Moderní bajky z Presca sklidily v Rolničce úspěch

Psi-nebaleti_Vylet-do-divociny
Po prázdninové odmlce se do rodinného centra Rolnička opět vrátil Klub knihomolů, aby zde dětem četl z moderních, krásně ilustrovaných bajek. Jak se dětem čtení líbilo?

V úterý 20. října 2015 si Klub knihomolů připravil další čtení pro děti. Organizátorka čtení, Markéta Glozarová, vybrala dvě půvabné bajky, které jsme vám již představili, a to Výlet do divočiny a Psi nebaletí. Čtení bylo určeno pro děti od čtyř do osmi let.

Po úvodním přivítání bylo nutné zjistit, jestli děti ví, co jsou to bajky. Starší děti věděly, některé si i vzpomněly na Ezopovu bajku o zajíci a želvě. Ale nové bajky, které v letošním roce vydalo nakladatelství Presco Group, naštěstí žádné z dětí neznalo, všechny se tak mohly ponořit do neznámých příběhů se zvířátky v hlavní roli.

První kniha, z níž se četlo, Výlet do divočiny, vypráví o třech kamarádech – bobrovi, losovi a medvědovi. Jsou sice nerozlučnou trojicí, ale také se často hádají a rádi spolu soutěží. Výlet na vrcholek hory proto pojmou jako závod, při němž si ani nestačí užívat své okolí a kochat se krásnými výhledy do údolí. A co víc – ve spěchu se snadno může stát nějaké neštěstí…

čtení z knihy Výlet do divočiny

čtení z knihy Výlet do divočiny

Jako vždy bylo čtení z knihy prokládáno nejrůznějšími aktivitami. Tentokrát pořadatelka využila pauzu na svačinu tří zvířecích dobrodruhů a nechala je v klidu posvačit. Než zvířátka v knize dojedla, povídala si s dětmi o tom, jestli ví, co jí bobr, co los a co medvěd. Snadná otázka, zejména pro starší děti, říkáte si? Do jisté míry máte pravdu, i když otázka, jak se jmenuje to maličké ovoce podobné borůvkám, které medvěd jí, děti trochu zaskočila. Brusinka byla téměř pro všechny děti neznámou pochoutkou. Organizátorka měla nachystanou pomůcku s obrázky nejrůznějšího ovoce, včetně těch exotických, takže dětem mohla brusinku hned ukázat. Dětí se pak poptala, jaké ovoce mají rády ony, a jestli znají třeba fík, karambolu či dokonce pitahayu.

Děti tvoří na téma, co ukrývají jeskyně.

Děti tvoří na téma, co ukrývají jeskyně.

Jakmile zvířátka dojedla a vyrazila na cestu, bylo nutno utnout povídání o ovoci a vydat se s nimi na výlet zjistit, kdo z nich na horu dorazí první a jestli zvířátkům dojde, že spěchat by se mělo pomalu, jak praví lidová moudrost. Během výletu na bobra, losa a medvěda čekal i průzkum tmavé jeskyně. A to byl moment, při kterém se nemalému počtu dětí vybavily vzpomínky na léto. O prázdninách se totiž zúčastnily týdenního příměstského táboru s Rolničkou, jehož součástí byly i výlety do okolí Brna. A samozřejmě nechyběl výlet do jeskyně a průzkum jejích temných koutů. Na toto prázdninové dobrodružství, o kterém organizátorka čtení věděla, navazovalo tvoření. Děti si z černého papíru vystřihly jeskyni a s pomocí bílých samolepek, pastelek a voskovek kreslily, co by v takové jeskyni mohly objevit. Někteří objevili kosti dinosaurů, jiní nádherné kresby pravěkých lidí, nechyběly ani krápníky, v některých jeskyních se schovávali bubáci či ze tmy svítily tajuplné žluté oči a v jedné jeskyni se dokonce ukrýval zlatý poklad! Opět se potvrdilo, že děti mají neskutečnou fantazii.

Po napínavém výletu a průzkumu jeskyní byl čas na oddechovější čtení o jednom pejskovi, který toužil stát se baletkou. Rozkošný příběh Psi nebaletí vypráví o síle snů, o tom, že i když nám okolí tvrdí, že něco nejde, nelze, tak záleží jen na nás, jestli onomu „ne“ uvěříme, nebo jestli si za svým snem dokážeme jít. Okolí se totiž může mýlit…

Kniha Psi nebaletí zaujala maminky i děti nejen svým příběhem, ale i velmi zdařilým zpracováním – netradičními deskami a vtipnými ilustracemi. Děti s nadšením hledaly, kde se pejsek Biff schovává, a smály se jeho rafinovaným skrýším.

Jé, ten kufr má nožičky!

děti hledají, kde se schovává pejsek Biff

Děti hledají, kde se schovává pejsek Biff.

Příběh skočil samozřejmě happyendem a spokojené děti se mohly rozprchnout. Některé se vydaly do dětského koutku pořádně si zařádit, jiné zaujal návrh organizátorky, že si mohou své sny, to, čím chtějí být, namalovat. Asi nikoho nepřekvapí, že jedna malá slečna měla během chvilky nakreslenou princeznu. Ale co bylo překvapující, jiná slečna namalovala čarodějnici. Snad se jí toto přání, k radosti jejího případného budoucího manžela, nevyplní. :)

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVýlet do divočiny

Oldland, Nicholas

PRESCO GROUP a.s., 2015

zobrazit info o knizePsi nebaletí

Kemp, Anna

PRESCO GROUP a.s., 2015

Napsat komentář