Napětí s nádechem nadpřirozena

Napeti s nadechem nadprirozena
Máte rádi příběhy, kterým nechybí pořádná dávka napětí a humoru, ale přitom jsou i tajuplné, hrozivé a podmanivé? Pak jsou dnešní knižní tipy přesně pro vás! 

Příznivci proslulého seriálu Pán času (Doctor Who) se už dočkali i několika jeho knižních podob. Teď však přichází něco zcela nového! Soubor jedinečných povídek od těch nejoblíbenějších autorů současnosti, jako je např. Neil Gaiman nebo Patrick Ness.

Doctor Who: 11 doktorů, 11 příběhů

Autoři: kolektiv autorů
Přeložila: Věra Kovářová

Počet stran: 416
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7462-869-6
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Doctor Who: 11 doktorů, 11 příběhů vydalo nakladatelství Jota.

Soubor povídek slavných autorů k 50. výročí vysílání první epizody kultovního seriálu Pán času (Doctor Who) je nabitý překvapivými zápletkami, které se odehrávají na možných i nemožných místech vesmíru, je plný humoru a samozřejmě Doktorů! Každá povídka představuje jednu z inkarnací Pána času. Jednou nás zavede do starověkého Babylonu, podruhé na planetu vytvořenou podle vzoru Las Vegas, jindy na vesmírnou stanici v podobě obřího stromu.
Doktor s humorem a lehkostí sobě vlastní řeší různé záhady, například kde se ve vikingské vesnici vzaly elektrické kabely a jak to vlastně bylo se starými severskými bohy, co mění lidi v Nevadské poušti v hromádky černého slizu, kdo přepsal celý vesmír a způsobil, že jsou Dalekové mírumilovní, nebo proč osoby ve zvířecích maskách skupují domy na Zemi za astronomické sumy a kam zmizela Polly.
Slavná jména autorů a snad ještě slavnější fenomén v podobě Pána času zaručují skvělou zábavu a napínavé čtení, jež budete jen těžko odkládat.

 

Ukázka z knihy

V sobotu stál pan Browning v prázdné kuchyni. Peníze úspěšně uložil v bance, což rázem smazalo všechny jeho dluhy. Nábytek, který si chtěl nechat, už naložili do stěhovacího náklaďáku a poslali ke strýci pana Browninga, který měl velkou nepoužívanou garáž.

„Co když je to celé vtip?“ ptala se paní Browningová.

„Nevím, co je vtipného na tom dát někomu sedm set padesát tisíc liber,“ odvětil pan Browning. „Banka říká, že jsou pravé. Nejsou hlášené jako ukradené. Prostě nějaký bláznivý boháč, který chce koupit dům za mnohonásobně vyšší cenu.“

Zarezervovali si dva pokoje v místním hotelu, ačkoli sehnat pokoj v hotelu bylo těžší, než pan Browning očekával. Musel také přesvědčit paní Browningovou, která pracovala jako zdravotní sestra, že si teď pobyt v hotelu můžou dovolit. (str. 378)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Kolektiv autorů

Eoin Colfer je autorem mnoha slavných knih, mimo jiné Artemis Fowl, Supervědátor nebo Detektivní agentura Půlměsíc.
Michael Scott je jedním z nejúspěšnějších a nejplodnějších irských autorů. Má na kontě přes stovku knih různých žánrů, mnohé z nich se probojovaly do první desítky žebříčku The New York Times.
Marcus Sedgwick je literárními cenami ověnčený autor knih pro mládež, z nichž některé i sám ilustroval. V češtině vyšla například jeho kniha Moje ruka touží po meči.
Philip Reeve získal řadu cen už za svou prvotinu Smrtelné stroje. V češtině vyšla více než desítka jeho titulů, mezi nimi také Goblini a Goblini versus trpaslíci.
Patrick Ness je autorem úspěšné trilogie Chaos (Nakladatelství JOTA 2011, 2012) a nyní pracuje na prvním filmu založeném na jeho literární předloze (Volání netvora).
Richelle Meadová je autorkou bestsellerových sérií Vampýrská akademie a Pokrevní pouta. Žije v Seattlu v USA.
Malorie Blackmanová je považována za jednu z nejoriginálnějších a nejpřesvědčivějších autorek dětských knih. Napsala přes 60 děl a za svůj přínos literatuře pro děti obdržela mnoho prestižních cen.
Alex Scarrow byl kreslířem a tvůrcem počítačových her, než dospěl k tvůrčímu psaní. Napsal řadu úspěšných thrillerů a několik scénářů.
Charlie Higson je autorem proslulé hororové série Nepřítel. Spolupodílel se mimo jiné na tvorbě seriálu Randall a Hopkirk.
Derek Landy je skromný muž, který se nerad chlubí svými četnými literárními cenami. V češtině mu vyšlo několik knih, mimo jiné Detektiv bez bázně a hany nebo Hra s ohněm.
Neil Gaiman je mimo jiné autorem románů Nikdykde, Koralina a komiksové série Sandman. Napsal i dvě epizody seriálu Pán času (Žena Pána času a Noční můra ve stříbrné).

Informace o autorech byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.

————————————————

Sžíravé napětí a dotek nadpřirozena na vás čekají i v druhém dnešním tipu, jímž je román Filipa Alexandersona. Pusťte se do příběhu mladého Jonase, který se odehrává v atraktivním prostředí švédského Stockholmu.

Prvorozený

Autor: Filip Alexanderson
Přeložila: Helena Matochová

Počet stran: 360
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-259-0462-6
Doporučená cena: 389 Kč

Knihu Prvorozený vydalo nakladatelství Plus.

Drsný román s nádechem nadpřirozena odehrávající se ve Stockholmu. Pětadvacetiletý student Jonas si načerno vydělává na stavbách, aby uživil svou nemocnou matku. Jednoho dne se mu stane vážná nehoda, kterou však jako zázrakem přežije. Celý jeho život se obrátí vzhůru nohama a on musí najednou pochopit, kým je a co se s ním děje. Vzápětí Jonas zjišťuje, že po něm někdo jde a vydává se na útěk, který ho zavede do nejtemnějších zákoutí Stockholmu. V jiné části města bývalá policistka Viveca Eldhová pátrá po pachateli, který upaluje osamělé bezdomovce vysokým napětím. Když dostane za úkol vyšetřit brutální rituální vraždu, znovu se jí vybaví vzpomínky na události z její vlastní minulosti. Prvorozený je drsný, napínavý a akční román odehrávající se ve Stockholmu. Přináší i nádech nadpřirozena, díky kterému může čtenář pohlédnout na skutečnost úplně jinýma očima. Stockholm už nikdy nebude tím, co býval.

 

Ukázka z knihy

Jako by se vzájemně překrývaly dva obrazy a Jonas se musel rozhodnout, na který zaostří. Svět, na nějž byl zvyklý, pozbyl všech barev, až na provazce energie, které se táhly křížem krážem celým městem. Nad Slussenem se vznášel načervenalý smog a pohyboval se jako hejno ptáků.

„Co je tamto červené ve vzduchu?“

„Dáme si kafíčko, jaký je počasí, posílám pusu, kdo vyzvedne děti ze školky?“ Babka se dívala do mraku. K okolním stožárům z něj vybíhaly tenké provazce. „Některý z nás tohle zavede do záhuby. Naštěstí většina nevidí, jak je to vlastně odporný. Všichni tohle neumí jen tak vypnout a zapnout jako my dva. Ty totiž nejsi jen tak někdo, ty můj darebo.“

„Já jsem to přece říkala,“ řekla Leanderová.

„Z tý si nic nedělej, jenom závidí. A vypni se, je to náročný na spotřebu.“

Jonas znovu zamrkal. A byl zpátky. (str. 273)

Přečtěte si další ukázku.

————————————————

Náš třetí dnešní tip, román Jackaby Williama Rittera, není jen knížkou, která vás oslní nádhernou obálkou. Bezpochyby vás ohromí i její příběh, jehož hlavním hrdinou je svérázný a bystrý detektiv!

Jackaby

Autor: William Ritter
Přeložil: Vratislav Kadlec

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7491-484-3
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Jackaby vydalo nakladatelství Host.

Příběh detektiva, který se zabývá paranormálními jevy, překypuje troufalým vtipem a notnou dávkou hrůzy ve stylu Doktora Who a Sherlocka Holmese.

Abigail Rooková právě přicestovala do New Fiddlehamu v Nové Anglii. Píše se rok 1892 a ona nutně potřebuje najít práci. Potkává R. F. Jackabyho, detektiva objasňujícího nevysvětlené jevy, jehož bystré oko si všímá všeho neobvyklého – což zahrnuje i pozorování nadpřirozených bytostí. Abigail má zase jiný dar, dokáže si všímat obyčejných, ale podstatných detailů, takže se na místo Jackabyho asistentky výborně hodí. Hned během svého prvního dne v novém zaměstnání se Abigail ocitne uprostřed napínavého případu: ve městě řádí sériový vrah. Policie je přesvědčená, že se jedná o běžného kriminálníka, ale Jackaby si je jistý, že za vším stojí nelidská stvůra, jejíž existenci policie – s výjimkou mladého pohledného detektiva Charlieho Canea – vytrvale popírá.

 

Ukázka z knihy

„Už to mám,“ vyhrkla jsem. „Jste detektiv, že ano?“ Jeho pohled přestal těkat sem a tam a znovu se setkal s mým. Bylo mi jasné, že tentokrát jsem se trefila. „Jasně, jste jako ten, jak se jmenuje… Ten, co se s ním radí Scotland Yard, v těch povídkách, nemám pravdu? Tak co, je to tak? Nechte mě hádat – cítil jste z mého kabátu slanou vodu a na šatech jsem měla nezvykle zbarvenou hlínu nebo tak něco… Je to ono?“

Muž chvíli přemítal nad odpovědí. „Ano,“ řekl nakonec. „Tak něco.“

Chabě se pousmál, potom se otočil na podpatku, zamířil pryč a cestou k východu si ještě omotával šálu kolem krku. Přes uši si natáhl pletenou čapku, rozrazil dveře a zlomek okamžiku sbíral odvahu, než vykročil do mrazivého větru, který se kolem něj dral dovnitř. Ještě než se dveře pomalu zavřely, zachytila jsem mezi okrajem vlněné šály a pletenou čepicí poslední letmý pohled mračně šedých očí.

A pak byl pryč. (str. 15)

 Videoupoutávka

O autorovi

William_RitterWilliam Ritter je americký spisovatel. Vystudoval angličtinu a učitelství se zaměřením na tvůrčí psaní a folklor na Oregonské univerzitě. V současnosti učí na střední škole ve Springfieldu. Jackaby (2014) je jeho první román. Pokračování Beastly Bones vyšlo v USA na podzim 2015.

Zdroj informací a fotografie: stránky nakladatelství Host


Zapojte se do našich aukcí, kde najdete nejen tyto napínavé knihy.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDoctor Who: 11 doktorů, 11 příběhů

Kolektiv autorů

Jota, 2015

zobrazit info o knizePrvorozený

Alexanderson, Filip

Plus, 2015

zobrazit info o knizeJackaby

Ritter, William

Host, 2015

Napsat komentář