Litovelský pivovar pana Josefa

josefuv-pivovar
Zlata Svozilová napsala román o svém dědečkovi Josefovi. Na tom by snad nebylo nic až tak zajímavého. Pokud by právě Josef Svozil nebyl zakladatel litovelského pivovaru a důležitá veřejná osoba v Čechách 19. století.

Rukopis románu nalezli potomci Zlaty Svozilové (1921–1994) až po její smrti a zhruba padesát let poté, co jej napsala. Vznikal v padesátých letech minulého století a vnučka zakladatele litovelského pivovaru zřejmě ve vzpomínkovém vyprávění nacházela únik před ponurou realitou kolektivistického třeštění a třídní msty, jejíž obětí se Svozilovi tehdy stali.

Román se téměř dobrodružně vrací až do poloviny 19. století a v popředí stojí osudy autorčina dědečka Josefa Svozila (1847–1931). Svozil ztělesňoval ideál podnikavého, osvíceného muže a politika své doby. Byl organizátorem veřejného života, založil pivovar a stal se i poslancem Říšské rady ve Vídni. Román však nejen zachycuje Svozilovu výjimečnou osobnost, ale barvitě líčí především pohnutou rodinnou historii a život v dobách, kdy se politicky, kulturně a podnikatelsky vzmáhal český živel.

Ve druhé části románu se pak autorka soustředí na dramatické osudy dvou sestřenic — smyslnější a svéhlavější Renaty a éteričtější Káti – během druhé světové války. Stupňuje se tak konflikt, který stojí v pozadí celého románu: střet soukromých rodinných dramat s velkými dějinami.

Josefův pivovar

Autorka: Zlata Svozilová

Počet stran: 520
Vazba: vázaná
Formát: 136 × 206 mm
ISBN: 978-80-7491-562-8
Doporučená cena: 369 Kč

 

Knihu Josefův pivovar vydalo nakladatelství Host.

O autorce

Zlata Svozilová (1921–1994) se narodila v Litovli do rodiny Františka Svozila, ředitele pivovaru Litovel a syna jeho zakladatele. V padesátých letech, kdy byla rodina zbavena majetku a postavení, se uchýlila ke psaní vzpomínek a studiu rodinné historie. Výsledkem je memoárový román Josefův pivovar, který připravila k vydání její snacha Vladimíra Opichalová.

(Zdroj informací: nakladatelství Host)


Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJosefův pivovar
Román o životních osudech zakladatele litovelského pivovaru Josefa Svozila.

Svozilová, Zlata

Host, 2015

Napsat komentář