Lincoln Rhyme loví Sběratele kostí

SberatelKostiNahled
V New Yorku začal řádit tajemný únosce, který své oběti mučí a nechává umírat. Rozluští-li policie indicie z místa činu včas, má šanci zachránit život příští oběti. Jenže ten, který by toho byl schopen, je už tři a půl roku ochrnutý…

První případ z celé řady kriminálních thrillerů s hlavním hrdinou Lincolnem Rhymem Sběratel kostí se nedočkal jen řady knižních vydání a filmového zpracování, ale o letošních prázdninách i načtení do audio podoby. Interpretem audioknihy se stal herec a dabér Jan Vondráček (*1966), jehož příjemný hlas můžete slýchat například v seriálu Mentalista. Knihu Jeffery Deavera zpracovalo nakladatelství OneHotBook a já jsem si přes dvanáct hodin čtení stáhla z audiotéka.cz.

Hlavní postavou je poněkud netradiční vyšetřovatel Lincoln Rhyme – již tři a půl roku upoutaný na lůžko. Než se mu stal úraz, byl vyhlášeným vyšetřovatelem, který nepřehlédl žádnou stopu na místě činu a navíc ji dokázal i správně vyložit, aby vedla k usvědčení pachatele. Momentálně však ovládá pouze hlavu, krk, ramena a prsteníček a sní o asistované sebevraždě. Když za ním přijde jeho bývalý kolega Lon Sellitto s prosbou, aby policii pomohl správně vyluštit nálezy z hrůzného místa činu, nechá se vyrušit ze své apatie a stává se nejmenovaným šéfem vyšetřovacího týmu.

On – civilista – je hlavou a mladá pochůzkářka Amélie Sachsová, která objevila první mrtvolu, se stává nedobrovolně jeho rukama a nohama. Mají co dělat s luštěním indicií, které jim zvrácený únosce nechává na místě činu. Když je včas a správně rozluští, mohou zachránit život příští oběti a možná se i nadohled přiblížit pachateli.

Ten je však mazanější, než se zdálo, a jeho motivy temnější než noc. Kromě souboje s neznámým „Sběratelem kostí“ čeká improvizovaný tým také souboj s FBI, která v případu spatřuje ohrožení zasedání OSN, které ve městě právě probíhá.

Přiznám se, že Jeffery Deavera jsem měla možnost zatím poznat jen jako autora skvěle napsané knihy Lekce smrti, která však nepatří do série s Lincolnem Rhymem. Toho jsem prvně kratičce zahlédla v povídce Vánoční dárek včleněné do výboru Světové krimipovídky a už tehdy jsem si říkala, že se na jedinečné spojení kvadruplegika a ženské vyšetřovatelky musím povívat blíže. I proto jsem byla ráda, že OneHotBook nechalo načíst první díl z celé série. Měla jsem tak jedinečnou možnost vyslechnout si, jak vlastně došlo k seznámení Rhyma se Sachsovou a nahlédnout tak k prvopočátku vztahu této neobvyklé dvojice.

V podání Jana Vondráčka byl text srozumitelný a nemátlo mě ani prolínání několika vypravěčových poloh. Deaver totiž nechává svůj příběh vyprávět nejen z pohledu Rhyma, Sachsové, ale i obětí či pachatele. Celý děj tak dostává psychologickou hloubku a čtenář – posluchač má šanci nevidět jen skutky, ale i pohnutky, které k nim vedly.

Velice zajímavé bylo sledovat vnitřní Rhymův rozpor, kdy na jednu stranu chce umřít, ale jen ve chvíli, kterou si on sám vybere. V jeho podání se pak asistovaná sebevražda těžce postiženého člověka stává z určitého úhlu pohledu pochopitelnou, leč pro mne osobně stejně neakceptovatelnou volbou jedince.

Takřka všichni hlavní hrdinové tohoto příběhu musí řešit dávné viny a zranění. Román Sběratel kostí je vlastně osobitou výpovědí o zranitelnosti lidské duše, o vině a neodpuštění. Kam až může zajít zášť a jak se člověk může osvobodit, když dokáže odpustit druhým i sobě.

Jeffery Deaver tak dokazuje, že má nejen skvělé kombinační schopnosti a dokáže vytvářet úžasné zápletky, ale také, že je dobrým znalcem lidské duše. U poslechu jeho knihy se určitě nebudete nudit. Pokud vám dvanáct hodin audionahrávky s jedním interpretem připadá trochu příliš, zaručuji vám, že určitě neodoláte a celý příběh vyslechnete třeba během jednoho dne.

Zpracování s Janem Vondráčkem je totiž velice působivé a hudební předěly vkusně vkomponované. Možnost si celou nahrávku stáhnout ve formátu mp3 zase zaručuje, že budete mít šanci si užít kvalitního poslechu ať již při práci nebo na cestách.

Jestliže tedy znáte třeba Sběratele kůží, Pokoj smrti či Hořící drát, ale také netušíte, jak k tomu došlo, že Rhyme i se svým postižením začal chytat zvrácené pachatele, pak si určitě nenechte ujít audionahrávku Sběratele kostí. Má oproti klasickým knihám navíc tu výhodu, že ji můžete číst i se zavřenýma očima!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSběratel kostí [Audio na CD]

Deaver, Jeffery

OneHotBook, 2015

Napsat komentář