesávané oblohy nad Berlínem, Hannoverem a Drážďany, zatímco současně líčí také strašlivou cenu, kterou za bombardování zaplatili sami Němci. Ben Macintyre, autor knihy Operace Double Cross, rozkrývá ve své nové publikaci jeden z největších špionážních příběhů dvacátého století. Kim Philby byl dvojí agent, který se dokázal vypracovat mezi vysoké důstojníky britské tajné služby a působit zároveň v KGB, které v průběhu studené války předával ty nejdůvěrnější informace. Nové osobní materiály i způsob zpracování dávají možnost nahlédnout do jednoho zvláštního přátelství, které sehrálo v dějinách nečekanou úlohu. V letech 1999 až 2009 zaznamenal Chris Kyle z jednotky amerického námořnictva SEAL nejvíce odstřelovačských zásahů v dějinách USA. Nepřátelé mu přezdívali Ďábel, spolubojovníci ze SEALu Legenda. Tato autobiografická kniha líčí strhujícím způsobem bojové zážitky, které Kyle na jednotlivých misích prožil a představuje jeden z nejvýznamnějších válečných memoárů všech dob. Přináší osobní zpověď vojáka od jeho výcviku přes jednotlivá nasazení až po traumata z války.

Ukázka z knihy Špion mezi přáteli

Philbyho život na anglických předměstích vypadal ve srovnání s pestrými zážitky Elliotta v přední linii špionážní války fádní. St. Albans byl od Istanbulu daleko, podle Philbyho byl vlastně daleko odevšud, včetně Londýna, kde se dělala ta nejzávažnější rozhodnutí, co se zpravodajské činnosti týče, a kde bylo také možné se dostat k těm nejcennějším tajným informacím. Počátkem roku 1943 ovšem Felix Cowgill oznámil, že Pátá sekce se bude stěhovat na ulici Ryder Street, v samém srdci londýnské čtvrti St. James’s. Philbymu zpráva udělala ohromnou radost, protože nové kanceláře byly jen „dvě minuty od MI5 a patnáct od ulice Broadway“, kde sídlilo ústředí MI6. Bude to nyní mít blíže do svého klubu, blíže na dýchánky, které organizuje Tommy Harris a kde se toho tolik napovídá, a blíže také ke svým sovětským nadřízeným. Ryder Street byla navíc ideálním místem, odkud bylo možné vyhodnotit důležitého nového hráče ve válečném zpravodajském boji, spřátelit se s ním a nakonec jím manipulovat.

Neváhejte si přečíst i další ukázky z knihy.


Neváhejte nahlédnout do našich speciálních knižních aukcí.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor do komentářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAmerický sniper

Kyle, Chris - McEwen, Scott - Defelice, Jim

CPress, 2015

zobrazit info o knizeKrajinou mrtvých mužů

Ryan, Robert

Plus, 2015

zobrazit info o knizeOsudy dobrého vojáka Švejka za světové války 2 [Audio na CD]

Hašek, Jaroslav

Radioservis, 2015

zobrazit info o knizeMilitary BOX

kol.

CPress, 2015

zobrazit info o knizeVládcové nebes

Miller, Donald L.

CPress, 2013

zobrazit info o knizeŠpion mezi přáteli
Kim Philby a jedna velká zrada

Macintyre, Ben

CPress, 2014

Napsat komentář