Zahrajte si o román, ve kterém není cesty zpět

Neni-co-ztratit-perex
Rose Pritchardová patří mezi ženy, které vlastní manžel psychicky i fyzicky týrá. Přesto pro ni není snadné ho opustit. Možná zůstává ze strachu, kvůli své dceři, nebo jí jednoduše chybí pomyslné postrčení. A právě tím se stane obyčejná pohlednice.

Útěk od tyrana plný otázek

Některá rozhodnutí jsou těžká jen do té chvíle, kdy je uděláme. Pak už se jen sami sebe ptáme, proč jsme je tak dlouho odkládali.

Rose Pritchardová se odhodlávala dlouho, snad až příliš dlouho. Odejít od násilnického manžela není tak snadné, jak by se mohlo nezasvěceným zdát, a tak Rose dlouhá léta setrvávala v nesnesitelném soužití. Z černé díry beznaděje ji vytáhla docela obyčejná pohlednice: pár laskavých slov od člověka, s nímž se setkala před lety, jen na pár chvil. Tak málo stačilo, aby zdeptaná Rose pochopila, že musí odejít. Že nemá co ztratit. Že může jenom získat.

Utíká s několika narychlo sbalenými kousky oblečení a se sedmiletou dcerkou Maddie. Když se uprostřed noci ocitá na prahu vesnického penzionu, uvědomí si, že teď už skutečně není cesty zpět. Ve stejné chvíli se začne trápit pochybnostmi: neudělala strašlivou chybu? Nehoní se za nesmyslnou chimérou? Bude si umět vybudovat úplně nový život?

Ať už bude odpověď na všechny znepokojivé otázky jakákoli, jisté je jedno: že Rose zkrátka nezbývá nic jiného, než aby se pro sebe a pro svou dceru pokusila vybudovat lepší život. I kdyby ji to mělo stát cokoli.

 

Není co ztratit

Autorka: Rowan Coleman

Vydalo: nakladatelství Domino
Překlad: Dana Chodilová
Počet stran: 416
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 10/2015
ISBN: 978-80-7498-098-5

Přečtěte si více o knize Není co ztratit, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Domino. Můžete si také prolistovat ukázku.

Nakladatelství Domino vzniklo v roce 1997. Mnohé se od té doby změnilo, základ však zůstává stejný: ve všech edicích se čtenářům snaží nabídnout pouze takové knihy, které stojí za to číst. Už sedmnáct let vydává knihy mnoha žánrů a autory, kteří patří mezi světovou špičku.

 

Ukázka z knihy

„Ale nevypadal tak, co?“ pokračovala dcera. „Než… potom… a když jsme vlezly do auta a odjely sem. Byl moc, moc vzteklý.“
„Já vím,“ připustila Rose a odsunula Maddii těžkou ofinu z očí. „Jenže to nebylo kvůli tobě, ale kvůli mně. Kvůli něčemu, co jsem udělala já.“
„A cos udělala?“ chtěla vědět Maddie.
„To není důležité,“ odbyla to Rose. „Důležité je jenom to, aby sis pamatovala, že tebe táta miluje.“
„A my… nemusíme se vrátit? Jestli se nevrátíme, tak se táta zase naštve,“ stála na svém Maddie.
Rose uvažovala o další lži, ale jen okamžik. „Já se s tátou nějakou dobu nechci vidět.“
„A co budeme dělat?“ zeptala se Maddie trochu nervózně. „Já ho chci vidět. V sobotu ve tři čtvrtě na tři máme jít plavat. A v neděli v jednu obědváme. Kuře a brambory a já mám vždycky prsíčka bez kůže. Když jsem tátu viděla naposled, zlobil se. Co když se zlobí pořád?“ (str. 32)

 

O autorce

Rowan-ColemanRowan Coleman žije se svým manželem a pěti dětmi v poněkud přeplněném domě v hrabství Hertfordshire. Snaží se skloubit psaní s péčí o rodinu, zejména pak o dvojčata v batolecím věku, jejichž největším koníčkem je chůze rozdílnými směry. Rowan miluje spánek. Vlastně miluje i prosté sezení, v ideálním případě doplněné o sledování filmu. Ráda by prožila každý den jako představitelka hlavní role nějakého muzikálu, ale starší dcera jí nedávno zakázala zpívat na veřejnosti.
Rowan je regulérní dyslektička, přesto si psaní zvolila za svou hlavní profesi. A ve svých knihách se věnuje velkým tématům, která ovšem pojímá v podobném tónu, jakým je psán předchozí odstavec: bez sentimentu, sladkobolnosti a klišé. Rowaninou nejúspěšnější knihou je Kniha vzpomínek. Zaslouženě. Příběh čtyřicetileté matky dvou dcer, která trpí Alzheimerovou chorobou v pokročilém stádiu, je napsán s takovou autorskou bravurou, že vás – vlastně paradoxně – naplní nadějí.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Domino)

 

Vyhrajte knihu Není co ztratit

Když se Rose konečně odhodlá, sbalí si několik základních kousků oblečení, vezme svoji dceru a uteče od násilnického manžela, uvědomuje si, že nemá co ztratit, a zároveň to, že už není cesty zpět. Hnacím motorem je přitom pro ni pohlednice od člověka, se kterým se kdysi setkala na pouhých pár chvil. Těch pár řádků pro ni však představuje novou naději a nachází v nich sílu a odhodlání vybudovat pro sebe a Madiie lepší život. Cesta za tímto snem je protkána mnoha otázkami a možnými překážkami, ale Rose je odhodlaná jít si za svým, i kdyby ji to mělo stát cokoli. Zda se jí to podaří, to si pojďte přečíst v další knize z edice Inteligentní romány pro inteligentní ženy.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Domino vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Není co ztratit vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Není co ztratit
probíhá od 23. října do 5. listopadu 2015.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Soutěž naleznete také na největším soutěžním portálu v ČR – Soutěže.cz a na Websoutěže.cz

Související soutěž

Soutěž o 3 inteligentní romány Není co ztratit

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNení co ztratit

Coleman, Rowan

Domino, 2015

Napsat komentář