Nový život nacistů

Eric Lichtblau_Naciste ve sluzbach USA
Eric Lichtblau je autorem knihy Nacisté ve službách USA, v níž podává pravdivý příběh o tom, jak se Spojené státy americké staly bezpečným rájem pro Hitlerovy muže. Jak vlastně mohlo k něčemu takovému dojít? Čtěte a uvidíte…

Tisíce nacistů, od strážných z koncentračních táborů až po osoby zastávající vysoké funkce v německé Třetí říši, mizely po druhé světové válce na druhou stranu Atlantického oceánu, aby zde začaly v tichosti nový život. Tito lidé, z nichž mnozí figurovali na seznamech válečných zločinců, se ocitli pod ochranou americké vlády, CIA, FBI či armády a pokračovali dál ve své práci coby špioni, odborníci na zpravodajskou činnost nebo špičkoví vědci.

Kniha Nacisté ve službách USA nabízí poprvé na základě donedávna tajných dokumentů a rozhovorů s pamětníky ucelený příběh o tom, jak je možné, že řada někdejších nacistů mohla žít ve Spojených státech po dlouhé desítky let jako obyčejní občané. A co umožnilo, že se teprve dlouhá léta po jejich příchodu do země začali soukromí detektivové i vládní vyšetřovatelé snažit o jejich dopadení. I pak se ale někteří z nich těšili ochraně ze strany amerických tajných služeb.

 

Nacisté ve službách USA

Autor: Eric Lichtblau
Přeložil: Lumír Mikulka

Počet stran: 376
Vazba: vázaná
Formát: 150×217 mm
ISBN: 978-80-7462-861-0
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Nacisté ve službách USA vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

Tisíce nacistů proklouzly samy do země, když snadno přelstily americký migrační systém. Stovkám dalších se ale dostalo pomoci – od vysokých armádních a zpravodajských důstojníků z Pentagonu, CIA a z dalších organizací, které věřily, že tito noví imigranti – bez ohledu na jejich očividné spojení s nacistickým režimem a v některých případech i dokonce právě díky němu – se mohou stát pomocníky v boji proti hrozbě ze strany Sovětského svazu. Američtí představitelé z Washingtonu rádi opakovali, že nikdo nenávidí Sověty více než právě nacisté. A chtěli toto nepřátelství využít.

A tak se mohly Spojené státy americké stát domovem lidí, jako byl Jakob Reimer, Ukrajinec, jenž se usadil v Queensu a zařídil si příjemný život jako provozovatel restaurace a prodavač bramborových chipsů. Když roku 1952 přijel do Ameriky, popisoval Reimer sám sebe jako německého válečného zajatce, který pracoval v době války v kanceláři. Ve svém životopise ovšem vynechal méně příjemné rysy své služby za války: účast na likvidacích židovských vesnic v roli vyznamenaného důstojníka SS a výcvik nacistických strážných v Trawnikach. (str. 22–23)

Přečtěte si, jak ukázka pokračuje!

 

Řekli o knize

„Lichtblau využívá svých bohatých zkušeností investigativního novináře a čtivou formou přináší šokující, nicméně velmi důležitou výpověď. Nacisté ve službách USA jsou fascinujcí knihou, založenou na důsledném studiu všech dostupných materiálů.“

The New York Times Book Review

„Poutavá a zásadní kniha o úsilí amerického ministerstva spravedlnosti dostat nacistické válečné zločince žijící v USA před soud, která na základě nedávno odtajněných dokumentů odhaluje, jak americké zpravodajské služby s týmiž nacisty v minulosti odsouzeníhodným způsobem spolupracovaly.“

Elizabeth Holtzman, bývalá členka americké Sněmovny reprezentantů

 

Eric Lichtblau

Eric Lichtblau je investigativním reportérem washingtonské redakce listu The New York Times. Od roku 1999 se věnuje tématům souvisejícím s legislativou, politikou a národní bezpečností. Roku 2006 obdržel Pulitzerovu cenu za články odhalující existenci programu tajných odposlechů, schváleného po útocích z 11. září 2001 prezidentem Georgem W. Bushem. V minulosti pracoval patnáct let pro list Los Angeles Times. Je absolventem Cornell University a autorem knihy Bush’s Law: The Remaking of American Justice. Žije u Washingtonu s manželkou a dětmi.

Informace o autorovi byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.


Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi jedno z největších nakladatelství v České republice. Publikace se soustředí v několika edičních řadách.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNacisté ve službách USA
Jak se Spojené státy staly bezpečným útočištěm pro Hitlerovy muže

Lichtblau, Eric

Jota, 2015

Napsat komentář